Βυθισμένη στα αδιέξοδά της, η Άγκυρα εκτοξεύει απειλές - Για τη «μάχη» της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Να ισορροπήσει σε δύο «βάρκες» επιχειρεί η Άγκυρα που δεν θέλει να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τη Δύση, ωστόσο, ταυτόχρονα διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ενώ κοιτά και προς την Ανατολή. Η στρατηγική αυτή πάντως δεν αποδίδει καρπούς με την τουρκική πλευρά να μην μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της για το ό,τι τα αναθεωρητικά της σχέδια δεν βρίσκουν ευήκοα ώρα σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, η βαριά πληγωμένη τουρκική οικονομία δεν λέει να ανακάμψει, γεγονός που εντείνει τα αδιέξοδα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας στο δρόμο προς τις κάλπες το 2023. Αδιέξοδα που οδηγούν και σε έναν... συναγωνισμό εμπρηστικών δηλώσεων ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που εκτοξεύουν απειλές και fake news για την Ελλάδα.
«Ψυχρολουσία» για την Άγκυρα αποτέλεσε η ιστορική απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για μια απόφαση με πολιτική, διπλωματική και συμβολική σημασία, καθώς έρχεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα ονειρεύεται πρόσβαση στα F-16 και «ξεπάγωμα» των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη είδηση ήρθε σε ένα ιδιαίτερο timing, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και με τη φιλοδοξία να ξεδιπλώσει τις θέσεις του. Αμέσως έγινε εμφανής ο εκνευρισμός της τουρκικής πλευράς που έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως η συγκεκριμένη απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος.
Ουσιαστικά η γειτονική χώρα επιδίδεται σε ένα blame game και επιχειρεί να αποποιηθεί τον ρόλο του «ταραξία» της περιοχής, εκτοξεύοντας ανυπόστατες κατηγορίες. Οι συνεχείς αναφορές περί αποστρατικοποίησης των νησιών, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι προκλητικές αναφορές στη Μικρασιατική καταστροφή αλλά και στην εισβολή στην Κύπρο δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη μια εκστρατεία fake news , με την Άγκυρα να μην μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της για το γεγονός πως τα νέο-οθωμανικά της σχέδια δεν βρίσκουν υποστηρικτές στη διεθνή σκηνή. Τα επικοινωνιακά τερτίπια συνεχίζονται -παρά τα ό,τι δεν φέρνουν αποτελέσματα- ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε ακροβασίες στη διεθνή σκηνή.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο περιθώριο της 22ης Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, η κάμερα κατέγραψε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλάντιμιρ Πούτιν να περπατούν αγκαζέ και χαμογελαστοί. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του έχει στόχο να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO, ΟΣΣ), μέλη του οποίου είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Όλα τα σενάρια εξετάζει η Αθήνα
Με ένα κρεσέντο απειλών και με μια πρωτοφανή διαστρέβλωση της ιστορίας η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων. Είναι εμφανές πως η τουρκική πλευρά θεωρεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία- και η ρευστότητα που αυτός πυροδότησε- αποτελεί μια πρώτης τάξεως «ευκαιρία» για να ξεδιπλώσει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα. Και αυτό πιστοποιείται από μια ομοβροντία προκλητικών δηλώσεων.
Νερό στον «μύλο» της έντασης έριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, που ισχυρίστηκε πως «όταν η Τουρκία δείξει την αποφασιστική αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα». Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς που σημείωσε πως «όπως κάποιοι χάιδεψαν την πλάτη της Ουκρανίας και δημιούργησαν περιβάλλον σύγκρουσης με τη Ρωσία, τώρα, με τον ίδιο τρόπο, χαϊδεύουν την πλάτη της Ελλάδας».
Για τα παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνει πως «η Ελλάδα προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να τρομάξει, γι' αυτό άλλωστε έχουμε προετοιμαστεί σε όλα τα πεδία όλο το προηγούμενο διάστημα».
Ειδικότερα, στην Αθήνα επικρατεί αυξημένη ετοιμότητα για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας και εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται.
Για παράδειγμα, το επόμενο διάστημα θεωρείται πιθανόν να επιχειρηθεί μια νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την γειτονική χώρα. Παράλληλα μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο της έντασης με πρόσχημα τις γεωτρήσεις
Τα κρίσιμα ραντεβού στις ΗΠΑ
Τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σκοπεύει να αναδείξει ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα γίνει την Παρασκευή, ενώ την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των ηγετών που συμμετέχουν στη Συνέλευση. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επαφές με ξένους ηγέτες, συναντήσεις με … επενδυτικό άρωμα αλλά και συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης.
Ένα διπλωματικό «σπριντ» θα κάνει στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιας, με έναν κύκλο επαφών να έχει κλειδώσει. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Διατλαντικό Δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ξεχωρίζει και η τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Στις επαφές που θα έχει η ελληνική πλευρά θα απαντήσει με ντοκουμέντα στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, προσκομίζοντας χάρτες και στοιχεία για τις εμπρηστικές κινήσεις της γειτονικής χώρας. Παράλληλα αυτό που θα επισημανθεί είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διεθνής αντίδραση έδειξαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αναθεωρητικές απόψεις.
Να σημειωθεί πως η Αθήνα σκοπεύει να συνεχίσει τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας τον Οκτώβριο στην Πράγα. Στην τσέχικη πρωτεύουσα θα γίνει η άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 6-7 του επόμενου μήνα καθώς και η πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (όπου πρόκειται να προσκληθεί η Άγκυρα).
Λεπτό προς λεπτό η μάχη Χάρις – Τραμπ για το Λευκό Οίκο: Με ουρές και μικροπροβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία
Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr