Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την «παγίδα» στον Νίκο Δένδια που προκάλεσε κρίση με τη Λιβύη - Τι σηματοδοτεί το επεισόδιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Έντονο πολιτικό παρασκήνιο καταγράφεται πίσω από το διπλωματικό επεισόδιο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και όσα εκτυλίχθηκαν στη Λιβύη κατά το προγραμματισμένο ταξίδι του. Το ταξίδι του υπουργού είχε σχεδιαστεί με επίκεντρο τη Βεγγάζη, εκεί όπου θα συναντούσε τον στρατηγό Χαφτάρ και τον πρόεδρο της βουλής Ακίλα Σαλεχ. Ωστόσο ο πρόεδρος της βουλής Μοχάμεντ Μένφι του ζήτησε να σταματήσει στην Τρίπολη για να μιλήσουν οι δυο τους, καθώς άλλωστε τους συνδέει γνωριμία πολλών ετών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης στις 7.30 το πρωί. Εκεί όμως τον περίμενε η Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, η οποία εκπροσωπεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η θητεία της οποίας έχει λήξει, και δεν νομιμοποιείται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, όπως αυτή που υπέγραψε με την Τουρκία. Μόλις ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε ότι η κ. Μανγκούς τον περίμενε στο αεροδρόμιο για να τον συναντήσει ζήτησε να αναχωρήσει με το κυβερνητικό αεροσκάφος.
Η πρώτη αντίδραση του Νίκου Δένδια
Στην πρώτη του αντίδραση προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα στην Τρίπολη της Λιβύης.
«Ναι σε συνομιλίες με Λιβύη, αλλά με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές»
Ο κ. Δένδιας, σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει συνομιλίες με τη χώρα, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης». «Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η επίσκεψη στη Λιβύη, όπως ήταν προγραμματισμένο ξεκίνησε από την Τρίπολη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι. «Όμως η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης προσπάθησε να μου επιβάλλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο, να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω το ταξίδι μου στην Τρίπολη και να πετάξω στη Βεγγάζη, όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα», σημείωσε.
Καταρχήν, όπως επεσήμανε, έγινε η τελετή παράδοσης των 30.000 εμβολίων, σε συνέχεια επιπλέον 200.000 που έχουμε στείλει στη Λιβύη. «Στη συνέχεια η συνάντηση με το στρατάρχη Χάφταρ που επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το τουρκολιβυκό ”μνημόνιο” και για την παρουσία τής Τουρκίας στη Λιβύη». Ακολούθως είχε συνάντηση με βουλευτές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε την ευκαιρία να τους εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις.
«Μάλιστα εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών τους έδωσαν λεπτομέρειες όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε. «Επίσης, είχα την ευκαιρία να είμαι παρών σε μια τελετή στο λιμάνι της Βεγγάζης, όπου η Ελλάδα παρέχει βοήθεια για την επαναλειτουργία τού λιμανιού. Το λιμάνι της Βεγγάζης είναι εξαιρετικά σημαντικό, χρησιμεύει όχι μόνο για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην ίδια τη Βεγγάζη, αλλά και για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες του Σαχέλ», επισήμανε και ανέφερε πως η Ελλάδα σε δυο φάσεις έχει παράσχει βοήθεια ώστε να μπορέσει το λιμάνι να ξαναγίνει λειτουργικό.
Ο κ. Δένδιας πέταξε στη συνέχεια για το Τομπρούκ όπου θα συναντηθεί με τον Ακίλα Σάλεχ, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, «ώστε να έχουμε μια διαμορφωμένη κοινή αντίληψη στα θέματα της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη και των τουρκολιβυκών μνημονίων».
Το παρασκήνιο της πτήσης
Αντί να εμφανιστεί για να τον συναντήσει ο πρόεδρος του προεδρικού συμβούλιού της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μέμφι όπως είχε συμφωνηθεί, στο αεροδρόμιο βρέθηκε η Υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Ναιλα Αλ Μανγκούς η οποία επιχείρησε εκβιαστικά να δει τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.
Η κυρία Μανγκούς εκπροσωπεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η θητεία της οποίας έχει λήξει, και δεν νομιμοποιείται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, όπως το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Μόλις ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε ότι η κ. Μανγκούς τον περίμενε για να τον συναντήσει, ζήτησε να αναχωρήσει αμέσως με το κυβερνητικό αεροσκάφος. Με τον τρόπο αυτό ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν έπεσε στην «παγίδα» που επιχείρησε να του στήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης.
Το επεισοδιακό παρασκήνιο
Η δημοσιογράφος του OPEN Αλεξία Τασούλη έζησε λεπτό προς λεπτό τα όσα συνέβησαν και μετέδωσε από τη Βεγγάζη τις τελευταίες εξελίξεις και το παρασκήνιο πίσω από το διπλωματικό επεισόδιο. Όπως μετέδωσε, το ζήτημα είχε ξεκινήσει ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ο κ Δένδιας συμφώνησε την τελευταία στιγμή να προσγειωθεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος και στην Τρίπολη αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ταξιδέψει μόνο στην Βεγγάζη. Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε όμως ότι θα πήγαινε στην Τρίπολη μόνο υπό τον όρο να μην συναντήσει εκεί την ομολογό του.
Ο κύριος Δένδιας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσει έστω με μια χειραψία ή μια φωτογραφία τα τετελεσμένα που θέλει να προκαλέσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και η κυρία Μανγκούς τον περίμενε μέσα στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου. Δεν βγήκε ποτέ στην πίστα του αεροδρομίου για να τον υποδεχθεί. Ωστόσο, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για την παρουσία της και αμέσως αρνήθηκε να κατέβει από το αεροσκάφος. Δεν άνοιξε καν η πόρτα του αεροσκάφους καθώς ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι ήθελε να αποχωρήσει η κ. Μανγκούς από την αίθουσα VIP, για να κατέβει ο ίδιος από το αεροσκάφος και να οδηγηθεί στο προεδρικό Μέγαρο και να συναντήσει εκεί τον πρόεδρο Μένφι», μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη στο OPEN και πρόσθεσε:
«Καθώς η κυρία Μανγκούς δεν αναχωρούσε, ο κ. Δένδιας έδωσε εντολή στο κυβερνητικό αεροσκάφος να αναχωρήσει ξανά με προορισμό την Βεγγάζη».
Η Τρίπολη δεν έδινε άδεια πτήσης
Ωστόσο, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του OPEN, η Τρίπολη αρνήθηκε να δώσει άδεια πτήσης ως αντίδραση για την απόφαση του κ. Δένδια με αποτέλεσμα το κυβερνητικό αεροσκάφος να περιμένει για ώρα καθηλωμένο στον αεροδιάδρομο.
Όταν τελικά η σχετική άδεια δόθηκε το αεροσκάφος με ολόκληρη την διπλωματική αποστολή χρειάστηκε να πετάξει μέσω του FIR Μάλτας προκειμένου να προσγειωθεί στην Βεγγάζη. Όση ώρα παρέμεινε καθηλωμένος στο αεροπλάνο, ο κ. Δένδιας σηκώθηκε από τη θέση του μόνο για να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τους λόγους της απόφασής του ενώ ξεκαθάρισε: «κανείς δεν θα υποβάλει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ποιον θα συναντήσει και ποιον όχι».
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τρίπολη
Αυτή όμως δεν ήταν η τελευταία αντίδραση της Λιβύης, η οποία καλεί πλέον τον επιτετραμμένο στην Τρίπολη να δώσει εξηγήσεις και παράλληλα ανακαλεί τον Λίβυο επιτετραμμένο στην Αθήνα πίσω στην λιβυκή πρωτεύουσα για εξηγήσεις. Μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Mohammed Hammude είπε ότι ως απάντηση στη στάση Δένδια, ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών (της Λιβύης) και λήφθηκε η απόφαση να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Αθήνα πίσω για διαβουλεύσεις.
Δηλώνοντας ότι αυτή η στάση του Έλληνα υπουργού αντιμετωπίστηκε με λύπη από την κυβέρνηση της Λιβύης και ότι δεν θα ανακοινώσουν άλλα μέτρα, ο Hammude είπε: «Η στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σήμερα αποτελεί προσβολή για τους Λιβυκός λαός και κυβέρνηση». Ο Hammude πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο του Δένδια πήγε στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη.
Η αντίδραση του λιβυκού ΥΠΕΞ
Η επίσημη αντίδραση του ΥΠΕΞ της Λιβύης μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη χώρα ήταν να ρίξει το φταίξιμο στην ελληνική πλευρά παρότι εκείνη αθέτησε την συμφωνία για τη συνάντηση του Δένδια.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Libya Review» το ΥΠΕΞ της Λιβύης αναφέρει πως ο «Νίκος Δένδιας έφτασε στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και λίγο αργότερα αποφάσισε να αναχωρήσει. Η υπουργός Εξωτερικών Najla Al-Mangoush τον περίμενε για να τον υποδεχτεί». Μάλιστα, το ΥΠΕΞ αναφέρει πως «καταδικάζουμε την πράξη αυτή και θα αναλάβουμε δράση».
Πάντως, το ταξίδι του κυρίου Δένδια στην χώρα συνεχίζεται, καθώς προσγειώθηκε στη Βεγγάζη όπου έχει συνάντηση με τον κ. Χαφτάρ και τον κ. Σάλεχ, ενώ ο επιτετραμμένος είναι μαζί του.
Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών
«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μέμφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα Υπουργό Εξωτερικών. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».
- Πολυτεχνείο 2022: Το ethnos.gr στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης - Μαζική η συμμετοχή των πολιτών
- Τι απαντά η Κιβωτός του Κόσμου στις καταγγελίες για κακοποίηση: Δεν έχουμε γνώση των περιστατικών – Είμαστε στη διάθεση των αρχών
- Πρώτη αντίδραση Δένδια μετά το διπλωματικό επεισόδιο: «Να συνεργαστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης για γρήγορες εκλογές»
- Νέες αποκαλύψεις: Ο βοηθός της Diana εξηγεί πώς ο Κάρολος της έκανε την ζωή κόλαση με τα ψέματα για την ψυχική της υγείας
- Η υψηλή εισπραξιμότητα φόρων γεμίζει τον κρατικό «κουμπαρά» για νέα μέτρα στήριξης
Τέσσερα χρόνια μετά: Το μεγάλο comeback του παντοδύναμου Τραμπ - Προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία της εισβολής στο Καπιτώλιο
Βάναυσος ξυλοδαρμός 17χρονου από 15 ανήλικους στην Κέρκυρα: Στη συνέχεια άγνωστοι απειλούσαν τη ζωή του
Πειραιάς: Την έδεσαν...με την πυτζάμα και την έκλεψαν - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες θυμάτων των ανήλικων ληστών
Η επική αντίδραση της Σοφία Βεργκάρα όταν η Τζόντι Φόστερ την νίκησε στις Χρυσές Σφαίρες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr