Μήνυμα Μητσοτάκη από τη Σύνοδο του Νότου: Σημαντική μια συμφωνία για το πλαφόν στην ενέργεια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε μία συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο κορυφής EUMED-9 σχετικά με την ενεργειακή κρίση. «Να μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου», τόνισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του με έμφαση σε αυτή για ορισμό πλαφόν.
Πάροχος ενέργειας η Ελλάδα
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική την παρατήρηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα προχωρά με ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. «Μπορούμε να συμβάλουμε, ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί πιο γρήγορα ενδεχομένως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας με επενδύσεις επαναεριοποίησης φυσικού αερίου», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Ως Ευρώπη έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση χρέους και πως είναι μη παραγωγικό να θέτουμε αυστηρούς οικονομικούς στόχους. Η μεγαλύτερη ευελιξία μπορεί ταυτόχρονα να συμβαδίσει με τη χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από της απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο δρόμος που η Ελλάδα έχει χαράξει και θα επιμείνει σε αυτόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Εμμανουέλ Μακρόν πως πρέπει να αναδείξουμε την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Μεσογείου αναπτύσσοντας κοινές δράσεις. Η Μεσόγειος, είπε, είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και το καλοκαίρι είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ είναι σημαντική η συνεργασία στην πολιτική προστασία και το εργαλείο του Rescue EU πρέπει να ενισχυθεί.
«Τέλος θέλω να ευχαριστήσω ως Ευρωπαίος και ως Έλληνας πρωθυπουργός το φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όλους σας γιατί σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στην άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η λύση του κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και απορρίπτεται οποιαδήποτε σκέψη για λύση δύο κρατών».
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού
Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ Pedro, για τη φιλοξενία στο Αλικάντε. Συγχαρητήρια Andrej για την επιτυχία της Κροατίας, η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία στο ποδόσφαιρο φαίνεται ήδη να επιβεβαιώνεται.
Τέσσερις σύντομες παρατηρήσεις. Πρώτον, στο ζήτημα της ενέργειας, να επαναλάβω όσα είπαν και οι προλαλήσαντες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών μία συμφωνία ταυτόχρονα για τους τρεις κανονισμούς οι οποίοι βρίσκονται υπό συζήτηση: τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης, τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, το σημαντικότερο, ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών -αυτό το οποίο αποκαλούμε πλαφόν. Nα μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες. Και θεωρώ ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ όλων των συμμετεχόντων ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.
Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντική είναι η παρατήρηση του φίλου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Νίκου Αναστασιάδη, για τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να διαφοροποιήσει την προμήθεια φυσικού αερίου. Η Ελλάδα προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων, νοτιοδυτικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και σε συνδυασμό με σημαντικά κοιτάσματα τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο πιο γρήγορα, ενδεχομένως, από ό,τι εκτιμούσαμε.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ένας πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν, όπως εξάλλου το κάνει και η Κροατία, μέσα από επενδύσεις που κάνουμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε σε μονάδες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στα βόρεια σύνορά μας.
Δεύτερο σημείο. Συζητήσαμε τα ζητήματα της οικονομικής διακυβέρνησης. Πιστεύω ότι υπάρχει μία σύμπνοια ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θέλω να πιστεύω ότι ως Ευρώπη έχουμε πια ενσωματώσει, έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα από την κρίση χρέους η οποία χτύπησε τόσο δυνατά και τη δική μου χώρα, την Ελλάδα, και το πόσο μη παραγωγικό είναι να θέτουμε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, ειδικά όταν οι οικονομίες βρίσκονται και μπαίνουν σε ένα σπιράλ ύφεσης.
Η μεγαλύτερη ευελιξία η οποία δίνεται -ειδικά ως προς την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, πράσινων επενδύσεων, ψηφιακών επενδύσεων- μπορεί ταυτόχρονα να συμβαδίσει με μία χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση. Και ταυτόχρονα, βέβαια, να υποστηρίζεται από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κάνουν τις οικονομίες μας πιο ανταγωνιστικές. Αυτός είναι ο δρόμος που η Ελλάδα έχει χαράξει τα τελευταία 3,5 χρόνια και στον οποίο θα επιμείνει.
Τρίτη παρατήρηση. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό το οποίο ο φίλος Γάλλος Πρόεδρος: τη σημασία να αναδείξουμε την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Μεσογείου μέσα από κοινές δράσεις, όπως η προστασία της Μεσογείου από πλαστικά. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής. Φέτος είδαμε καταστροφικές πυρκαγιές στη δυτική Μεσόγειο, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, και επιβεβαιώσαμε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Το εργαλείο του rescEU θα πρέπει να ενισχυθεί, να υποστηριχθεί, γιατί γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερα τέτοια ακραία φαινόμενα στις χώρες μας.
Τέλος, να ευχαριστήσω και προσωπικά, όχι μόνο ως Ευρωπαίος αλλά και ως Έλληνας Πρωθυπουργός, τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και να ευχαριστήσω και όλους σας, διότι σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου, στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε μια άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια.
Και βέβαια να επαναλάβω και εγώ, ακόμα μια φορά, ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε σκέψη, οποιαδήποτε συζήτηση για μία λύση δύο κρατών, όπως μπορεί να προωθείται από κάποιες χώρες που θεωρούν ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.
Pedro, σε ευχαριστώ πολύ και πάλι για την εξαιρετική φιλοξενία σου και προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας, στο επόμενο MED-9, στη Μάλτα.
- Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου: Να βρεθεί λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού
- Σκάνδαλο μεγατόνων στις Βρυξέλλες: Αξιωματούχοι τα «έπαιρναν» από χώρα του Κόλπου - Πρώην ευρωβουλευτής μεταξύ των 4 συλληφθέντων
- Τραγωδία στις Σέρρες: Ανοίγει τη Δευτέρα το σχολείο – Παρών σε κάθε τάξη ψυχολόγος
- Χάος σε δημοτικό συμβούλιο δήμου της Κρήτης: Καταγγελίες για χρηματισμό και άγριος καυγάς – Δείτε βίντεο
- Πληθωρισμός: Μείωση στο 8,5% τον Νοέμβριο - Παραμένει η ακρίβεια
- Μουντιάλ 2022: «Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής, είτε στην δουλειά είτε στον ύπνο», είπε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης για τον θάνατο ενός ακόμα εργάτη
Ματίας Λεσόρ: Για σπάσιμο στο πόδι κάνει λόγο ο Αταμάν – Η πρώτη εικόνα για το σοκαριστικό τραυματισμό
Ζοφερή ανάλυση: Τρόμος για την «καταιγίδα» Τραμπ – Έρχεται η ώρα της «Αποκάλυψης» για την Ευρώπη
Τέμπη: Συμπληρωματική απολογία από τον σταθμάρχη - «Δεν έπρεπε να με αφήσουν μόνο στη βάρδια»
Οι Massive Attack αποκάλυψαν γιατί αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο Coachella 2025
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr