Συμμαχία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας - Στη Σόφια ο Βαρβιτσιώτης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μήνυμα στήριξης για να επανέλθει η ζωή στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας έστειλαν από την Σόφια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Βελισλάβα Πέτροβα και η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας Ντανιέλα Γκούτμαν κατά τη διάρκεια της τριημερούς συνάντησής τους.
Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να ενώσουν οι χώρες τους τις δυνάμεις τους και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη η κλιμάκωση των γεγονότων στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες είναι ανησυχητική και αυτό καθιστά αναγκαία τη συζήτηση για πιο συγκεκριμένα μέτρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο. «Είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι οι χώρες μας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναβιώσουν και να επαναφέρουν τη ζωή την Ουκρανία» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Πέρα από το ουκρανικό ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έθεσε και το ζήτημα εξάλειψης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού IGB που εγκαινίασε πριν δύο βδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σόφια.
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι με τη Βουλγαρία έχουμε δημιουργήσει και συνδέσεις εδώ και μερικές εβδομάδες, με το IGB που ουσιαστικά συνδέει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τη Βουλγαρία και τους αγωγούς που έρχονται από την Τουρκία με τη Βουλγαρία -αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό- και θέλουμε να δούμε αυτή την εξέλιξη. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να κατανοήσουμε και να συνεργαστούμε στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι το κύριο ζήτημα, και αυτό είναι οι τιμές της ενέργειας μαζί με την ικανότητα να έχουμε διαθέσιμους περισσότερους ενεργειακούς πόρους» δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε:
«Υπογράμμισα τη σημασία των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου και πώς αυτοί μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή ενέργειας στην έλλειψη ενέργειας που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη. Υπογράμμισα επίσης τη σημασία ότι χρειαζόμαστε όχι μόνο διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας αλλά και δρόμους μέσω των οποίων αυτή η ενέργεια έρχεται στην Ευρώπη έτσι ώστε να μην αισθανόμαστε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον ότι εκβιαζόμαστε από κάποιον πιθανό ηγέτη ο οποίος θα ήθελε να εργαλειοποιήσει και πάλι τις πηγές ενέργειας».
Την ανάγκη ενίσχυσης της διαδικασίας αποδοχής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ σχολίασε από την πλευρά της η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, Ντανιέλα Γκούτμαν. «Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι σταθερή χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια», σχολίασε και υπογράμμισε την ανάγκη υποστήριξης για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr