Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου και είναι σε εγρήγορση για πυρηνικά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Νέες πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα σε βασικές υποδομές εξαπέλυσε η Ρωσία την Τρίτη παρά τις έντονες προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ και ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, που τονίζουν ότι η Μόσχα μπορεί να διαπράττει ακόμα και εγκλήματα πολέμου με τη συνεχιζόμενη φονική επιδρομή της σε μη στρατιωτικούς στόχους.
Τα τελευταία «μαζικά» πλήγματα πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν από μια συνάντηση της G7 που αναμένεται να καταδικάσει την προηγουμένη πυραυλική επιδρομή που ήρθε ως αντίποινο για το χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας. Η πυραυλικές αυτές επιθέσεις έχουν χαρακτηριστεί από τη Δύση αλλά και από πολεμικούς αναλυτές, ως κίνηση απελπισίας από την πλευρά του Πούτιν που θέλει να στείλει μήνυμα στο Κίεβο αλλά και στους επικριτές του εντός των ρωσικών συνόρων.
Η Ουκρανία αναμένεται αν ανεύθυνη έκκληση στους G7 για περισσότερα συστήματα αεράμυνας από τη Δύση. Άλλωστε το θέμα της ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν Μπάιντεν και Ζελένσκι. Η ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας θεωρείται κρίσιμη για την έκβαση του πολέμου καθώς η χώρα δυσκολεύεται να προστατεύσει την μεγάλη της έκταση, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times, η χώρα έχει μεταφέρει ορισμένα συστήματα από το εσωτερικό της στο μέτωπο των μαχών επομένως είναι περισσότερο ευάλωτη στα μετόπισθεν.
Το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά» τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συμμαχία «παρακολουθεί στενά» τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και ότι οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών των συμμάχων «θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και αποφασιστική απάντηση».
Η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ «δεν είναι μέρος» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αλλά η υποστήριξή μας παίζει καθοριστικό ρόλο», πρόσθεσε. Οι σύμμαχοι παραμένουν «ενωμένοι στην υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την αυτοάμυνα της Ουκρανίας», είπε.
Αναλυτικότερα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Ουκρανία έχει τη δυναμική και συνεχίζει να σημειώνει σημαντικά κέρδη. Ενώ η Ρωσία καταφεύγει όλο και περισσότερο σε φρικτές και αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων και κρίσιμων υποδομών. Ο πρόεδρος Πούτιν "αποτυγχάνει στην Ουκρανία" και "οι απόπειρες προσάρτησης, η μερική κινητοποίηση και η απερίσκεπτη πυρηνική ρητορική του αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου", είπε.
Οι συγκαλυμμένες πυρηνικές απειλές του Ρώσου ηγέτη είναι «επικίνδυνες και ανεύθυνες», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ: «Η Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί. Παρακολουθούμε στενά τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας. Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση».
«Ο σκοπός της επίθεση επιτευχθεί» λέει το Κρεμλίνο - Καμία σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις
Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι συνέχισε να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές μεγάλου βεληνεκούς κατά των ενεργειακών και στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας. «Ο σκοπός της επίθεσης έχει επιτευχθεί. Όλες οι καθορισμένες εγκαταστάσεις έχουν πληγεί», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές ήρθαν καθώς η Μόσχα ανέφερε το ενδεχόμενο διμερών διπλωματικών συνομιλιών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε συνομιλίες με τη Δύση για λήξη του πολέμου, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη καμία σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις, σε σχόλια που φάνηκε επίσης να αποσκοπούν στο να υποβαθμίσουν την προοπτική χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.
Δεν απορρίπτει το Κρεμλίνο συνάντηση Πούτιν με Μπάιντεν - Θα υπάρξει συνάντηση με Ερντογάν
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα απέρριπτε μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του Μπάιντεν σε μια επικείμενη συνάντηση της G20 και θα εξέταζε την πρόταση εάν την λάμβανε.
Ο Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Πέμπτη, ενώ είναι «πιθανό» οι δύο ηγέτες να συζητήσουν μια τουρκική πρόταση να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Προειδοποιήσεις για εγκλήματα πολέμου
Καθώς ρωσικά πλοία, στρατηγικά βομβαρδιστικά και drones που επιχειρούν πάνω από την Κασπία Θάλασσα συνέχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ εναντίον ουκρανικών πόλεων, η εκπρόσωπος του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις «ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου».
«Οι ζημιές σε βασικούς σταθμούς και γραμμές ηλεκτροδότησης ενόψει του επερχόμενου χειμώνα εγείρουν περαιτέρω ανησυχίες για την προστασία των αμάχων και ιδίως για τις επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς».
«Οι επιθέσεις με στόχο αμάχους και αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωση των αμάχων απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Πρέπει να τονίσουμε ότι η σκόπιμη κατεύθυνση επιθέσεων κατά αμάχων και μη στρατιωτικών αντικειμένων - δηλαδή αντικειμένων που δεν αποτελούν στρατιωτικούς στόχους - ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου».
Το μήνυμα του ΟΗΕ ενισχύθηκε την Τρίτη από 11 μέλη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, τα οποία χαρακτήρισαν τον πρόσφατο βομβαρδισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία ως έγκλημα πολέμου, προσθέτοντας ότι τυχόν πυρηνικές απειλές είναι "απαράδεκτες".
«Εμείς... καταδικάζουμε τους μαζικούς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων που πραγματοποίησε πρόσφατα η Ρωσία, οι οποίοι συνιστούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Πολωνού προέδρου.
Η εγκληματική δράση της Μόσχας
Οι δυνάμεις της Μόσχας έριξαν περισσότερους από 80 πυραύλους σε πόλεις της Ουκρανίας τη Δευτέρα, με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας να αναφέρουν την Τρίτη ότι ο συνολικός απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 19 και περισσότερους από 100 τραυματίες.
Περισσότερα πλήγματα συνεχίστηκαν την Τρίτη, με την ουκρανική πολεμική αεροπορία να λέει ότι ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-160 που επιχειρούν πάνω από την Κασπία Θάλασσα είχαν εκτοξεύσει περίπου 20 πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αναχαίτισαν 14 από αυτούς.
Ενώ η πρωτεύουσα, το Κίεβο, ήταν ήσυχη την Τρίτη, οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολλές άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στη δυτική πόλη Λβιβ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αφού το 90% της ηλεκτροδότησης είχε διακοπεί τη Δευτέρα για μέρος της ημέρας.
Την Τρίτη ο δήμαρχος της πόλης, Andriy Sadovyi, έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι μια νέα επίθεση είχε κόψει και πάλι το ρεύμα σε μεγάλο μέρος του Lviv.
Για άλλη μια φορά ένα από τα σημεία που επλήγησαν περισσότερο ήταν η νότια πόλη Ζαπορίζια, όπου η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας δήλωσε ότι 12 πύραυλοι S-300 είχαν χτυπήσει δημόσιες εγκαταστάσεις, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην επίθεση νωρίς την Τρίτη.
Ο S-300 είχε αρχικά σχεδιαστεί ως πύραυλος εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς. Η Ρωσία έχει καταφύγει όλο και περισσότερο στη χρήση ανακατασκευασμένων εκδόσεων του όπλου για να πλήξει στόχους στο έδαφος.
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr