Στην τουρκική προπαγάνδα η Αθήνα απαντά με ντοκουμέντα - Τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Να καταρρίψει έναν προς έναν τους έωλους ισχυρισμούς της Άγκυρας είναι αποφασισμένη η Αθήνα, που απαντά με στοιχεία και ντοκουμέντα στα fake news της τουρκικής πλευράς. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει απόψε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητα τα όσα πρωτοφανή ισχυρίστηκε από το βήμα ο Τούρκος πρόεδρος.
Στη σημερινή ομιλία ο πρωθυπουργός σκοπεύει να παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα και να αποδομήσει τους τουρκικούς ανυπόστατους ισχυρισμούς. Με συγκεκριμένα στοιχεία σκοπεύει να απαντήσει στα ψεύδη που εκτοξεύει η τουρκική πλευρά για το μεταναστευτικό αλλά και να δείξει πως τα αναθεωρητικά σχέδια της Άγκυρας δεν μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στη διεθνή σκηνή. Είναι σαφές ότι η απάντηση του πρωθυπουργού δεν θα ακολουθήσει σε ύφος την ομιλία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, στόχος είναι να μην μείνει τίποτα αναπάντητο.
«Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επιχειρήματα, που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, στην αλήθεια, αλλά και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στο Αιγαίο» προϊδέασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει η Αθήνα κυρώσεις για τη συμπεριφορά της Τουρκίας απάντησε ότι όλα συζητούνται στα κατάλληλα φόρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στις ανυπόστατες κατηγορίες της τουρκικής πλευράς για το μεταναστευτικό με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς. Θα σημειώσει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έχει σώσει 10.000 ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ θα θυμίσει τα γεγονότα στον Έβρο το 2020. Ταυτόχρονα, θα στείλει σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μία πρόγευση έδωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg, όπου υπογράμμισε πως «το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό». Για να προσθέσει πως «είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη».
Μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις εμπρηστικές δηλώσεις της Άγκυρας, θυμίζοντας την επιθετική ρητορική για τα ελληνικά νησιά, την εισβολή στην Κύπρο κ.α. Οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας», τα στοιχεία για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και το casus belli δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο ποιος έχει την ευθύνη για το κλίμα έντασης στην περιοχή.
Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως ανάλογες συμπεριφορές -και μάλιστα από μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ- είναι απαράδεκτες και «δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα». Υπογραμμίζεται μάλιστα πως η Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει απομακρυνθεί με επιλογή της από το δυτικό πολιτισμικό κεκτημένο και είναι πια εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου.
Στη σημερινή του ομιλία ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν έχουν πια χώρο στη διεθνή σκηνή. «Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία» σημείωσε χθες χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της χώρας μας ότι οι διαφορές επιλύονται μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και «με πολιτισμένο τρόπο». Γι’ αυτό όπως έχει πει η Ελλάδα κρατά κλειστές τις πόρτες στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στο διάλογο.
Ο «στριμωγμένος» Ερντογάν αναζητά διπλωματική διέξοδο
Με δύο πρόσωπα εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος, ανάλογα με το αν μιλά στο διεθνές ακροατήριο ή στο εσωτερικό της χώρας του. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιεί μια εμπρηστική ρητορική εναντίον της Ελλάδας με διαφορετικό βέβαια στόχο.
Εκτός συνόρων ο Τούρκος πρόεδρος αποφεύγει να ξεδιπλώσει τα νεο-οθωμανικά του όνειρα και επιδιώκει να μεταφέρει στη χώρα μας τις ευθύνες για το τεταμένο κλίμα στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτού του blame game εκτοξεύει ψευδείς κατηγορίες για το μεταναστευτικό, μιλά περί δήθεν διώξεων στη Δυτική Θράκη, αλλοιώνει ιστορικά γεγονότα και επιμένει να παρουσιάζει την Άγκυρα ως αδικημένη.
Εντός συνόρων ωστόσο «φλερτάρει» με ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο στο δρόμο προς τις τουρκικές εκλογές το 2023 και δεν διστάζει να ξεδιπλώσει την αναθεωρητική του ατζέντα. Αυτό φαίνεται και από τις προκλητικές αναφορές «θα έρθουμε ξανά μια νύχτα», την ανυπόστατη ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών και τις ψευδείς κατηγορίες για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου.
Το πρόβλημα για τον Τούρκο πρόεδρο είναι πως αυτό το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό δεν φαίνεται να πετυχαίνει. Στο εσωτερικό της χώρας του οι κλυδωνισμοί της οικονομίας έχουν αντανάκλαση και στα δημοσκοπικά ποσοστά του.
Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα που επιχειρεί προς τη Δύση -και κυρίως προς τις ΗΠΑ- δεν αποδίδει καρπούς. Κάτι βέβαια που δεν προκαλεί εντύπωση καθώς εδώ και μήνες ο Τούρκος πρόεδρος κρατά μια αμφιλεγόμενη στάση, συνομιλώντας με τη Ρωσία και κοιτώντας και προς ανατολάς.
Ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί, με την Άγκυρα να αναζητά χωρίς επιτυχία τρόπους να «ξεμπλοκάρει» το θέμα των F-16. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ παραμένουν… παγωμένες μετά την απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών S-400 και μένει να φανεί ποιες κινήσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα από την γειτονική χώρα.
Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα και ο Τούρκος πρόεδρος καλείται να πάρει μια κρίσιμη απόφαση: να συνεχίσει να «ποντάρει» στις σχέσεις του με τη Μόσχα ή να πάρει αποστάσεις προκειμένου να βελτιώσει το κλίμα με τη Δύση. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης ο κ. Ερντογάν θα έχει σύσκεψη για την χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir. Δύο τουρκικές τράπεζες ανέστειλαν τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος αυτή την εβδομάδα μετά την επέκταση των κυρώσεων της Ουάσινγκτον κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ετοιμότητα στην Αθήνα για το μεταναστευτικό
Σε εγρήγορση και σε πλήρη συντονισμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία υλοποιώντας το επιχειρησιακό Σχέδιο «Ακρίτας», για το ενδεχόμενο νέας μαζικής απόπειρας εισόδου μεταναστών στη χώρα μας. Μόνο την Τετάρτη 1.500 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα, με την Αθήνα να βλέπει οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας. Επί του παρόντος το σχέδιο αυτό, δεν έχει πάρει τη μορφή του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, αλλά υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην κυβέρνηση.
Να σημειωθεί εδώ πως έχουν αποφασιστεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης και η ενίσχυση της συνοριοφυλακής με 250 νέες προσλήψεις. Παράλληλα προωθείται αναβάθμιση της συνεργασίας με τη Βουλγαρία για την αντιμετώπιση της κοινής πρόκλησης και για το σκοπό αυτό υπήρξε στον Έβρο συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Βούλγαρο ομόλογο του.
- Δημοσκόπηση Open: Πρώτη με μεγάλη διαφορά η Νέα Δημοκρατία - Τι λένε οι πολίτες για ακρίβεια, υποκλοπές και ποια κυβέρνηση συνεργασίας προτιμούν
- Εξεταστική: Αποχώρησε όλη η αντιπολίτευση από τη συνεδρίαση - «Άλλο ένα επεισόδιο του σκανδάλου της συγκάλυψης»
- «Ξαναζωντάνεψε» το Δάσος της Δαδιάς: Πρώτη πεζοπορία μετά τη φωτιά - Αγώνας δρόμου για τα έργα αποκατάστασης και κίνδυνος διάβρωσης
- Κομισιόν: Εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Τραμπ μετά την επανεκλογή του
Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr