Η υπόθεση παρακολουθήσεων συνταράσσει το πολιτικό σκηνικό: Οι κινήσεις Μητσοτάκη, η τακτική Τσίπρα και η στάση Ανδρουλάκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σημαντική αλλαγή τόσο στα χαρακτηριστικά της αντιπαράθεσης, όσο και στις δυναμικές εντός του πολιτικού συστήματος, επιφέρουν οι εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Οι παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντα λειτούργησαν ως θρυαλλίδα εξελίξεων, ενώ η διαχείριση της υπόθεσης από την κυβέρνηση έφερε τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019, σε τόσο δύσκολη θέση.
Προσωπικό το πλήγμα σε Μητσοτάκη
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν να διαχειριστούν την υπόθεση, όπως όλες τις προηγούμενες κρίσεις της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Με προσωπικό μήνυμα του Πρωθυπουργού και με κινήσεις που θα έδειχναν ότι κάποιος αναλαμβάνει το κόστος των λανθασμένων χειρισμών. Μόνο που οι διαστάσεις και το μέγεθος της παρούσας κρίσης αποδείχθηκαν μεγαλύτερες του αναμενομένου, ενώ οι παραιτήσεις των δύο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού δεν λειτούργησαν πυροσβεστικά, αλλά ως πυροκροτητής μεγαλύτερων πολιτικών εξελίξεων.
Η αποκάλυψη της παρακολούθησης από την –υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό– ΕΥΠ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επέφερε προσωπικό πλήγμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ίσως για πρώτη φορά από την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, στις αρχές του 2016. Κι αυτό γιατί αν ισχύουν όσα ο ίδιος υποστηρίζει περί άγνοιας της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, σημαίνει ότι εντός του απολύτως κλειστού του κύκλου στήθηκε ένας ανεξέλεγκτος μηχανισμός. Αυτό πλήττει καίρια την εικόνα του αποτελεσματικού διαχειριστή που με συνέπεια καλλιέργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσωπο του κ. Δημητριάδη απώλεσε έναν πολύτιμο και έμπιστο συνεργάτη του οποίου τον κομβικό ρόλο στο σύστημα του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» αναφέρουν όλοι όσοι γνωρίζουν τα εσωτερικά του Μαξίμου.
Η αυτοδυναμία ζήτημα πολιτικής επιβίωσης
Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σκέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει, πλέον, κάθε προοπτική συνεννόησης και συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο χαρακτήρας της υπόθεσης πιθανότατα θέτει σε διακινδύνευση και γέφυρες επικοινωνίας που υπήρχαν με τον λεγόμενο κεντρώο χώρο που μέχρι τώρα κινείτο ανάμεσα σε Χαριλάου Τρικούπη και Μέγαρο Μαξίμου. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι και στη δεύτερη εκλογική διαδικασία, με το υπάρχουν σύστημα, η αυτοδυναμία είναι εξαιρετικά δύσκολη, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκης στην Πρωθυπουργία την επομένη των εκλογών δεν είναι καθόλου δεδομένη.
Οι κινήσεις που απομένουν στην κυβέρνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Είτε θα πάει γρήγορα σε εκλογές προκειμένου να προλάβει τουλάχιστον τη φθορά που θα επιφέρει ο οικονομικά δύσκολος χειμώνας, είτε θα επιμείνει στην εξάντληση της τετραετίας, με την ελπίδα να ξεφουσκώσει η υπόθεση των υποκλοπών ή να έρθουν στην επιφάνεια νέες αποκαλύψεις που θα βγάλουν το κυβερνών κόμμα από τη δύσκολη θέση. Και στις δύο, πάντως, περιπτώσεις, η αυτοδυναμία γίνεται πλέον στόχος πολιτικής επιβίωσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει σε αντιστροφή του πολιτικού κλίματος
Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου φαίνεται να επιστρέφουν τα χαμόγελα αισιοδοξίας. Η υπόθεση των υποκλοπών δημιουργεί, για πρώτη φορά από το 2019, την αίσθηση ότι η πολιτική φθορά της κυβέρνησης μπορεί να είναι τέτοια που να επιφέρει την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της. Ίσως όχι για το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές, αλλά περισσότερο για το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα έχει πλέον τις μεγαλύτερες δυνατότητες συνεννόησης και συνεργασίας με το τρίτο κόμμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει, επίσης, προοπτικές άμβλυνσης της δυσαρέσκειας που επικρατούσε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και να δημιουργείται ένα αντικυβερνητικό κλίμα ικανό να αλλάξει τα δεδομένα. Οι κινήσεις προσεκτικής προσέγγισης με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ είναι πλέον το ζητούμενο για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει στην άμεση ανάγκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Παράλληλα, το ύφος και τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης παρακολούθησης Ανδρουλάκη και Κουκάκη αλλά και ορισμένα ατοπήματα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (Ρωμανός και Αθανασίου) δημιουργούν την αίσθηση στην Κουμουνδούρου ότι είναι πιθανόν να «ξυπνήσουν» αντανακλαστικά σε αριστερούς ψηφοφόρους που γύρισαν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της υπογραφής του μνημονίου το καλοκαίρι του 2015. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο, άλλωστε, ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η συγκεκριμένη υπόθεση ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι η διαλεύκανσή της αποτελεί «ύψιστο δημοκρατικό καθήκον».
Η προσωπική αναφορά σε Μητσοτάκη δείχνει τις προθέσεις Ανδρουλάκη
Η προσωπική έγκληση «εσείς κ. Μητσοτάκη με παρακολουθούσατε» που περιλαμβανόταν στην ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη εντός της εβδομάδας είναι απολύτως ενδεικτική των επόμενων κινήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Ανδρουλάκης είναι προφανώς σφοδρά ενοχλημένος τόσο από την αποκάλυψη της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, όσο και από τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά από αυτήν. Οι διαρροές ότι η παρακολούθησή του πραγματοποιήθηκε για «λόγους εθνικής ασφάλειας», η φημολογία περί σκοτεινών προσωπικών του υποθέσεων αλλά και η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο επιχείρημα περί «νομιμότητας» της παρακολούθησής του στέρησαν κάθε πιθανότητα διαλόγου και συνεννόησης. Οι συνεχείς δε επιθέσεις στελεχών της κυβέρνησης στον κ. Ανδρουλάκη και το αίτημά τους να πάει ο ίδιος στην ΕΥΠ να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησης έκαναν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να θεωρήσει προσωπικά υπεύθυνο τον κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση.
Είναι πλέον σαφές ότι μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να σταθεί η πιθανότητα συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα, η προσωπική αναφορά του Ανδρουλάκη στον Πρωθυπουργό στενεύει εξαιρετικά και τα περιθώρια κινήσεων στελεχών του κόμματος που πιθανώς να έβλεπαν θετικά μια τέτοια προοπτική.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και με το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν ταυτίζονται τόσο πολύ και με το αίτημα για εκλογές τώρα. Παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, στο σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη για την αθώωση Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis. Ειρήσθω εν παρόδω, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίαζαν την Παρασκευή ότι η άποψη του κ. Λοβέρδου ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν συνιστά λόγο για εκλογές, «δεν είναι εκτός κομματικής γραμμής αλλά δεν είναι και εντελώς εντός αυτής».
- Η υπόθεση παρακολουθήσεων συνταράσσει το πολιτικό σκηνικό: Οι κινήσεις Μητσοτάκη, η τακτική Τσίπρα και η στάση Ανδρουλάκη
- Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Θάσο - Στη μάχη τα εναέρια μέσα
- ΑΣΕΠ: Βγήκαν τα αποτελέσματα για τις προσλήψεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
- Η βόμβα έσκασε όταν πέρασε ο δικτάτορας: Πώς απέτυχε ο Παναγούλης να σκοτώσει τον Παπαδόπουλο
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr