Ενέργεια και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα Μητσοτάκη: Το 48ωρο διπλωματικό σπριντ και οι επόμενοι σταθμοί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένα νέο διπλωματικό σπριντ είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στη Λιθουανία και την Εσθονία. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα αναμένεται να αποτελέσουν τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα των επαφών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αναφερθεί και στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Ουσιαστικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λιθουανία και στην Εσθονία επισφραγίζεται η στρατηγική προσέγγισης με τις χώρες της Βαλτικής και μάλιστα σε μια εποχή που είναι πολλαπλές οι προκλήσεις στη διεθνή σκηνή. Υπενθυμίζεται εδώ η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ταλίν τον Μάιο και το Βίλνιους τον Ιούνιο, ενώ το καλοκαίρι είχε επισκεφθεί την χώρα μας η Λιθουανή πρωθυπουργός.
Στο ενεργειακό μέτωπο η Αθήνα εστιάζει στην ανάγκη να ληφθούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις, καθώς οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι. Ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί πανευρωπαϊκή απάντηση έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός, με την ελληνική πλευρά να έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Να σημειωθεί εδώ πως η Λιθουανία τάχθηκε υπέρ της ελληνικής πρότασης στο κρίσιμο θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Αυτό που θα τονίσει εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως χρειάζεται άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου). Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα το ευρωπαϊκό σχέδιο, καθώς σε για σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής οι αποφάσεις πηγαίνουν από τη μια σύνοδο στην άλλη (μέσα στο Νοέμβριο θα ξανασυνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Ενέργειας σε μια προσπάθεια να βγει λευκός καπνός).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων και μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το μεταναστευτικό. Μάλιστα για το θέμα αυτό υπάρχει συναντίληψη και με τις δύο χώρες και αυτό που τονίζεται είναι πως είναι αναγκαία η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Τέλος να σημειωθεί πως στο τραπέζι των συζητήσεων στο Ταλίν αναμένεται να βρεθεί και η ψηφιακή ατζέντα, καθώς η Εσθονία έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και κυβερνοασφάλειας.
Διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας
Στην προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πρόκειται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός στο νέο κύκλο διπλωματικών επαφών. Μάλιστα θα τονίσει πως η τουρκική πλευρά εμμένει σε αυτή την αδιέξοδη στρατηγική ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και ενώ ολόκληρη η Δύση έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον αναθεωρητισμό.
Σε πρόσφατη συναντήθηκε του στο περιοδικό Le Point ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να αναλυθούν υπό το πρίσμα της επικαιρότητας: Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην ήπειρό της για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για τη χώρα μου, είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και η αρχή του διαλόγου ως το μόνο μέσο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών».
Την ίδια στιγμή που η Άγκυρα συντηρεί το κλίμα έντασης και διεκδικεί τον ρόλο του «ταραξία» στην περιοχή , αυτό που τονίζεται από την ελληνική πλευρά είναι πως η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Και αυτό είναι το σαφές μήνυμα που εκπέμπεται σε μια σειρά διπλωματικών επαφών που είναι σε εξέλιξη
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την Αθήνα ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Μάλιστα ευκαιρία για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων θα αποτελέσει και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα στις 3 Νοεμβρίου. Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαίοι ηγέτες.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να ξεδιπλώνει τα νέο- οθωμανικά του όνειρα σε μια προσπάθεια να αγγίξει ένα σκληροπηρυνικό κοινό στο δρόμο προς τις εκλογές (που θα γίνουν στη γειτονική χώρα το 2023). Μάλιστα το γεγονός πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια άνοδο στα ποσοστά του εκτιμάται πως τον ενθαρρύνει στο να συνεχίσει την ίδια στρατηγική και δεν αναμένεται το επόμενο διάστημα ουσιαστική βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr