Φυσικό αέριο: Τι θα συζητηθεί στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τον Πούτιν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία από τη Ρωσία, επιταχύνει τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στο ενεργειακό πεδίο, ενώ οδηγεί και σε ένα νέο ράλι αυξήσεων των τιμών.
Επικοινωνία Μητσοτάκη με πρωθυπουργό Βουλγαρίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.
«Οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τον νέο τρόπο πληρωμών, για τον οποίο οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν εγκαίρως» έχει ανακοινώσει η Gazprom. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μένει να φανεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις. Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή την επόμενης δόσης από την Ελλάδα θα πρέπει να γίνει σε περίπου ένα μήνα.
Τα επόμενα βήματα μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου
Για να μην υπάρξουν προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας θα υπάρξει σειρά κινήσεων, όπως η προσθήκης μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Επίσης υπάρχει και η ευχέρεια μετατροπής λειτουργίας τεσσάρων μεγάλων και μιας μικρής μονάδας της ΔΕΗ ώστε αντί για φυσικό αέριο να λειτουργούν με πετρέλαιο. Παράλληλα μια λύση θα μπορούσε να είναι - μετά από συνεννόηση με τους Αζέρους - η προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων αερίου μέσω του αγωγού TAP.
Να σημειωθεί εδώ πως η νέα μονάδα, την οποία κατασκευάζει η ΔΕΗ, θα λειτουργήσει ως λιγνιτική έως το 2028. Επίσης αν χρειαστεί θα παραμείνουν στην λειτουργία κάποιες από τις πιο σύγχρονες αλλά παλιές μονάδες της ΔΕΗ, όπως είναι ο Μελίτης ή ο Αγιος Δημήτριος.
Παράλληλα το ράλι τιμών στην ενέργεια αναμένεται να επιταχύνει και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς όσο οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα τόσο αυξάνεται και ο «λογαριασμός» για τα μέτρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημοσιονομική ισορροπία.
Ο σχεδιασμός των επόμενων ετών
Δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ και την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέα έργα ΑΠΕ και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ενέργειας.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό έως το 2030 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ, θα ανέλθει σε 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα. Παράλληλα έως το τέλος της δεκαετίας θα έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 GW, επιπλέον των υδροηλεκτρικών.
Να σημειωθεί πως έως το τέλος του 2025, βάσει των προβλέψεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα έχουν εγκατασταθεί σταθμοί αποθήκευσης συνολικής ισχύος περί τα 1500 MW εκ των οποίων τα 800-900 MW θα προέρχονται κυρίως από συστήματα αποθήκευσης περιορισμένης χωρητικότητας (π.χ. συσσωρευτές) και περί τα 700 MW από συστήματα αποθήκευσης μεγάλης χωρητικότητας (π.χ. σταθμοί αντλησιοταμίευσης).
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr