Βαρόμετρο ο τουρισμός για τα νέα μέτρα στήριξης - Φωτιά ο πληθωρισμός
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην καλή πορεία του τουρισμού επενδύει η κυβέρνηση καθώς το μπαράζ ανατιμήσεων «καίει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη δημοσιονομική πίεση. Τα σοκ στα νοικοκυριά είναι διαδοχικά από την πορεία του πληθωρισμού που τον Απρίλιο άγγιξε το 10.2%, σημειώνοντας ρεκόρ 28 ετών. Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν πάρει «φωτιά» , ενώ σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται ακόμα και στα τρόφιμα.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση του ενεργειακού ράλι, επιστρατεύοντας ένα πακέτο μέτρων σε δόσεις. Τον Ιούνιο θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση στα νοικοκυριά για το ρεύμα - που θα φτάνει έως τα 600 ευρώ- ενώ τον Ιούλιο θα μπει σε εφαρμογή το πλαφόν (σημειώνεται πως εκκρεμεί σχετική συζήτηση και σε επίπεδο Ε.Ε.). Παράλληλα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις αναφορικά με τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας, στα οποία θα επιβληθεί ένα τέλος 90% ( τα έσοδα θα κατευθυνθούν για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για την ακρίβεια).
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως δεν φαίνεται φως στο ενεργειακό τούνελ, ενώ αυτό επηρεάζει ευρύτερα και την πορεία των τιμών. Την ίδια στιγμή η Ε.Ε. δεν δείχνει αποφασισμένη να πάρει τολμηρά μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ρευστό σκηνικό και να μην είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για την διάρκεια αυτής της κρίσης.
Προς το παρόν στην κυβέρνηση δεν προκρίνεται η υλοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης, καθώς ο όποιος δημοσιονομικός χώρος αξιοποιήθηκε για το ενεργειακό πακέτο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει γίνει επεξεργασία εναλλακτικών μέτρων, τα οποία θα επιστρατευθούν μόνο όμως αν ξεφύγει η πορεία των τιμών. Ένα από τα μέτρα που έχουν συζητηθεί είναι η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα βασικά αγαθά, ωστόσο φαίνεται πως για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Οι επόμενες κινήσεις στο οικονομικό πεδίο εξαρτώνται πρωτίστως από την πορεία της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, δηλαδή του τουρισμού. Τα μέχρι τώρα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και στόχος είναι η επιστροφή στα προ covid επίπεδα, γεγονός που θα δώσει μια «ανάσα» στην οικονομία. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ το 2019 η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία αντιστοιχούσε στο 12.6% (και στο 17.1% της απασχόλησης).
Σε περίπτωση που υπάρξει ολική επαναφορά του τουρισμού θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα μπορέσει να επεκταθεί το πακέτο των μέτρων στήριξης. Παράλληλα επιχειρήσεις και νοικοκυριά που «συνδέονται» με τον τουρισμό θα πάρουν μια … ανάσα μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας.
Με αυτά τα δεδομένα στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής, καθώς τον Ιούνιο αναμένεται να υπάρξει μια καθαρή εικόνα για την πορεία των αφίξεων αλλά και το ζεστό χρήμα που θα εισρεύσει στα ταμεία. Τότε θα μπορέσει να υπάρξει και ένας πιο μακροχρόνιος σχεδιασμός των μέτρων στήριξης.
Οι πολιτικές προεκτάσεις των ανατιμήσεων.
Η κυβέρνηση ποντάρει σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και επικεντρώνεται στην έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι και στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό πως οι πολίτες πρωτίστως ενδιαφέρονται για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και αυτό που αναμένουν είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης.
Τους τελευταίους μήνες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ακρίβεια «ροκανίζει» τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, που παραμένει καθαρά πρώτη αλλά απέχει απο τον στόχο της αυτοδυναμίας. Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν το νέο κύκλο δημοσκοπήσεων για να δουν πως «υποδέχθηκαν» οι πολίτες τα ενεργειακά μέτρα και αν ανακόπηκε η φθορά στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος.
Όσον αφορά στο χρόνο των επόμενων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο, στην αντιπολίτευση εκτιμούν πως αν συνεχιστεί το ράλι των ανατιμήσεων δεν πρέπει να αποκλείεται ένας εκλογικός αιφνιδιασμός το φθινόπωρο.
Το στοίχημα των επενδύσεων
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως φαίνεται και από τον κύκλο επαφών που έχει ο πρωθυπουργός.Τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε ένα ταξίδι που είχε έντονο οικονομικό «χρώμα». Ενδεικτικό της βούλησης των δύο χωρών να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους είναι και το ό,τι θεσπίζεται μια επενδυτική πρωτοβουλία 4 δισεκατομμυρίων για τη διευκόλυνση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Κίνησης Γαλλικών Επιχειρήσεων (Mouvement des Entreprises de France –MEDEF). Στην γαλλική αποστολή- που επισκέπτεται την Αθήνα μετά απο πρόσκληση του ΣΕΒ - είναι επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσωπούν 23 κορυφαίες γαλλικές εταιρείες, διεθνώς αναγνωρισμένες στον τομέα τους. Να σημειωθεί πως το 2021 η Γαλλία,ήταν ο 5ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, με επενδύσεις συνολικού ύψους 1,49 δισεκατομμυρίων σε κρίσιμους κλάδους όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η πράσινη ανάπτυξη.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr