Διαδοχικές... μάχες στη Βουλή καλείται να δώσει η κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων - Τι προβλέπει η «γαλάζια» στρατηγική
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μια πρώτη εικόνα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις πολιτικές μάχες για θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δόθηκε χθες στη Βουλή. Ένα καυτό δεκαήμερο ακολουθεί και ήδη έχει γίνει εμφανές πως τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανεβάζουν στα ύψη τον πολιτικό υδράργυρο.
Τις επόμενες ημέρες το θέμα των παρακολουθήσεων θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων, καθώς ακολουθεί ένα μπαράζ κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων. Αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και ακολουθεί την Παρασκευή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Θα ακολουθήσει τη Δευτέρα νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά την κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής αιτήματος για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.Παράλληλα θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, όπου έχει ενδιαφέρον και ποια πρόσωπα θα κληθούν.
Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις τέσσερις αυτές κοινοβουλευτικές μάχες και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής. Το γεγονός πως και τα δύο κόμματα άσκησαν χθες κριτική σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους δεν πέρασε απαρατήρητο, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ισχυρού αντικυβερνητικού μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον και η στάση των άλλων κομμάτων, καθώς είναι δεδομένο η Νέα Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να εμφανιστεί κοινοβουλευτικά «απομονωμένη» στις συνεδριάσεις που έρχονται.
Όσον αφορά το φλέγον θέμα της εξεταστικής επιτροπής η θέση της κυβέρνησης είναι πως πρέπει να επεκταθεί η έρευνα σε βάθος χρόνου, «ώστε να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον». Γαλάζιες πηγές σημείωναν χθες το ότι δεν πρέπει εξεταστική να αποτελέσει πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά χρειάζεται να παραγάγει ουσιαστικό αποτέλεσμα
Ωστόσο, είναι δεδομένο πως η γαλάζια πρόταση για επέκταση -σε βάθος δεκαετίας- του διαστήματος που θα διερευνήσει η εξεταστική δεν θα περάσει χωρίς αντιδράσεις. Ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής τονίζουν την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα σε όσα έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα και να μην γίνει μια γενικόλογη συζήτηση. Πάντως, από τη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν πως κάποια από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν λένε όχι σε μια επέκταση του διαστήματος.
Με βάση τον σχεδιασμό, η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει χωριστή πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής και θα αναμένει τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου αρκούν 120 βουλευτές για να περάσει η σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής (την οποία σημειώνεται πως έχει ήδη πει πως θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ). Και από εκεί και πέρα αναμένεται να κατατεθεί -όταν συνεδριάσει η επιτροπή- πρόταση από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για την επέκταση του χρόνου διερεύνησης (κάτι που αναμένεται θα οδηγήσει και σε νέα ψηφοφορία στην Ολομέλεια).
Οι επόμενες κινήσεις στην πολιτική «σκακιέρα»
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν το θέμα των παρακολουθήσεων να μονοπωλήσει την πολιτική επικαιρότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί να διευρυνθεί η πολιτική ατζέντα, με σειρά πρωτοβουλιών στην οικονομία (σήμερα ανακοινώνονται οι επιδοτήσεις στην ενέργεια για το Σεπτέμβριο) αλλά και σε αλλά θέματα (όπως το μεταναστευτικό).
Παράλληλα, θα επιχειρηθεί μία τακτική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με την κυβέρνηση να στοχεύει στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του 2019. Το επιχείρημα που προβάλλεται ήδη - και θα προβάλλεται ακόμα περισσότερο όσο πιο κοντά θα έρχονται οι εκλογές - είναι πως σε μια εποχή εξωγενών κρίσεων δεν πρέπει να τεθεί εν κινδύνω η σταθερότητα της χώρας και να υπάρξουν περιπέτειες.
Πάντως, στον δρόμο προς τις επόμενες κάλπες, «πονοκέφαλο» προκαλούν στη γαλάζια πλευρά δύο θέματα: Πρώτον το γεγονός πως οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που ευνοεί την χαλαρή ψήφο. Δεύτερον ότι οι σχέσεις με το Κίνημα Αλλαγής είναι στο χειρότερο σημείο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά τις πολιτικές ισορροπίες.
Τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρηθεί να καλλιεργηθεί μια θετική ατζέντα και στόχος είναι να γεμίσει το καλάθι των παροχών, που θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Βέβαια, δεν αποτελεί μυστικό πως στο ενεργειακό πεδίο τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς οι τιμές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης.
- Διαδοχικές... μάχες στη Βουλή καλείται να δώσει η κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων - Τι προβλέπει η «γαλάζια» στρατηγική
- Οι επαναλοιμώξεις οδηγούν στον «Κένταυρο» - Οι πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους
- Διπλή επίθεση με πυροβολισμούς στην Ατλάντα - Δύο νεκροί και ένας τραυματίας
- Ενέργεια: Νέο κύκλο συγκέντρωσης ανοίγει η εξαγορά της Watt+Wolt από τη Mytilineos
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr