Ανατροπή: Πέρασε το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας
Σε λανθασμένη καταμέτρηση αποδόθηκε η αρχική πληροφορία ότι δεν πέρασε το άρθρο για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Με 151 ψήφους υπέρ πέρασε τελικά το άρθρο 3, παρ. 1 για την αναθεώρηση του άρθρου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, παρότι η αρχική πληροφόρηση ανέφερε ότι δεν πέρασε, καθώς (και) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο. Αρκετή ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι με οριακή ψηφοφορία 151 βουλευτών πέρασε η παρ. 1 του άρθρου 3, αποδίδοντας σε λανθασμένη καταμέτρηση το αρχικό αποτέλεσμα που κυκλοφόρησε στη Βουλή.
Πάντως, με απουσίες και διαφοροποιήσεις που θα αναδειχθούν και θα εκτιμηθούν έπειτα από αναλύσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά την οποία ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μακρά διαδικασία καταμέτρησης.
Στη ψηφοφορία που έγινε με ενοποιημένο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιείχε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ αλλά και όσες συγκέντρωσαν παραπάνω από 50 υπογραφές, μετείχαν 274 βουλευτές ενώ απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη και δεν ψήφισαν επίσης ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης.
Τι ψήφισε η ΝΔ
Η ΝΔ ψήφισε συνολικά πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο παραγράφους του άρθρου 32 για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το άρθρο 62 για το ακαταδίωκτο των βουλευτών (στην κατεύθυνση περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής, αναφέρεται στη σχετική πρόταση), το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών και το άρθρο 101Α που αφορά στον περιορισμό της δυνατότητας ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών.
Τι ψήφισε το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ υπερψήφισε συνολικά 15 διατάξεις από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (10 από την αρχική πρόταση και 5 από συμπληρωματικές) που αφορούσαν 11 άρθρα του Συντάγματος και επίσης 2 διατάξεις από την πρόταση της ΝΔ που αφορούσαν δύο άρθρα.
Μεταξύ άλλων υπερψήφισε ώστε να προωθηθούν για συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική βουλή: Το άρθρο 86 για το οποίο ωστόσο εξέφρασε την κριτική του, καθώς, παρά τις βελτιώσεις, όχι μόνο δεν καταργείται πλήρως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά παραμένουν βασικά προβλήματα, όπως είναι ο κυρίαρχος ρόλος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην άσκηση της ποινικής δίωξης, το αρ. 5, παρ. 2, ενάντια στις διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, το άρθρο για τη διασφάλιση της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία», καθώς και για την απαγόρευσης επίταξης απεργών. Επίσης το 24Α για την «προστασία των ζώων» και τις εισηγούμενες ρυθμίσεις σχετικά με τη «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».
Επίσης ψήφισε «παρών» στα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, στα άρθρα που αφορούν στο εκλογικό σύστημα, στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα δημοψηφίσματα που δεν είναι δεσμευτικά και εξαρτώντας από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.
Καταψήφισε όμως και άρθρα π.χ. για τον ΠτΔ, εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας κ.α. που θεωρεί ότι «κινούνται στην αντιδραστική λογική της εξασφάλισης, με κάθε τρόπο, της κυβερνητικής σταθερότητας, στόχο στον οποίο συμπίπτουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ».
Η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, δίχασε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, κάτι που απορρίπτει η ΝΔ και συμπαρατάσσεται μαζί της η ΔΗΣΥ.
Οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τετραγωνίδια «Ναι», «Όχι» και «Παρών», δίπλα από κάθε πρόταση και το ερώτημα ήταν αν αποδέχονταν ή όχι την αναθεώρηση
Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα. Οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τετραγωνίδια «Ναι», «Όχι» και «Παρών», δίπλα από κάθε πρόταση και το ερώτημα ήταν αν αποδέχονταν ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Οι βουλευτές σημείωναν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται, και με την υπογραφή τους το παρέδιδαν στους ψηφολέκτες.
Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης και στο τέλος συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.
Τι αναφέρει το άρθρο 3 (Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας)
Το άρθρο 3 του υφισταμένου Συντάγματος προβλέπει τα εξής:
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου
Ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής. Οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών.
Συγκεκριμένα:
- Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).
- Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).
Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).
Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ' αυτή την πρώτη ψηφοφορία.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr