Τάσεις MRB: Στο 5,4% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Η γνώμη των πολιτών για ακρίβεια και παρακολουθήσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Όλο και περισσότερο φαίνεται ότι μικραίνει η ψαλίδα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τάσεις της ΜRΒ που παρουσίασε το OPEN την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την MRB με τις εκλογές να πλησιάζουν η ΝΔ λαμβάνει το 28,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 23,1%. Τον περασμένο Ιούνιο η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην τότε 6μηνιαία μέτρηση βρισκόταν στις 7,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ με 11,3%, το ΚΚΕ λαμβάνει το 5,1%, η Ελληνική Λύση το 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 φαίνεται αν μένει οριακά εκτός Βουλής με 2,9%. Το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη φαίνεται να πλησιάζει επικίνδυνα στο 3%.
Κυβέρνηση συνεργασιών αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η γνώμη των πολιτών στην ερώτηση: «Τι πρέπει να γίνει αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές». Ο αριθμός των πολιτών που θέλει επαναληπτικές εκλογές με στόχο την αυτοδύναμη κυβέρνηση μικραίνει καθώς από το 44,5% στην προηγούμενη μέτρηση πέφτει στο 41,8% ενώ αυξάνονται όσοι θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας δύο η περισσοτέρων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 50,9% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας (το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 45,6% στην προηγούμενη μέτρηση).
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει σημαντικό προβάδισμα 8 μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα ως ο «καταλληλότερος». Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 39,3% των συμμετεχόντων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει το 31,3%. Στην τρίτη θέση ο κανένας λαμβάνει το 23,6%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, όμως εξακολουθεί αν έχει σημαντικό προβάδισμα.
Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα - Ανησυχία για υγεία και ανεργία
Όσον αφορά στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η ακρίβεια/ πληθωρισμός βρίσκεται στην πρώτη θέση των σημαντικότερων προβλημάτων με 58,6% με συνεχώς αυξανομένη τάση. Η υγεία / περίθαλψη στη δεύτερη θέση με 41,9% ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 34,9%. Σύμφωνα με τον αναλυτή Δημήτρη Μαύρο το ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τους ανέργους αλλά και όλους όσους φοβούνται ότι θα βρεθούν σε αυτή τη θέση στο άμεσο μέλλον.
Η γνώμη των πολιτών για τις παρακολουθήσεις
Όσον αφορά στο ζήτημα των υποκλοπών το 77,5% των πολιτών το θεωρούν πολύ ή αρκετά σοβαρό, ενώ μόλις το 17,4% των πολιτών το θεωρούν ζήτημα μικρότερης σημασίας. Όταν πρωτοεμφανίστηκε το ζήτημα των υποκλοπών τον περασμένο Σεπτέμβριο με την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, μόλις το 66% το θεωρούσαν σημαντικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, μπορεί ακόμα και σήμερα να μην αποτελούν οι παρακολουθήσεις βασικό κριτήριο στην επιλογή ψήφου των πολιτών, ωστόσο κάνουν σημαντική ζημιά σε ζητήματα ηθικής της κυβέρνησης.
Ανεπαρκές το «καλάθι του νοικοκυριού»
Για το «Καλάθι του νοικοκυριού», το 72,9% των πολιτών κρίνουν ότι το μέτρο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ή δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό. Από την άλλη πλευρά το 23% των πολιτών σημειώνουν ότι το μέτρο είναι αρκετά ή πολύ αποτελεσματικό. Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο κόσμος ακόμα δεν χρησιμοποιεί το «καλάθι του νοικοκυριού» σε βάθος αλλά θεωρεί περισσότερο συμφέρουσες τις εκάστοτε προσφορές των καταστημάτων.
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το 69,4% των πολιτών σχολιάζουν πως η πολιτεία δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει όσους έχουν πρόβλημα. Το 20,2% έχει αντίθετη άποψη και δηλώνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί βοηθούν να λυθεί το πρόβλημα.
Προσωπικός γιατρός... από την αρχή: Γιατί πολίτες πρέπει να κάνουν νέες εγγραφές
Καιρός τύπου «Π» τις επόμενες μέρες, με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα αλλά ίσως με... ανταλλαγή
Απροστάτευτα στην Ελλάδα τα παιδιά: Κακοποιείται τουλάχιστον 1 κάθε 3 μέρες - Τα συγκλονιστικά στοιχεία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr