Στην Αλβανία σήμερα και αύριο ο Μητσοτάκης: Το «μενού» των συναντήσεων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σειρά επαφών θα έχει στην Αλβανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων. Να σημειωθεί πως η Σύνοδος για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί σε χώρα της περιοχής που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τις γνωστές αιρεσιμότητες. Θα τονίσει επίσης τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού, δεδομένων των προκλήσεων που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας των Βαλκανίων και της ευρύτερης νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να επιδιώκει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ως κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας.
Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας, ενώ προηγουμένως θα συναντηθεί με Έλληνες επιχειρηματίες και με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Να σημειωθεί πως τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, καθώς και στο συνολικό ενταξιακό πλαίσιο, η ελληνική πλευρά πάγια προωθεί τα θέματα της ελληνικής μειονότητας.
Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών έχει ήδη γίνει πολιτική συζήτηση (μάλιστα το θέμα τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών). Τώρα έχει ενδιαφέρον πως θα προχωρήσουν οι τεχνικές συζητήσεις με στόχο τη σύνταξη του συνυποσχετικού παραπομπής του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Και το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα είναι πως οι συμφωνίες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεννόησης γειτονικών χωρών, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Να σημειωθεί πως αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού σε περιοχές που κατοικεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα ήταν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 1991 στη Δερβιτσάνη.
- Νέα μέτρα με… target group: Βήμα - βήμα η στρατηγική Μαξίμου μέχρι τις κάλπες
- Ελάχιστες επιθεωρήσεις αποβλήτων ενώ οι πυρκαγιές αυξάνονται - Μόλις 22 σε 4 χρόνια στη Δυτική Αττική
- Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Το μεθοδευμένο συλλογικό τραύμα που δεν έκλεισε ποτέ
- Υποδομές: Παρών οι BIG 5 στους διαγωνισμούς Δράμα - Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη - Εδεσσα
- Ονόμασέ το όπως θέλεις, αυτό που έχει τελικά σημασία είναι τι κάνει ο καθένας από εμάς στην πράξη
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr