Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να συμμορφωθεί με το αυστηρό μήνυμα της Ευρώπης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
«Η Τουρκία, έστω και τώρα, οφείλει να συμμορφωθεί με το αυστηρό μήνυμα των εταίρων μας και να εγκαταλείψει την τακτική κλιμάκωσης, την επιθετική ρητορική και τον αναθεωρητισμό» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr τονίζει πως «η Ελλάδα δεν ακολουθεί τον δρόμο της όξυνσης, τον οποίο έχει επιλέξει η Τουρκία. Δε σηκώνουμε πολεμική παντιέρα» και προσθέτει «μιλάμε τη γλώσσα της διπλωματίας, του διαλόγου, της διεθνούς συνεργασίας»
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει πως ο κύκλος διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών έχει ήδη αποφέρει καρπούς και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Για να τονίσει πως παράλληλα «ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, ώστε να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και στρατιωτικά, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Η Ελλάδα είναι ασφαλής, αποφασισμένη και έτοιμη»
Στο φλέγον θέμα της ενέργειας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση που απαιτείται είναι συλλογική. «Χρειάζεται συντονισμένη αντίδραση και τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η αποσύνδεση τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά στις επόμενες εκλογές ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει πως «η απλή αναλογική είναι μια επικίνδυνη επιλογή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε διπλές κάλπες, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλές κρίσεις» . Προσθέτει δε πως σε κάθε κάλπη στόχο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί «όχι μόνο η νίκη αλλά και η αυτοδυναμία».
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, που εμμένει σε μια αναθεωρητική ρητορική. Όλα δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η ίδια στρατηγική από την γειτονική χώρα και τα νερά θα μείνουν «ταραγμένα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την πλευρά της κυβέρνησης ποιες κινήσεις γίνονται και ποια θα είναι η απάντηση στο διπλωματικό πεδίο;
Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τον δρόμο της όξυνσης, τον οποίο έχει επιλέξει η Τουρκία. Δε σηκώνουμε πολεμική παντιέρα. Μιλάμε τη γλώσσα της διπλωματίας, του διαλόγου, της διεθνούς συνεργασίας. Προτάσσουμε το Διεθνές Δίκαιο, όπως πάντα, και επικοινωνούμε τις θέσεις μας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με ιστορικά, νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Αυτό κάνουμε στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, στον ΟΗΕ. Πιστεύουμε στον καλόπιστο διάλογο, όχι στις πολεμικές κραυγές και ρητορικές κορώνες. Και θα έλεγα ότι αυτός ο πρώτος κύκλος διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών έχει ήδη αποφέρει καρπούς. Έχουμε διευρύνει τον κύκλο όσων συνασπίζονται γύρω από τις εθνικές μας θέσεις. Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ έχουν στείλει όλοι το ίδιο, ηχηρό μήνυμα, «μην αμφισβητείτε την κυριαρχία της Ελλάδας». Παράλληλα, βέβαια, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, ώστε να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και στρατιωτικά, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Η Ελλάδα είναι ασφαλής, αποφασισμένη και έτοιμη.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνοδεύσατε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς αποτιμάτε τα αποτελέσματά της; Τι κέρδισε η Αθήνα από τη Σύνοδο αυτή;
Έχοντας συμμετάσχει στην προετοιμασία και αυτής της Συνόδου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπου έχω την τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα, θεωρώ ότι αποτελεί μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα ότι για άλλη μια φορά πετύχαμε να γίνει ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων στην τουρκική προκλητικότητα. Και μάλιστα κατά τρόπο που μας καλύπτει πλήρως. Ξέρετε, σε μια χρονική περίοδο μείζονος γεωπολιτικής αναταραχής, προβλημάτων ενεργειακού ανεφοδιασμού και σοβαρών οικονομικών προκλήσεων, δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε εύκολο να βάζουμε το λήμμα «Τουρκία» στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Όμως, με συντονισμένες ενέργειες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο το πετύχαμε. Και αυτή τη φορά. Πετύχαμε οι εταίροι μας να συμμεριστούν τις θέσεις μας και να καταδικάσουν χωρίς επιφυλάξεις τον τουρκικό αναθεωρητισμό, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών. Το ηχηρό μήνυμα της ΕΕ κατά της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί μια ακόμη επιτυχία της ευρωπαϊκής μας πολιτικής. Η Τουρκία, έστω και τώρα, οφείλει να συμμορφωθεί με το αυστηρό μήνυμα των εταίρων μας και να εγκαταλείψει την τακτική κλιμάκωσης, την επιθετική ρητορική και τον αναθεωρητισμό.
Όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας, ο Πρωθυπουργός έχει πει επανειλημμένα ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση που απαιτείται είναι συλλογική. Χρειάζεται συντονισμένη αντίδραση και τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η αποσύνδεση τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, πρόταση που έθεσαν στο τραπέζι από κοινού ο Έλληνας και ο Ιταλός Πρωθυπουργός. Ο διάλογος συνεχίζεται και ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξει ακόμη πιο δυναμική απάντηση της ΕΕ, παρά την πολυπλοκότητα του θέματος, όπως έγινε και στην πανδημία. Ως τότε, η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει κάνει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, θα συνεχίσει να στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών με στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης, όπως ενδεικτικά το Power Pass και το Fuel Pass 2 αλλά και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
H Ελλάδα έχει ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πώς εξελίσσεται αυτή η συζήτηση;
Πράγματι, η Ελλάδα είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων ήδη από την εποχή της ατζέντας της Θεσσαλονίκης, το 2003. Για μας, είναι ζήτημα με ευρύτερες γεωστρατηγικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις.
Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τη διαδικασία αυτή να προχωρά με αργό ρυθμό. Αυτή η στασιμότητα έχει επιπτώσεις. Αναζωπυρώνει τις εντάσεις σε μια ήδη ασταθή περιοχή και ενισχύει το αίσθημα κόπωσης και καχυποψίας στους λαούς των υποψήφιων κρατών. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επανεκκινήσει η διαδικασία, όπως ζήτησε στη Σύνοδο Κορυφής και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που ορθώς πρότεινε να τεθεί ως χρονικό ορόσημο το 2033, ώστε να τους δοθεί μια σαφής προοπτική. Παράλληλα, χρειάζεται οι υποψήφιες χώρες να επιδείξουν θάρρος και συνέπεια στη μεταρρυθμιστική τους πορεία και να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις σχέσεις Σόφιας – Σκοπίων, ώστε να βρεθεί λύση σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή και να δοθεί το πράσινο φως για την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Εμείς στηρίζουμε τις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να ανασχεθεί η επιρροή τρίτων χωρών στην περιοχή. Γιατί πιστεύουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στη γεωγραφική καρδιά της Ευρώπης και θέλουμε να συνορεύουμε με γείτονες που είναι σε τροχιά σταθερού ευρωπαϊκού προσανατολισμού και συμμερίζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αποφασίστηκε η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο στην γεωπολιτική σκακιέρα μετά τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;
Πρέπει να καταλάβουμε ότι μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποδώσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία διαμορφώνεται ένας νέος γεωπολιτικός χάρτης. Η Ευρωπαϊκή σημαία κερδίζει έδαφος και εδάφη. Δε μιλάμε πια για τη φίλη Ουκρανία, αλλά για την εν δυνάμει εταίρο Ουκρανία. Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η ένταξή της, αυτή ήταν μια ιστορική απόφαση της Ευρώπης. Η Ένωση τόλμησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι δε φοβάται τη Ρωσία και ότι υπερασπίζεται με πράξεις τις αρχές που πρεσβεύει.
Και αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες. Η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν τη μακροχρόνια πολιτική ουδετερότητας και αιτήθηκαν την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Γερμανία αποφάσισε να επανεξοπλιστεί για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ΗΠΑ δείχνουν ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Ευρώπη, ενώ η Ένωση κάνει τα πρώτα της βήματα για την αμυντική της ολοκλήρωση.
Με δυο λόγια, όλη η αρχιτεκτονική ασφαλείας επανεξετάζεται και η Ελλάδα θα πρέπει, την επαύριο της λήξης αυτού του παράλογου πολέμου, να βρίσκεται – και θα βρίσκεται - στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Με τη συζήτηση για τις επόμενες κάλπες να έχει φουντώσει, είναι εμφανές πως η χώρα πρακτικά βρίσκεται σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο. Να … ετοιμάζονται οι πολίτες για φθινοπωρινές κάλπες;
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και η στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, προχωράει αταλάντευτα η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού μας έργου, στο οποίο εντάσσεται και η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς έχει εκταμιευθεί η προκαταβολή και η πρώτη δόση. Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός είναι ότι τον Αύγουστο η χώρα θα βγει – και επισήμως - από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, έτσι μετά από 12 χρόνια οικονομικής περιπέτειας, επιτυγχάνεται ένας εθνικός στόχος ο οποίος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023. Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των τουριστικών ροών τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργούν μια πολύ θετική εικόνα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Εκείνοι που επενδύουν στη δημιουργία ενός τοξικού πολιτικού κλίματος με την κατασκευή fake news μόνο ζημιά κάνουν στην εικόνα και στην πορεία της χώρας. Οι αποφάσεις μας λαμβάνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι προς όφελος μικροκομματικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων.
Ένα είναι σίγουρο. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών, θα αναμετρηθεί η πρόοδος και ο λαϊκισμός, η σοβαρότητα και η ανευθυνότητα. Όπως και το 2019, έτσι και στις προσεχείς κάλπες ο λαϊκισμός θα ηττηθεί. Η Ελλάδα της προόδου θα νικήσει.
Η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική , ενώ σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στη μεθεπόμενη αναμέτρηση απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία. Η Νέα Δημοκρατία μιλά για αυτοδυναμία, ωστόσο πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ; Το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί ;
Η απλή αναλογική είναι μια επικίνδυνη επιλογή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε διπλές κάλπες, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλές κρίσεις. Σε κάθε κάλπη στόχο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί όχι μόνο η νίκη αλλά και η αυτοδυναμία. Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ισχυρή πλειοψηφία αποτελεί εγγύηση για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί ισχυρές κυβερνήσεις, αλλιώς δημιουργούνται αδιέξοδα όπως έδειξε και το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα και έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι ανοικτό σε συνεργασίες. Να θυμίσω ότι στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα και από άλλους ιδεολογικούς χώρους. Οι κυβερνητικές συνεργασίες, αν και εφόσον προκύψει τέτοια προοπτική, δεν αποτελούν για μας αντικείμενο παζαριών. Πρέπει να γίνονται με καθαρούς πολιτικούς όρους και με σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Άλλοι είναι εκείνοι που πριν ακόμα στηθούν οι κάλπες, αγωνιούν και κάνουν ανοίγματα σε αρνητικούς πρωταγωνιστές του 2015 για να δημιουργήσουν ένα δήθεν «προοδευτικό μέτωπο» μήπως και σωθούν μετεκλογικά.
Κάποιοι ονειρεύονται επιστροφή στο 2015, εμείς κοιτάμε μπροστά!
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr