Υπόθεση παρακολουθήσεων: Όσα θα υποστηρίξει ο Μητσοτάκης και τα ερωτήματα του Τσίπρα - Τα σενάρια για τη στάση του ΠΑΣΟΚ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Μάχη σε υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Παρασκευή στη Βουλή, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί, προσέρχονται για το επίμαχο ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για μετά τις αποκαλύψεις ότι στόχοι παρακολούθησης έγιναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έχει προσδιοριστεί για τις 11:00 και θα ανοίξει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα της αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον διαδέχεται, έτοιμος να θέσεις σκληρά ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, το κακόβουλο λογισμικό Predator το οποίο κάποιοι προσπάθησαν να εγκαταστήσουν στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και μέσω αυτού παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη αλλά και για τις 6 απόρρητες συμβάσεις του Δημοσίου με την εταιρία Krikel που αναδείχθηκαν από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), θέμα που αποκάλυψε το ethnos.gr.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, προσέρχεται στη σημερινή συζήτηση εκφράζοντας οργή για το γεγονός ότι η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών προηγείται της σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς στη σημερινή συζήτηση ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης (τον οποίο τον ζήτημα φυσικά αφορά σε προσωπικό επίπεδο) δεν έχει δικαίωμα λόγου.
Τι θα υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκκαλιάρη στο ethnos.gr, στη σημερινή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα γεγονότα που προηγήθηκαν των αποκαλύψεων και θα παρουσιάσει και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναγνωρίσει εκ νέου πως δεν θα έπρεπε να έχει γίνει η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και θα επαναλάβει πως δεν είχε ενημερωθεί για την «νόμιμη επισύνδεση» του τηλεφώνου. Παράλληλα θα τονίσει πως όταν ενημερώθηκε ζήτησε την παραίτηση του τότε διοικητή της ΕΥΠ και αποδέχθηκε την παραίτηση του Γ. Δημητριάδη.
Ουσιαστικά η θέση της κυβέρνησης είναι πως η απόφαση της ΕΥΠ για παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Ενώ όσον αφορά στο κακόβουλο λογισμικό predator θα υπογραμμιστεί εκ νέου και στη σημερινή συνεδρίαση πως δεν χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες (για το θέμα αυτό έχει υπάρξει σειρά ερωτημάτων από την αντιπολίτευση).
Στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης θα σημειώσει πως η κυβέρνηση θέλει να ριχθεί φως στην υπόθεση, ενώ θα αναφερθεί και στις αλλαγές που έγιναν στην ΕΥΠ. Παράλληλα - σύμφωνα με πληροφορίες - θα μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις για τον μετασχηματισμό της ΕΥΠ και θα απευθύνει κάλεσμα και στην αντιπολίτευση να συμβάλει με προτάσεις στη συζήτηση. Επισημαίνοντας βέβαια πως πρέπει να προστατευθεί το κύρος και η λειτουργική επάρκεια του εξαιρετικά κρίσιμου βραχίονα για την ασφάλεια της χώρας.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επέκταση της περιόδου που θα διερευνηθεί από την εξεταστική επιτροπή (εκτός απροόπτου σε βάθος δεκαετίας). Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως θα πρέπει να ακουστούν και πρόσωπα που είχαν την ευθύνη διοίκησης της ΕΥΠ στο παρελθόν για να εντοπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον.
Στη συνεδρίαση της Βουλής σήμερα Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει πρόταση για δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή, ενώ να σημειωθεί πως αρκούν 120 ψήφοι για να περάσει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο στη συνέχεια θα ταχθεί υπέρ της επέκτασης της περιόδου και η συζήτηση θα επιστρέψει στην Ολομέλεια, όπου η σχετική πρόταση μπορεί να περάσει από την γαλάζια πλειοψηφία.
Βέβαια, η κίνηση αυτή πρόκειται να προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ ήδη η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το ό,τι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή συνεδρίασε την Τετάρτη για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ αλλά δεν έχει συγκληθεί ακόμα για το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη.
Τα ερωτήματα που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Βούλας Κεχαγιά στο ethnos.gr, κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως στο μικροσκόπιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται και οι 6 απόρρητες συμβάσεις του Δημοσίου με την εταιρία Krikel που αναδείχθηκαν από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), θέμα που αποκάλυψε το ethnos.gr με τον τίτλο «επτασφράγιστο μυστικό οι απόρρητες συμβάσεις Δημοσίου-Krikel». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης είχε αποκρύψει την ύπαρξή τους σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την ώρα που αποκαλύπτονται οι στενές σχέσεις του παραιτηθέντα κ. Δημητριάδη μέσα από τις εταιρείες που διατηρούσε με φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Κατά τις πληροφορίες η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε ο ίδιος στις 8 Αυγούστου θα είναι αμιγώς πολιτική, και θα τεθούν σκληρά και συγχρόνως ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό ο οποίος οφείλει όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να απαντήσει.
Όπως για παράδειγμα στο ερώτημα που θέτει από την αρχή των αποκαλύψεων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ποιους ακόμα βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούσε η ΕΥΠ ή η παρακρατική υπηρεσία που είχε στήσει με το Predator; To ερώτημα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε τις παρακολουθήσεις άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων όταν ρωτήθηκε στο Briefing (“δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης”), ενώ ο νέος διοικητής της ΕΥΠ σχεδόν επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις λέγοντας πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει το προ δεκαπενθημέρου ρεπορτάζ της Καθημερινής πως παρακολουθούνται τουλάχιστον άλλοι 7-8 πολιτικοί.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη σαφή και ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα ποιοι ήταν οι «εθνικοί λόγοι» για τους οποίους τέθηκαν σε παρακολούθηση οι Νίκος Ανδρουλάκης και Θανάσης Κουκάκης. Επίσης, αναμένεται να θέσει το εύλογο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και τώρα την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διατηρώντας την τροπολογία που ψήφισε αιφνιδιαστικά, όταν ο δημοσιογράφος Κουκάκης προσέφυγε στην ΑΔΑΕ και με την οποία απαγορεύεται στην Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώνει τους πολίτες που υποβάλλουν σχετική αίτημα, αναφορικά με το εάν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση. Ένα ακόμη αυτονόητο ερώτημα αφορά την πρώτη νομοθετική πράξη της κυβέρνησης που άλλαξε τη νομοθεσία από την επομένη της ανάληψης της εξουσίας ώστε να διορίσει στην ΕΥΠ τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, αποπεμφθέντα διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα παρότι δεν πληρούσε τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα.
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης σύρεται ως βαρύτατα κατηγορούμενος για θεσμική και Συνταγματική εκτροπή, υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Ως εκ τούτου προσθέτουν οι απαντήσεις ή μη του πρωθυπουργού στη Βουλή οδηγούν σε μονόδρομο στην άμεση προσφυγή σε εκλογές.
Τα σενάρια για την στάση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ
Με δεδομένη την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από τη σημερινή συνεδρίαση, το ΠΑΣΟΚ από τα… αποδυτήρια έχει να αντιμετωπίσει μια συνθήκη που είναι αρκετά δύσκολη. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Αλέξανδρος Διαμάντης, ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν (και θεωρείται αρκετά πιθανό) είναι να αποχωρήσει από τη συζήτηση καταγγέλλοντας την σπουδή της κυβέρνησης, προτού αποκαλυφθούν οι λόγοι και οι λεπτομέρειες παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, να διοργανώσει μια συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό των πολιτικών αρχηγών. Σε περίπτωση που, τελικά, το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να παραμείνει στην Ολομέλεια, το βάρος θα σηκώσει ο επικεφαλής της ΚΟ, Μιχάλης Κατρίνης.
Η χθεσινή ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη ουσιαστικά αποτέλεσε ένα προπομπό των επιδιώξεων του ΠΑΣΟΚ. «Είναι αδιανόητο το συναίσθημα να αγωνίζομαι 8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα εθνικά μας συμφέροντα και η κυβέρνηση της χώρας μας να μου έχει στήνει μια τέτοια πλεκτάνη. Ένιωσα προδομένος ως Έλληνας πολίτης πάνω απ΄ όλα. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το Predator αλλά και η αντισυνταγματική παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ, δεν είναι μόνο ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης και προσέθεσε ότι το σχέδιο της ΝΔ ήταν το εξής: «Ένας παρακρατικός μηχανισμός κινούμενος από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία. Ένα ΠΑΣΟΚ του χεριού της. Το σχέδιο τους όμως απέτυχε παταγωδώς». Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει την αλήθεια σήμερα στην Ολομέλεια, να εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους αποτέλεσε στόχο της ΕΥΠ.
Την ίδια ώρα, ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξεταστική, θα αποδεχτεί το αίτημα του ΚΚΕ για να ελεγχθούν οι καταγγελλόμενες παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ιδιότυπη» διεύρυνση του χρονικού ορίου της εξεταστικής, που θα αφορά όμως μια συγκεκριμένη υπόθεση. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ: «Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή μίλησε για Εξεταστική Επιτροπή ώστε να διερευνηθούν συγκεκριμένες υποθέσεων με τεκμηριωμένα στοιχεία, όπως είναι η δική μας υπόθεση που αφορά την κυβέρνηση της εποχής της Νέας Δημοκρατίας ή του ΚΚΕ που αφορά και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την εποχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εμείς θέλουμε μία εξεταστική επιτροπή που θα ελέγξει τεκμηριωμένες υποθέσεις όχι μια εξεταστική επιτροπή που μέσα από τη χρονική επέκταση να μη βρεθεί τίποτα και να χαθούν όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα σε μία προσπάθεια συγκάλυψης. Άρα συγκεκριμένες υποθέσεις όποια κυβέρνηση και αν αφορούν, αλλά συγκεκριμένες υποθέσεις»
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr