Διπλό πακέτο στήριξης στο «τραπέζι» εν όψει ΔΕΘ - Αναλυτικά τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, θα δοθούν οι προτεραιότητες για τα μέτρα που θα ληφθούν το προσεχές διάστημα και αναμένεται να εξαγγελθούν από το βήμα της ΔΕΘ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμο τον κατάλογο με συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν δύο περιόδους.
Αφενός θα αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και θα πρόκειται κυρίως για μέτρα στήριξης των εισοδημάτων από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια γενικότερα. Και αφετέρου στο 2023, όπου θα έχουν περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν σε καθημερινή βάση και τη διακύμανση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, προκειμένου να διαπιστώσουν το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται. Μπορεί ο "κουμπαράς" να "αβγατίζει" από τα υπερέσοδα στον προϋπολογισμό τον Ιούλιο και τις τουριστικές εισπράξεις, ωστόσο οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια αφαιρούν σημαντικό τμήμα του.
Οι υπολογισμοί για στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει με τιμή περίπου 100 ευρώ/ Mwh. Εάν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, το κόστος της επιδότησης έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, θα κινηθεί άνω του 1 δισ. ευρώ που διατίθεται. Ήτοι, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύπτει έως και 400 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Κατά συνέπεια, ένα σημαντικό μέρος από τον δημοσιονομικό χώρο θα οδεύσει για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος, αφαιρώντας ποσά από άλλες παρεμβάσεις. Με δεδομένο εξάλλου, ότι τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν επ' ουδενί πρέπει να πλήξουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο αναπληρωτής Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν παύουν να διαμηνύουν ότι όσο υψηλότερα κινείται η τιμή του φυσικού αερίου (είναι ήδη δεκαπλάσια σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία), τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη στήριξης των πολιτών. Πόσω μάλλον που οι προβλέψεις της Ρωσίας κάνουν λόγο για υπερδιπλασιασμό της μέσης τιμής του φυσικού αερίου που εξάγει (στα 730 δολάρια/ 1.000 κ.μ.), πριν αυτή αρχίσει να μειώνεται σταδιακά έως το τέλος του 2025. Κάτι που κοστίζει ήδη ακριβά στο ισοζύγιο της χώρας μας. Τον Ιούνιο εφέτος, η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία ανήλθε σε 625,3 εκατ. ευρώ (+86,3% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021). Στον αντίποδα, η αξία των εξαγωγών προς τη Ρωσία διαμορφώθηκε σε 12,7 εκατ. ευρώ (-26,9%). Και όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας, "κάθε πρωί κοιτάμε πώς εξελίσσεται η τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων συστατικών, για να δούμε πού πηγαίνουμε και πού πρέπει να είναι η στήριξη των πολιτών".
Εν κατακλείδι και υπό αυτά τα δεδομένα, το διάστημα κοντά στη ΔΕΘ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, με κύρια πηγή τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Από αυτόν θα αντληθούν και οι χρηματοδοτήσεις κυρίως για τα πρόσθετα μέτρα.
Όπως συζητείται στο οικονομικό επιτελείο, στο πρώτο πακέτο μπορεί να περιληφθούν: Μια νέα επιταγή ακρίβειας προς τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά, το Fuel Pass-3 για τους μήνες Οκτώβριο - Δεκέμβριο (ανάλογα και με το πώς θα κινηθούν οι τιμές της βενζίνης), τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς της ενέργειας.
Ενώ, για το επόμενο έτος επιδιώκεται να γίνουν: Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων) που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ, η αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ και κάποιες αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος.
Φυσικά, όλα, όπως προαναφέρθηκε, τελούν υπό την αίρεση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό.
Περίπου 300.000 επισκέπτες και δεκάδες συμμετοχές - Τεράστια αποστολή από τα τιμώμενα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 18 του μήνα.
Όπως λέει στο ethnos.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φτάνουν στην 86η ΔΕΘ με μία πολύ μεγάλη αποστολή, τη μεγαλύτερη που έχει φτάσει ποτέ τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα και με επικεφαλής υπουργό της χώρας.
Όπως λέει ο κ. Ποζρικίδης, μεταξύ των αποστολής της τιμώμενης χώρας θα υπάρχουν επενδυτικές επιχειρήσεις, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας και της τεχνολογίας και start up επιχειρήσεις.
Εκτός, όμως, από τη μεγάλη αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν και εταιρείες από άλλες χώρες. Πολλές από αυτές θα προέρχονται από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα υπάρχουν εταιρείες ακόμα και από το Κατάρ.
Να σημειωθεί ότι έχει ήδη καλυφθεί το 100% της χωρητικότητας του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου και μάλιστα φέτος θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρος ο χώρος της ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι σε ένα μεγάλο περίπτερο δεν υπήρχαν εκθέτες, αφού είχε χρησιμοποιηθεί ως εμβολιαστικό κέντρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19.
Στην 86η ΔΕΘ θα συμμετάσχουν ακόμα φορείς χωρών μέσω των πρεσβειών τους και πάνω από 350 επιχειρήσεις – μέλη ελληνικών και ξένων επιμελητηρίων.
Περίπου 300.000 επισκέπτες
Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo στις εννέα ημέρες λειτουργίας της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης αναμένονται περίπου 300.000 επισκέπτες. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2019, μια χρονιά που η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, το διεθνές εκθεσιακό κέντρο επισκέφθηκαν περίπου 280.000 άτομα.
Εκτός από το εμπορικό κομμάτι της η 86η ΔΕΘ θα περιλαμβάνει και τη διοργάνωση του Helexpo Forum, το οποίο θα πραγματοποιείται από Δευτέρα έως Παρασκευή σε συνεργασία με μεγάλα επιμελητήρια.
Η 86η ΔΕΘ δε θα μπορούσε να λείπει από τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Θα πραγματοποιηθεί μία σπουδαία έκθεση, η οποία εκτός από καταγραφή του παρελθόντος και των τραγικών γεγονότων, θα έχει και μία αισιόδοξη πλευρά, αφού θα παρουσιάζει την τεράστια συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη της Ελλάδας», τονίζει ο κ. Ποζρικίδης.
Η 86η ΔΕΘ θα έχει και τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της, αφού κάθε βράδυ θα πραγματοποιούνται συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες από διάφορους χώρους της μουσικής.
Τέλος, σε ολόκληρο το εκθεσιακό κέντρο σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για τη συντήρηση, την περιποίηση και τη διαμόρφωση των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν η 86η ΔΕΘ θα αρχίσει να υποδέχεται τους επισκέπτες της.
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Προκαλούν ηλεκτροσόκ οι τιμές για τον Σεπτέμβριο - Οι τιμές ανά εταιρεία και κιλοβατώρα
- Ρεύμα: Αλμα στις χρεώσεις των προμηθευτών τον Σεπτέμβριο - Στα 0,788 € ανά κιλοβατώρα η ΔΕΗ
- Καιρός: Επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις τη νέα εβδομάδα - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει
- Τζένιφερ Λόπεζ - Μπεν Άφλεκ: Παντρευτήκαν και με θρησκευτικό γάμο - Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο πάρτι
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr