Υπόθεση παρακολουθήσεων: Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Για την υπόθεση παρακολουθήσεων θα τοποθετηθεί τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και τις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεν θα περιμένει το άνοιγμα της Βουλής, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την παραίτηση του στενού του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του γενικού γραμματέα, καθώς και του Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. Σημειώνεται, παράλληλα, πως αυτές οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει εξεταστική επιτροπή.
Τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό
Πρόκειται για ένα πολιτικό πλήγμα που έρχεται σε μια συγκυρία, όπου στο γαλάζιο στρατόπεδο αναζητούσαν ένα θετικό αφήγημα απέναντι στο εντεινόμενο κύμα ακρίβειας. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά η συζήτηση πήγε σε ένα «γήπεδο», όπου η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικό pressing από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Πάντως, είναι εμφανές πως πρόκειται για μία πολιτική μάχη που θα εξελίσσεται μέχρι τις κάλπες και μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί. Από τη μια πλευρά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «η συγκεκριμένη νόμιμη επισύνδεση έγινε κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Αν είχε γίνει ενημέρωση, καθότι η υπόθεση αφορά πολιτικό πρόσωπο, είναι βέβαιο ότι η κατάληξη θα ήταν διαφορετική». Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση βάζει στο «κάδρο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ελληνικό watergate.
Όσον αφορά στον Γρήγορη Δημητριάδη κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η παραίτηση έχει να κάνει με το «κλίμα τοξικότητας» και όχι με το Predator με το οποίο «ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση». Υπενθυμίζεται πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι εδώ και χρόνια εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο άλλωστε έχει συγγενική σχέση (είναι ανιψιός του).
Πάντως, η αναφορά στο κλίμα τοξικότητας «φούντωσε» τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες, καθώς το σκληρό ροκ στην πολιτική σκηνή θα μπορούσε να δώσει αφορμή στην κυβέρνηση για επίσπευση των εκλογών. Με κυβερνητικές πηγές να σπεύδουν να κλείσουν την συζήτηση περί εκλογών, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσαν είναι να υπάρξει αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα σε μια εποχή που είναι ασφυκτικό το pressing από την αντιπολίτευση.
Στο ναδίρ οι σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ
Στο χειρότερο σημείο είναι οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις.
«Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως έγινε προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά και συγκεκριμένα από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Ανδρουλάκη, η οποία ωστόσο δεν είχε αποτέλεσμα. Το κακό αυτό κλίμα προβληματίζει εντόνως το γαλάζιο στρατόπεδο ενόψει και των επόμενων εκλογών. Και το ερώτημα είναι σε περίπτωση που οι κάλπες δεν δώσουν αυτοδυναμία πως θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, όταν το Κίνημα Αλλαγής μιλά για πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού.
«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση
Κατάρρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέσα από το δικό της Watergate «βλέπει» η αξιωματική αντιπολίτευση ερμηνεύοντας ως απόλυτη ομολογία ενοχής για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων την απομάκρυνση του πρωθυπουργικού ανεψιού κ. Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντος από τις θέσεις τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πριν από τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντος είχε δεχθεί ήδη εισηγήσεις για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, όμως, φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του πως ενδεχομένως πιο ενδεδειγμένη θα ήταν η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής μετά τις εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει την πλειοψηφία, ώστε να μην εκφυλιστεί εκ νέου η κοινοβουλευτική διαδικασίας όπως έγινε με την εξεταστική για την λίστα Πέτσα, στην οποία δεν εκλήθη καν ο ίδιος ο κ. Πέτσας.
Η συνολικότερη αίσθηση της Κουμουνδούρου είναι ότι ο πρωθυπουργός βουλιάζει μέσα στα σκάνδαλά του. «Δεν είναι σκάνδαλο Δημητριάδη αλλά σκάνδαλο Μητσοτάκη» επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μάλιστα, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός πως δεν αφήνουν εκτός του κάδρου των ευθυνών ούτε τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ούτε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη που κατά την Κουμουνδούρου αποδεικνύεται ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ψεύδονταν. Το εύλογο ερώτημα που θέτει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι: Ο κ. Κοντολέων παραιτήθηκε, οι κύριοι Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης θα παραμείνουν;
Η στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Δικαιωμένοι» νιώθουν στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και την καρατόμηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, καθώς ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι όντως ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν από την ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζουν ότι θα φτάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους, ώστε να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες, καθώς εκτιμούν ότι αυτές δεν περιορίζονται στον διευθυντή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη.
«Προϊστάμενος της ΕΥΠ είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας τον μουτζούρη στον Δημητριάδη ή τον Κοντολέοντα η δεν βγάζει από πάνω του την ευθύνη», υπογραμμίζουν πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη και πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι δύο είναι οι πιθανότητες: «ή γνώριζε και είναι υπόλογος ή δεν γνώριζε κάτι που είναι εξίσου ανατριχιαστικό και άκρως προβληματικό».
Σε κάθε περίπτωση, πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι το καθηλωτικό στοιχείο είναι πως «έχουμε μια παρακολούθηση ομολογημένη παρακολούθηση, η οποία έρχεται μετά την αποτυχημένη εγκατάσταση του Predator», προσθέτοντας ότι δεν καρατομήθηκαν όποιοι και όποιοι, αλλά το alter ego του πρωθυπουργού και η προσωπική του επιλογή για την ΕΥΠ, για τον οποίο, μάλιστα, είχε περάσει το 2019 τροπολογία για τα προσόντά του.
Σημαντικό, επίσης, είναι πως ο κ. Ανδρουλάκης, κατά τις ίδιες πηγές, δεν έχει άποψη για τον λόγο όπου βρέθηκε στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών. «Δεν έχει άποψη γιατί τον παρακολουθούσαν και το τελευταίο που περιμένει είναι να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας», λένε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά, τέλος, μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, που σύμφωνα με την κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, πηγές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι θα αξιολογηθεί όταν υπάρξει η σχετική κλήση.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr