Από τους πάγκους Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στα έδρανα της ιταλικής Βουλής: Τα ντέρμπι με τη Μελόνι και τους «αιωνίους»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Πανηγύρισε πρωτάθλημα στον πάγκο του Ολυμπιακού και κύπελλο στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Απογειώθηκε η καριέρα του με την κατάκτηση χάλκινου μεταλλίου με την Εθνική Ιταλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έχοντας αθλητές τους σημερινούς ομοσπονδιακούς προπονητές της Εθνικής Ελλάδας στο βόλεϊ ανδρών.
Ο Μάουρο Μπερούτο άφησε οριστικά πίσω του τους πάγκους και τους φιλέδες και πλέον κάνει... σκάουτινγκ στα έδρανα των 400 της ιταλικής Βουλής ως βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος της κεντροαριστεράς. Εκλέχθηκε από το Τορίνο λαμβάνοντας περίπου 100.000 ψήφους.
Από τον Πειραιά στο Λονδίνο
Ο Μπερούτο από το 1996 έως το 1998 ήταν ο βασικός συνεργάτης του Τζιαμπάολο Μοντάλι στην ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1998 και δύο κύπελλα (1997, 1998). Μετά από επιτυχημένη σόλο θητεία στο καμπιονάτο επέστρεψε στην Ελλάδα το 2007 και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας βόλεϊ του 2008 ως πρώτος προπονητής του Παναθηναϊκού. Λίγο αργότερα ήρθαν οι μεγάλες επιτυχίες με την Εθνική Ιταλίας και ο θρίαμβος στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012. Πώς προέκυψε όμως το βουλευτιλίκι στη ζωή του Μάουρο Μπερούτο;
Δέχτηκα πρόταση από τον Λέτα
«Πάντα είχα το βλέμμα μου στραμμένο στην πολιτική, μία έννοια καθαρά ελληνική. Πολιτική είναι η τέχνη του να φροντίζεις την πόλη, να φροντίζεις τον τόπο που γεννήθηκες και κατ' επέκταση το έθνος σου. Πήρα πολλά από τον αθλητισμό και αποφάσισα να προσπαθήσω να δώσω κάτι πίσω στη χώρα μου. Όλα έγιναν ξαφνικά. Είχα γνωρίσει τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα. Του τρέφω μεγάλο σεβασμό. Μου έκανε τιμητική πρόταση να κατέβω υποψήφιος στο Τορίνο. Είμαι χαρούμενος και περήφανος που με επέλεξε. Περιμέναμε να πάμε καλύτερα στις εκλογές όμως είμαστε η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη από τα αριστερά. Έχουμε ένα ιερό έργο μεγάλης ευθύνης».
Από το Τορίνο στη Ρώμη
Γεννημένος στο Τορίνο στις 8 Μαΐου 1969 ο Μάουρο Μπερούτο εκλέχθηκε ως αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια του: «Το Δημοκρατικό Κόμμα εκπροσωπεί την κεντροαριστερά, μια μεγάλη προοδευτική δύναμη. Στην πραγματικότητα, το ιταλικό εκλογικό σύστημα, σε αυτές τις πολιτικές εκλογές, δεν προέβλεπε σταυρούς με ατομικές προτιμήσεις. Έτσι, στην επικράτειά μου (την επαρχία του Τορίνο) όπου ήμουν αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, λάβαμε κάτι λιγότερο από 100.000 ψήφους. Στην Ιταλία, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε πάνω από 5.300.000 ψήφους. Δυστυχώς, δεν ήταν αρκετοί οι ψήφοι για να γίνουμε κυβέρνηση αλλά πιστεύω πως έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις για αποτελεσματική αντιπολίτευση».
Μου ζητούν selfie ως προπονητή
Σχετικά με την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα είπε: «Κάθε μέρα διαβάζω και μαθαίνω έναν καινούργιο κόσμο. Προς το παρόν υπάρχει μεγάλη διαφορά της πολιτικής με τον αθλητισμό. Είχα συνηθίσει να σχεδιάζω, να προγραμματίζω, να προετοιμάζω κάθε διαθέσιμο λεπτό. Στο Κοινοβούλιο απ' ό,τι είδα αυτόν τον πρώτο μήνα, υπάρχουν ορισμένες ημέρες που είναι "νεκρές" και άλλες μέρες που συμβαίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Θα πρέπει να το συνηθίσω, είναι αναπόφευκτο. Μοιράζομαι το χρόνο και την απόσταση μεταξύ της Ρώμης που είναι το Κοινοβούλιο και του Τορίνο που είναι η επικράτεια όπου εκλέχτηκα. Από Παρασκευή έως Δευτέρα είμαι Τορίνο και από Τρίτη έως Πέμπτη στη Ρώμη. Στη Βουλή κάποιοι συνάδελφοι μου ζητούν μια selfie ή ένα αυτόγραφο γιατί με βλέπουν ακόμα ως προπονητή και όχι για τον πολιτικό μου ρόλο. Ελπίζω να το ισορροπήσω κάποτε».
Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών
Όπως λέει ο Μπερούτο, βασικό πρόβλημα στην ιταλική κοινωνία όπως και σε όλη την Ευρώπη είναι η κρίση που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών: «Προσωπικά έχω πολύ υψηλή αντίληψη και σεβασμό για την πολιτική και το έργο που επιτελεί. Δυστυχώς, όμως, η πλειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύει πλέον σε αυτό. Η πολιτική, είναι η τέχνη της εύρεσης κατάλληλων λύσεων που είναι αποτελεσματικές και κοινές για να βελτιώσουμε τη ζωή μας Πιστεύω ότι είναι μια τεράστια ευθύνη αλλά οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνης τους και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα».
Στόχος μου να φτιάξω δυνατή ομάδα
Ο Μπερούτο τονίζει πως ως προπονητής κουβαλάει μία ιερή αποστολή και στόχος του είναι να φτιάξει μία δυνατή ομάδα που θα προσφέρει στον τόπο: «Πέρασα δεκαετίες στα γήπεδα βόλεϊ και ... μόλις ένα μήνα στη Βουλή. Θα ήθελα να φέρω λίγη από την εμπειρία μου στο χτίσιμο μιας ομάδας. Η πολιτική το χρειάζεται σίγουρα. Δε βλέπω ομαδικές προσπάθειες και αυτό είναι πρόβλημα. Βλέπω πολύ ατομική πρωτοβουλία στην πολιτική. Οι ατομικές πρωτοβουλίες δεν είναι ποτέ χρήσιμες όταν δεν υποστηρίζονται από ομαδική δουλειά».
Να προστατευτεί ο αθλητισμός από το Σύνταγμα
«Εκπροσωπώ τον κόσμο του αθλητισμού στην ιταλική Βουλή και αυτό είναι βαριά κληρονομιά. Θέλω να συνεισφέρω σε αυτόν τον κόσμο που ξέρω, στον οποίο έχω δώσει τα πάντα για 30 χρόνια και από τον οποίο έχω λάβει τα πάντα. Έχω χρέος και όνομα στον αθλητισμό και θέλω να το ανταποδώσω. Αυτό που θα επιδιώξω με όλες μου τις δυνάμεις είναι να περιληφθεί η λέξη άθλημα στο Σύνταγμά μας. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και θα ήθελα να προστατεύεται από το Σύνταγμα».
Μετανάστευση και αντιφασισμός
«Στη συνέχεια, θα ήθελα να επικεντρώσω την πολιτική μου δράση σε δύο θέματα που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου: Στο δράμα της μετανάστευσης και στον αντιφασισμό. Είμαι μέλος της επιτροπής που ασχολείται με τον πολιτισμό, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, την επιστήμη, τις εκδόσεις και τον αθλητισμό. Οποιοδήποτε θέμα σχετικά με αυτούς τους τομείς θα είναι θεμελιώδες για μένα».
Η Επιτροπή του Μπερούτο
Ο Μπερούτο έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά στην 7η Επιτροπή της ιταλικής Βουλής και εξηγεί: «Το έργο του κάθε βουλευτή συνδέεται κυρίως με τη δραστηριότητα της επιτροπής στην οποία ανήκει. Υπάρχουν 14 επιτροπές στο ιταλικό κοινοβούλιο. Η δική μου είναι η 7η Επιτροπή: Πολιτισμός, Παιδεία, Επιστήμη, Έρευνα, Εκδόσεις και Αθλητισμός. Η επιτροπή είναι μια... μικρή Βουλή. Στην περίπτωσή μας, 27 βουλευτές απ' όλα τα κόμματα εργάζονται σε αυτά τα θέματα. Ερχονται πολύ σημαντικά θέματα προς συζήτηση και το κόμμα μου μού ζητά συχνά παρεμβάσεις σε διάφορα θέματα. Σε αυτή την περίπτωση επιστρατεύω την ρητορική τέχνη. Είναι ένα κομμάτι της δουλειάς που μου αρέσει πολύ».
Λύσεις και όχι μόνο συνθήματα
Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία είπε: «Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη, όπως σε όλη την Ευρώπη. Είχαμε την πανδημία, μετά τον πόλεμο στα σύνορα της Ευρώπης, τώρα τον αντίκτυπος της ακριβής ενέργειας. Υπάρχουν μεγάλες εντάσεις στη χώρα, τις οποίες η δεξιά αναχαιτίζει με λαϊκιστικό τρόπο. Αυτή η κοινωνική οργή όμως είναι επικίνδυνη. Πρέπει να βρούμε λύσεις όχι μόνο συνθήματα».
Πολεμούσα πάντα τον φασισμό
«Όπως είπα, πολεμούσα πάντα τον φασισμό και πολλοί εκφραστές της σημερινής πλειοψηφίας στην Ιταλία έχουν την καταγωγή τους σε μια ενίοτε ακροδεξιά, πολύ κοντά σε αυτόν τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανησυχώ πολύ: Για την ειρήνη, για τον οικονομικό αντίκτυπο και για αυτήν την πολιτιστική μετατόπιση που θέτει σε κίνδυνο τα πολιτικά δικαιώματα. Και μεταξύ των δικαιωμάτων που απειλούνται από αυτό το δικαίωμα προσθέτω επίσης το δικαίωμα στο περιβάλλον. Η προοδευτική πρόκληση είναι επίσης μια οικολογική πρόκληση».
Δεν ήταν έτοιμη η Μελόνι
Ο Μάουρο Μπερούτο τονίζει πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τη νέα κυβέρνηση αλλά δεν είναι αισιόδοξος πως η Τζόρτζια Μελόνι θα καταφέρει να βγάλει την Ιταλία από το αδιέξοδο: «Το σλόγκαν της εκστρατείας της Μελόνι ήταν: "Είμαστε έτοιμοι". Σύντομα θα δούμε αν ήταν... Πραγματικά νομίζω ότι δεν είναι έτοιμη. Οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μελόνι ήταν πιο πολύ ιδεολογικές παρά ουσιαστικές. Δεν έχει θίξει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Ο δικό μας ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκούμε έλεγχο και κριτική, να παρακολουθούμε και να τονώνουμε την κυβέρνησης να βρει τις κατάλληλες λύσεις για τη χώρα».
Μεγάλη μου αγάπη η Ελλάδα
Ο Μάρουρο Μπερούτο παραδέχεται πως τα χρόνια που βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν από τα πιο παραγωγικά στην καριέρα του και έκανε πολλούς φίλους στους δύο «αιωνίους» αντιπάλους: «Αγαπώ την Ελλάδα απεριόριστα. Μου λείπει πολύ η Ελλάδα και ανυπομονώ να επιστρέψω. Η Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία, είναι το μέρος στον κόσμο όπου θα έμενα αν έφευγα από την Ιταλία. Έχω μια κόρη που την λένε Βεατρίκη Αθηνά. Έχω μάθει αρκετά ελληνικά αλλά τελευταία δεν τα μιλάω πάλι. Με λίγα λόγια είναι η μεγάλη μου αγάπη. Έζησα στην Ελλάδα τα υπέροχα χρόνια αλλά και τα δύσκολα χρόνια με την κρίση. Ονειρεύομαι ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα επιστρέψουν σύντομα μαζί για να ασκήσουν ενιαία πολιτική στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι δύο χώρες έχουν γοητεία που συνδέεται με τον πολιτισμό, την ομορφιά του τοπίου και την τέχνη».
Μαζί πήραμε το Ολυμπιακό μετάλλιο
Το τελευταίο μήνυμα του το στέλνει στους Ιταλούς ομοσπονδιακούς προπονητές της Εθνικής βόλεϊ ανδρών, τον Ντάντε Μπονιφάντε και Σαμουέλε Πάπι τους οποίους είχε αθλητές και μαζί τους κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012: «Αγαπώ πολύ τον Dante Boninfante και τον Samuele Papi. Ήταν και οι δύο ανάμεσα στους 12 αθλητές με τους οποίους η εθνική Ιταλίας κατέκτησε ένα απροσδόκητο Ολυμπιακό μετάλλιο στο Λονδίνο το 2012. Τους εύχομαι ό,τι καλύτερο στην Ελλάδα. Είναι δύο άνθρωποι που μου έχουν δώσει τεράστια χαρά με αυτό το μετάλλιο και χαίρομαι που προπονούν την Εθνική ομάδα της χώρας που λατρεύω. Είμαι ο πρώτος θαυμαστής τους και εύχομαι στο ελληνικό βόλεϊ κάθε καλό και κάθε επιτυχία».
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr