«Κιβωτός του Κόσμου»: «Δεν γνωρίζαμε τίποτα», λέει η Δόμνα Μιχαηλίδου - «Να γίνει έρευνα σε βάθος»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τίποτα για τα όσα φέρονται να έχουν συμβεί μέσα στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα ληφθούν όσες παρεμβάσεις χρειάζονται για να προστατευτούν τα παιδιά. Η ίδια υπογράμμισε ότι μέσα στα τελευταία τρία χρόνια τέσσερα στα δέκα παιδιά που ζούσαν σε ιδρύματα έχουν βρει ανάδοχες οικογένειες.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι έλαβε γνώση για τις καταγγελίες στις 16 Νοεμβρίου και επικοινώνησε με Αστυνομία και Εισαγγελέα για τη διερεύνησή τους. Επίσης, υπογράμμισε ότι αυτή η υπόθεση της «Κιβωτού» αποτελεί καμπανάκι για την πολιτεία, ενώ αναφέρθηκε και στον θεσμό της ανάδοχης οικογένειας.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Δόμνας Μιχαηλίδου στην ΕΡΤ
Είχατε γνώση καταγγελιών για κακοποίηση στην Κιβωτό του Κόσμου;
«Βεβαίως και όχι. Αυτό που λάβαμε γνώση ήταν όταν διέρρευσαν τα όποια δημοσιεύματα και ήρθα σε επικοινωνία στο πλαίσιο της νομιμότητας με τον εισαγγελέα αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, μία μέρα πριν από τη 17 Νοέμβρη. Παρότι η μέρα ήταν πολύ δύσκολη, η αστυνομία και η εισαγγελία ήταν από πάνω και είναι πάρα πολύ οργανωμένοι έτσι ώστε να κάνουν την έρευνα όσο πιο υπεύθυνα, σοβαρά αλλά και γρήγορα γίνεται. Αλλά καμία για να είμαι σαφής, καμία μα καμία γνώση για οτιδήποτε άλλο μέχρι στιγμής».
Θεωρείτε ότι αυτή η υπόθεση και η δημοσιοποίησή της μπορεί να βοηθήσει και για κάποιες άλλες καταγγελίες που μπορεί να γίνουν σε άλλα ιδρύματα, να δώσει ίσως και να ενθαρρύνει κόσμο να μιλήσει ανοιχτά για το τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει σε ιδρύματα;
«Τα στόματα έχουν ανοίξει και εμείς αν θέλετε είμαστε και σχετικά αισιόδοξοι. Ένα από τα κομμάτια που βλέπουμε στα στοιχεία τα οποία μαζεύουμε είναι ότι εισαγγελικές παραγγελίες για απομάκρυνση παιδιών από τις βιολογικές τους οικογένειες έχουν αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, οπότε αυτό είναι και αποτέλεσμα του ότι έχει σπάσει λίγο ο φόβος. Ο κόσμος εμπιστεύεται το κράτος, εμπιστεύεται τις αρχές, ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει. Έχουμε γραμμές παιδικής προστασίας. Νομίζω ότι ανοίγουν τα στόματα, αλλά από τη μία αυτό είναι το αισιόδοξο, από την άλλη είναι αυτό που μας φοβίζει. Η μεγάλη μας αγωνία είναι ότι αν ανοίξουν και παραπάνω στόματα τι έχουμε να ακούσουμε».
Στο πεδίο της Κιβωτού του Κόσμου υπάρχει κάτι που θα κάνετε εσείς ως πολιτεία αμέσα στις επόμενες μέρες;
«Στη δομή αυτή αυτό που περιμένουμε, και πάλι σας λέω είμαι σε πολύ τακτική επικοινωνία, είναι να δούμε τι έχει να μας πει η εισαγγελία. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι μόνο στην εισαγγελία. Το έχει πάρει μάλιστα και από την Ελληνική Αστυνομία, μαζεύουν καταθέσεις, οπότε όπως ακριβώς κάναμε, γιατί ήταν μια διαδικασία η οποία δεν είχε ξαναγίνει, έγινε πρώτη φορά στο ίδρυμα το οποίο κλείσαμε μέσα στο 2022 όταν έλαβα εγώ καταγγελία τον Δεκέμβριο του 21 για κακοποιητικές συμπεριφορές μέσα σε ίδρυμα, καταγγελία την οποία είχε λάβει και η διοίκηση του ίδιου ιδρύματος κάποιους μήνες πριν, αλλά δεν είχε κάνει τίποτα και μετά από την καταγγελία αυτή, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς συμβούλους της Περιφέρειας που είναι ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός και την Εισαγγελία, η Εισαγγελία μας υπέδειξε ότι το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών είναι να μην είναι εκεί, όχι απλά να αλλάξει διοίκηση, να μην είναι εκεί, οπότε περιμένουμε αντιστοίχως να ακούσουμε τι έχει να μας πει η εισαγγελία για να το εφαρμόσουμε».
Σας έχω ακούσει και σε παλαιότερη συνέντευξη που είπατε ότι 9 στα 10 παιδιά που είναι σε ιδρύματα είναι εκεί διότι η εισαγγελέας έχει απομακρύνει από τις βιολογικές οικογένειες όμως ή από ή από ιδρυματοποίηση. Είναι ο τρόπος που η υπόλοιπη Ευρώπη πλέον έχει προχωρήσει στο πεδίο αυτό. Και αναρωτιέμαι καταρχάς τα τελευταία 3,5 χρόνια που εσείς είστε κυβέρνηση, τι έχετε κάνει στο κομμάτι αυτό;
«Σωστά και τρεισήμισι τώρα χρόνια και εγώ η ίδια το φωνάζω αποϊδρυματοποίηση, αποϊδρυματοποίηση, αποϊδρυματοποίηση. Όσο καλή και να είναι μια δομή, δεν είναι οικογένεια. Όσο καλή και να είναι μια δομή είναι κακοποιητική, όχι επειδή απαραιτήτως υπάρχει σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, αλλά μόνο και μόνο το ότι ένα παιδί έχει σημείο αναφοράς τρεις ανθρώπους τη μέρα, τρία 8ωρα τη μέρα, είναι προβληματικό.
Το 40% των παιδιών που ήταν στα ιδρύματα το 2019 σήμερα είναι σε οικογένειες. Από 2400 είμαστε στα 1.400 παιδιά. Έχουμε βγάλει 40% των παιδιών από τα ιδρύματα και είναι σε κατάλληλα γι αυτά οικογένειες μέσα από την αναδοχή.
Για τα υπόλοιπα 1.400 παιδια, γιατί η δική μου η αγωνία δεν σταματά μέχρι να αποκαταστήσουμε οικογενειακά και τα 1.400, έχουμε κάνει το εξής: Τα περισσότερα είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Δηλαδή αν μπει κανείς στο στο paidi.gov.gr, έχουμε φτιάξει ένα ειδικό κομμάτι το οποίο λέμε υιοθεσία και αναδοχή σε αριθμούς. Θα δει ότι δεν υπάρχει κανένα παιδί κατά την υιοθεσία κάτω από 6, οπότε τα 1.400 είναι μεγαλύτερα. Παιδιά σε ηλικία 7 στα 8 είναι κατάλληλα μόνο για αναδοχή, δηλαδή υπάρχει βιολογική οικογένεια και δεν έχει αποφασίσει ακόμα ο δικαστής αν μπορεί να γυρίσουν ή όχι στη βιολογική οικογένεια και επίσης για πολλά από αυτά δεν επιλέγουν την κατηγορία οικογενειακή αποκατάσταση. Τρία στα τέσσερα παιδιά που είναι στις δομές όταν υιοθετούνται, υιοθετούνται από τις δημόσιες δομές».
Ο θεσμός της αναδοχής οικογένειας πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσει;
«Τεχνικά δουλεύει πάρα πολύ γρήγορα, σε 6 μήνες παίρνεις πιστοποίηση για να μπορείς να γίνεις ανάδοχος και μάλιστα έχουμε βγάλει και μια βοήθεια σε κάθε ανάδοχο 325 ευρώ το μήνα. Είναι μια πολύ γρήγορη διαδικασία, όμως το πρόβλημα και θα είμαι σαφής είναι ότι ο Έλληνας θέλει το παιδί δικό του». «Εμείς στην προσπάθεια αυτή που έχουμε κάνει αποϊδρυματοποίησης, έχουμε διπλασιάσει τους αναδόχους».
Θα ήθελα να σας ρωτήσω επίσης αν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες είναι και ένα καμπανάκι για την πολιτεία, για πιο άμεσες δράσεις, για νομοθετικές πρωτοβουλίες στο κομμάτι αυτό και κυρίως στο κομμάτι των ελέγχων αυτών των ιδρυμάτων;
«Βέβαια είναι και σας λέω με όλη την ευθύνη και το βάρος αυτό που θα σας πω ότι έχουμε κάνει πολλά. Πραγματικά έχουμε κάνει πολλά. Πλέον από το καλοκαίρι έχουμε προδιαγραφές, έχουν κανόνες στα ιδρύματα. Πριν το καλοκαίρι του 2022 -ιδρύματα στη χώρα έχουμε από το 1666 που δεν ήμασταν καν ελληνικό κράτος, το πρώτο ίδρυμα στην Κέρκυρα- τα ιδρύματα δεν είχαν ποτέ κανόνες. Τι σημαίνει κανόνες; Τι ελέγχει κάποιος. Είχαμε ελεγκτικό μηχανισμό, αλλά δεν ήταν ρητό τι ήλεγχε. Τι σημαίνει έλεγχος; Σημαίνει στελέχωση. Δεν μπορείς να έχεις δομές χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς, χωρίς νομικούς».
Καταλαβαίνει κανείς από αυτή την υπόθεση ότι όντως ακόμα και αν υπάρχει ο έλεγχος δεν μπορεί να τα καλύψει όλα;
Δεν μπορεί να τα καλύψει όλα, όμως έχουμε πολλά περιθώρια ακόμα να φτιάξουμε και να ελέγξουμε καλύτερα τις δομές.
Σήμερα είναι και Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης. Σε μια τραγική ειρωνεία. Τι συμπεράσματα έχετε βγάλει από τη λειτουργία του 1107;
Είναι μια γραμμή η 1107, η οποία είναι στελεχωμένη μόνο με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ειδικούς στην παιδική προστασία. Την κάναμε δωρεάν, που παλιά δεν ήταν, και επίσης την κάναμε μια γραμμή την οποία μπορείς να πάρεις επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες τη μέρα, οπότε συνεχώς χτυπάει αυτή η γραμμή. Τι κάνουμε στη γραμμή αυτή; Παρέχουμε ψυχοκοινωνική στήριξη σε όποιον καλεί, είτε ανήλικο είτε ενήλικα, και επίσης καταγράφουμε όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να πάνε στις αρμόδιες αρχές. Αν αυτός ο οποίος ανώνυμα καλεί, φοβάται και δεν ξέρει που να απευθυνθεί».
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr