Στην Ολομέλεια το Πρωτόκολλο με φόντο το… “fade-out” των ΑΝΕΛ
Η πρωινή Διάσκεψη των Προέδρων έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που έδωσε αρνητική απάντηση περί Κοινοβουλευτικών Ομάδων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με φόντο το μπερδεμένο σκηνικό για την επιβίωση ή μη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, τη νέα παράταση της διαγραφής του Θανάση Παπαχριστόπουλου μέσω ενός tweet από τον Πάνο Καμμένο και των κυκεώνα σεναρίων που πυροδοτεί η γενικότερη σύγχυση, ξεκίνησε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Η πρωινή Διάσκεψη των Προέδρων έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που έδωσε αρνητική απάντηση σχετικά με το αν μια Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία συγκροτήθηκε όπως προβλέπει το άρθρο 15 παρ. 1 του Κανονισµού της Βουλής και αριθµεί πέντε µέλη, εξακολουθεί να έχει υπόσταση ακόμη και στην περίπτωση που ένα εξ αυτών των µελών προέρχεται από άλλη Κοινοβουλευτική Οµάδα ή από ανεξάρτητους βουλευτές.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν υπέρ της άποψης ότι δεν είναι καλό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν προκύψει από εθνικές εκλογές, ωστόσο έγινε απλώς μια συζήτηση αφού είχε γίνει δεκτή η γνωμοδότηση.
Σε δεύτερο πλάνο, ο Πάνος Καμμένος με την εξάντληση του χρονικού περιθωρίου που είχε δώσει στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί, με την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τον διέγραφε, μετέθεσε τη διαγραφή μέσω ενός tweet μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια ώστε να μπορεί να μιλήσει ως αρχηγός. Μάλιστα στο tweet αυτό, ο κ. Καμμένος έγραψε ανορθόγραφα το όνομα του κ. Παπαχριστόπουλου (Παπαχρηστόπουλου)…
Το θέμα είναι πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής σιβυλλικής δήλωσης του Προέδρου της Βουλής, περί δυνατότητας «να θεραπευτεί» η κατάσταση, τροφοδοτούνται σενάρια. Μία ερμηνεία αυτών βλέπει αναφορά σε ανεξάρτητους σήμερα βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ και θα μπορούσαν ίσως να επιστρέψουν στο κόμμα, προτού μάλιστα παραιτηθεί ή διαγραφεί ο κ. Παπαχριστόπουλος κι ενώ έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή ακόμη (χειρότερα) έχουν διαρραγεί οι σχέσεις τους με τον αρχηγό του.
Η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια φέροντας το βάρος πολλών παράλληλων εξελίξεων είναι αναπόφευκτα φορτισμένη. Από βήματος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας, επεσήμανε ότι η άρνηση κύρωσης του Πρωτοκόλλου θα ρίξει ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση σε σοβαρές αντιφάσεις ενώ από τη ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους, σ’ ένα περιβάλλον ωστόσο που τηρεί επιφυλακτική στάση αναμένοντας –δυνάμει- τις κορώνες των πολιτικών αρχηγών.
Αντίρρηση αντισυνταγματικότητας για το εισαγόμενο σχέδιο νόμου υπέβαλλε η Χρυσή Αυγή, που η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου προσδιόρισε να συζητηθεί μετά την τοποθέτηση των τριών πρώτων εισηγητών.
Ενσταση αντισυνταγματικότητας υποβάλλει και το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που θα υποστηρίξει από βήματος η κυρία Κόλλια – Τσαρουχά.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Διοικητές Νοσοκομείων: Μπάχαλο με τον νόμο Κεραμέως και τη μοριοδότηση των υποψηφίων - Τα λάθη και οι υποψίες για παρεμβάσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου - Τα φαβορί, οι τάσεις και οι στόχοι των υποψηφίων
Χάρτης της ΕΕ με το Αιγαίο ξεσηκώνει... εθνικιστικές «φουρτούνες» στην Τουρκία
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr