Γεωπολιτικό πόκερ με ενεργειακές προεκτάσεις: Οι ελιγμοί της Τουρκίας και ο σχεδιασμός της Αθήνας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τα «ρέστα» της είναι αποφασισμένη να παίξει στο εξελισσόμενο γεωπολιτικό πόκερ η Τουρκία, που από τη μία πλευρά επιχειρεί να παίξει ρόλο «μεσολαβητή» στα διεθνή δρώμενα και από την άλλη συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές.
Στο παιχνίδι και το φυσικό αέριο
Στην τουρκική πλευρά κάνουν εκ νέου όνειρα για τα F-16, καθώς η τροπολογία Μενέντεζ έμεινε εκτός από την εκδοχή του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ που κατατέθηκε στη Γερουσία. H συγκεκριμένη τροπολογία δυσκόλευε την απόκτηση των εν λόγω μαχητικών από την Άγκυρα, ωστόσο μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες (καθώς πολλά θα κριθούν και από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο)
Την ίδια στιγμή ωστόσο που στην Άγκυρα κοιτούν προς τη Δύση διατηρούν στενούς δεσμούς με την Μόσχα και σήμερα θα γίνει συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα στη γεωπολιτική εξίσωση μπαίνει πλέον και το ενεργειακό χαρτί και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά μπλοφάρει ή μπορεί να αποκομίσει οφέλη από το ρευστό σκηνικό.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε χθες πως θα μπορούσε η κύρια διαδρομή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να γίνεται μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας στην γειτονική χώρα τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου της Ευρώπης, αν φυσικά υπάρχει ενδιαφέρον. Το πως θα εξελιχθούν τα τεκταινόμενα στο ενεργειακό πεδίο μένει να φανεί, με την Ε.Ε. να είναι πάντως αποφασισμένη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και
Πάντως η Άγκυρα θέλει να παίξει «μπάλα» σε αυτό το τερέν και δεν πέρασε απαρατήρητο πως ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί εκτόξευσε ενεργειακές απειλές. «Η γραμμή που μεταφέρει ενέργεια στην Ελλάδα είναι o TΑΝAP. Θα είναι υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας για αυτή τη χώρα να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία και να μείνει μακριά από το να χάσουμε την υπομονή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Είναι εμφανές πως η τουρκική πλευρά θα επιμείνει στα νέο-οθωμανικά όνειρα, εκτιμώντας πως αυτό δεν θα έχει ουσιαστικό κόστος. Δεν είναι τυχαίο πως- παρά το ξεκάθαρο ευρωπαϊκό μήνυμα- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να μιλά για τα .. σύνορα της καρδιάς.
Με την τουρκική πλευρά να μην κρύβει τον εκνευρισμό της για τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Στην έκθεση γίνεται λόγος για επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω των επανειλημμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και των απειλητικών δηλώσεων σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και κατά της Κύπρου.
Μάλιστα στην έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρθηκε χθες ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας για «σημαντικό βήμα της Ευρώπης» και αναφέροντας πως «ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία». Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά συνεχίζει την διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και στο θέμα εστιάζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος στις επαφές που έχει στις Βρυξέλλες (όπου μετέβη για την σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ). Μάλιστα ο υπουργός έχει φτάσει στη βελγική πρωτεύουσα έχοντας στις αποσκευές του χάρτες και επικαιροποιημένα στοιχεία που δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο την εμπρηστική στρατηγική της Άγκυρας.
Πάντως η σημερινή ημέρα μπορεί να έχει εκπλήξεις, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πλευρά για συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών. Με την Αθήνα να έχει επισημάνει σε όλες τις διεθνείς επαφές πως κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο, εφόσον γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ
Η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή και γενικότερα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό του ΚΥΣΕΑ (το οποίο θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα). Με την κυβέρνηση να σημειώνει πως η χώρα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Άγκυρας και δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την γειτονική χώρα στις ρητορικές ακρότητες.
Όπως ανακοινώθηκε στην συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος. Ειδική αναφορά έγινε στις κινήσεις που είναι σε εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο (τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αίγυπτο και την Μάλτα) αλλά και στα μέτρα που λαμβάνονται απέναντι στην προσπάθεια της Άγκυρας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.
Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί από την Αθήνα η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και τα «φώτα» στρέφονται στην σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 20 και 21 του μήνα στις Βρυξέλλες. Εκεί βέβαια κεντρικό θέμα θα είναι το ενεργειακό, ωστόσο η ελληνική πλευρά σκοπεύει να θέσει και τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
- Βιασμός στον Κολωνό: Αρνείται τα πάντα η μητέρα της 12χρονης – Τι θα γίνει με τα παιδιά
- myEFKAlive: Επεκτείνεται στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας - Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες
- Συναγερμός από την ΕΛ.ΑΣ.: Μην ανοίγετε αυτά τα SMS – Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων
- Only Murders In The Building: Γιατί όλοι ανυπομονούν για την τρίτη σεζόν της κωμικής σειράς μυστηρίου
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr