Ελλάδα – Κύπρος – Αρμενία υπέγραψαν Μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για θέματα Αποδήμων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με την υπογραφή Μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας στον τομέα της Διασποράς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το πρωί της Παρασκευής, 24 Ιουνίου 2022.
Η πρωτοβουλία της τριμερούς ανήκει στον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέα Κατσανιώτη ενώ η Κύπρος Εκπροσωπήθηκε από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου, και η Αρμενική από τον Ύπατο Αρμοστή για Θέματα Αποδήμων, Zareh Sinanyan.
Το προοίμιο του μνημονίου που υπέγραψαν οι τρεις Υφυπουργοί υπογραμμίζει τις ιστορικές σχέσεις φιλίας Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας καθώς και τους ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς τους δεσμούς. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς καθώς τόσο η Ελλάδα και η Κύπρος όσο και Αρμενία διαθέτουν δυναμικές κοινότητες ομογενών παντού στον κόσμο. Το μνημόνιο εξειδικεύεται σε εννιά επιμέρους άρθρα τα οποία περιγράφουν τις από κοινού δράσεις που θα αναλάβουν οι τρείς χώρες για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στον τομέα της Διασποράς αλλά και για την προώθηση των εθνικών τους θέσεων. Επίσης, Ελλάδα, Κύπρος και Αρμενία αναλαμβάνουν την δέσμευση για την από κοινού προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, της Γενοκτονίας των Αρμενίων και για την διεθνή καταδίκη της τουρκικής κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης ανέφερε κατά τις δηλώσεις τύπου πως «Οι χώρες μας έχουν πλούσια ιστορία και ισχυρούς πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, οι οποίοι ισχυροποιούνται περαιτέρω από την ορθόδοξη πίστη μας. Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι και οι τρεις χώρες διαθέτουν μια εξαιρετικά ενεργή Διασπορά, η οποία ασκεί μια διακριτή μορφή πολιτικής, ήπιας ισχύος που μπορεί να κινητοποιηθεί προς αμοιβαίο όφελος» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε «Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της συνεργασίας, αλλά και τον αξιοσημείωτο ρόλο της Διασποράς, κάνουμε σήμερα ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας σε ζητήματα Διασποράς με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης. Οι ιστορικές σχέσεις φιλίας βελτιώνονται και διευρύνονται. Εργαζόμαστε από κοινού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και της Γενοκτονίας των Ποντίων, καθώς και για τη διεθνή καταδίκη της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα, δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για ένα πρωτίστως διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Για το λόγο αυτό, επιθυμούμε την έκφραση ισχυρότερης διεθνούς αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία». Τέλος, υπογράμμισε: «Ελλάδα-Κύπρος-Αρμενία έχουμε κοινές αξίες, κοινή πορεία. Αλλά έχουμε και κοινές εμπειρίες, κοινά τραύματα. Έχουμε έναν γείτονα που ασκεί πολιτική μέσω της βίας . Έναν γείτονα που φαντασιώνεται ξεπεσμένες αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Έναν γείτονα που δεν συνομιλεί- απειλεί. Που δεν συνυπάρχει- θέλει μόνο αυτός να υπάρχει»
Συγκρούστηκαν 2 ταχύπλοα με 16 επιβαίνοντες κοντά στην Ανάβυσσο: Υπάρχει τραυματίας
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr