Ελληνοτουρκικά: Το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν και η απάντηση της Αθήνας - Το παρασκήνιο της Συνόδου της Μαδρίτης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε ένα σκληρό παζάρι επιδίδεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ξεδιπλώνει ταυτόχρονα όλη τη βεντάλια των θεμάτων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την θέση του. Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε ως διαπραγματευτικό χαρτί το θέμα της ένταξης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τελικά είπε το «ναι», αφού πρώτα εξασφάλισε ανταλλάγματα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το τετ α τετ του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα επιδιώκει εδώ και καιρό να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις που δεν είναι και στο καλύτερο σημείο μετά την απόκτηση των ρωσικών s 400 από την γειτονική χώρα.
Τώρα η τουρκική πλευρά θέλει να εκμεταλλευθεί την συγκυρία - μετά και την συμφωνία για την Φιλανδία και την Σουηδία - προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της. Αποτελεί άλλωστε διακαή πόθο για την γειτονική χώρα η απόκτηση των F 16 και το θέμα αναμένεται να τεθεί σήμερα από τον κ. Ερντογάν στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Πάντως λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Ερντογάν επέμεινε στην γραμμή του «Μητσοτάκης γιόκ». Χθες επανέλαβε πως δεν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε να ρίχνει λάδι στη φωτιά με σκληρές δηλώσεις
Η ρητορική αυτή τον βοηθά να ενισχύσει την θέση του στο εσωτερικό ακροατήριο, καθώς η γειτονική χώρα οδηγείται το 2023 σε εκλογές με την οικονομία της να δοκιμάζεται . Μάλιστα στον χορό των εμπρηστικών δηλώσεων απέναντι στην Ελλάδα συμμετέχει και η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία «κοιτά» επίσης προς το σκληροπυρηνικό ακροατήριο.
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Τούρκος πρόεδρος θα αποφασίσει να ξεδιπλώσει τις αναθεωρητικές του απόψεις τόσο στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν όσο και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και μπορεί χθες να επέλεξε να μην αναφερθεί στην αποστρατικοποίηση των νησιών, ωστόσο προχώρησε σε νέες ανυπόστατες κατηγορίες για την χώρα μας (περί δήθεν στήριξης τρομοκρατών).
Ουσιαστικά επιδίδεται σε ένα blame game σε μια προσπάθεια να δείξει στη διεθνή κοινότητα πως δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για το κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και προσπαθεί να αποποιηθεί το ρόλο του «ταραξία» της Ανατολικής Μεσογείου, επιχειρώντας να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τη Δύση.
Πώς θα απαντήσει η Αθήνα αν προκληθεί
Προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα είναι η ελληνική πλευρά ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο - σύμφωνα με πληροφορίες- θεωρείται θετική εξέλιξη η άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Εκτιμάται πως ενισχύεται η ευρωπαϊκή πτυχή της Συμμαχίας και δεν θίγονται ζητήματα της Ελλάδας.
Από εκεί και πέρα το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η χώρα δεν έχει πάει στη Μαδρίτη «με το ζωνάρι λυμένο για καυγά», ωστόσο καθίσταται σαφές πως κάθε πρόκληση θα απαντηθεί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρήσει να θέσει τις αναθεωρητικές του απόψεις θα απαντήσει με συγκεκριμένα επιχειρήματα αλλά και με χάρτες και ήδη είναι έτοιμος ο σχετικός «φάκελος» με τις ελληνικές θέσεις .
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά εφόσον προκληθεί θα αναφερθεί στους τουρκικούς χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» - κάτι που έπραξε ο πρωθυπουργός και στο ταξίδι του στις ΗΠΑ - αλλά και σε μια σειρά άλλων προκλητικών κινήσεων της Άγκυρας (τουρκολιβυκό μνημόνιο, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου κ.α.).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα σε όλα τα fora απαντά ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και αποδομούν κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό και αυτό θα κάνει και τώρα εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα από τον τούρκο πρόεδρο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα, και κάθε κατασκευή που αντίκειται στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που σημειώνεται είναι πως με σαφείς θέσεις - όπως έχουν αποτυπωθεί και στην επιστολή στον ΟΗΕ - και με «όπλο» στη φαρέτρα τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να απαντήσει εφόσον προκληθεί από την Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Τα πρώτα τετ α τετ στη Μαδρίτη
Στο μεταξύ ευκαιρία για τα πρώτα τετ τετ πριν από τη Σύνοδο αποτέλεσε το χθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε προς τιμή των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και συζήτησαν για την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Επίσης συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου Μπορις Τζόνσον (με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση σήμερα), ενώ είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου.
Δεν συνδέονται με υποθέσεις τρομοκρατίας οι πυροβολισμοί έξω από κλαμπ του Κουίνς στη Νέα Υόρκη
Ιωάννινα: Σε ΜΕΘ 14χρονος λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
Πέθανε η γηραιότερη ολυμπιονίκης στον κόσμο - Ήταν 103 ετών
ΠΑΟΚ: Κατατέθηκαν δύο εφέσεις κατά της πρωτόδικης απόφασης για τον Λουτσέσκου και τους συνεργάτες του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr