Τα «συν» και τα «πλην» των δημοσκοπικών ευρημάτων μετράνε στην κυβέρνηση - Η ακρίβεια «κοστίζει» πολιτικά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Διπλά μηνύματα εισπράττουν στην κυβέρνηση από μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας. Το «γαλάζιο» προβάδισμα διατηρείται αλλά ψαλιδισμένο, ενώ την ίδια στιγμή η πορεία των τιμών αναδεικνύεται με διαφορά στο βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών.
Η μάχη του προϋπολογισμού είναι σε εξέλιξη στη Βουλή και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αναφερθεί σε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά. Την ίδια στιγμή στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν και τον αντίκτυπο που έχουν στην κοινή γνώμη μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως για παράδειγμα οι παρακολουθήσεις.
Σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο στην κυβέρνηση μελετούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και δεν επικεντρώνονται μόνο στη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται στα γκάλοπ. Όσον αφορά στα ποσοστά από τη μία πλευρά υπάρχει ικανοποίηση στο κυβερνών κόμμα για το ό,τι διατηρείται το προβάδισμα αλλά από την άλλη πλευρά δεν περνά απαρατήρητο πως υπάρχει ένα ψαλίδισμα της διαφοράς με το ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις τάσεις της MRB η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 5.4%, καθώς συγκεντρώσει ποσοστό 28.5% και ακολουθεί με 23.1% ο ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί εδώ πως τον περασμένο Ιούλιο η απόσταση στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν στο 7,2%, ενώ η μέτρηση στις αρχές Νοεμβρίου κατέγραφε τη διαφορά στο 6,1%. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ με 11,3% (η συλλογή των στοιχείων δεν είχε πιάσει την υπόθεση Καϊλή) , το ΚΚΕ λαμβάνει 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 είναι στο 2,9%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ένας στους δυο ερωτηθέντες εκτιμά πως πρέπει να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων (από 45.6% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ στο 41.8% - από το 44.5% - υποχωρεί το ποσοστό όσων απάντησαν πως πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές με στόχο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ο εφιάλτης της ακρίβειας
«Βόμβα» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αποτελεί η ακρίβεια και στην κυβέρνηση προβληματίζονται και για το πολιτικό αποτύπωμα που έχει η ανοδική πορεία των τιμών. Στο δρόμο προς τις κάλπες από την κυβέρνηση θέλουν να καλλιεργήσουν ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία και εστιάζουν στο πως θα φανεί φως στο… ξέφωτο. Ωστόσο αναγνωρίζεται πως όσο συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών τόσο θα αυξάνεται το κύμα δυσαρέσκειας. Επομένως σε αυτό το πεδίο θα δοθεί και η μητέρα των μαχών τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τις τάσεις της MRB σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρας την ακρίβεια, όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι το ποσοστό ήταν μόλις στο 25.2%. Δύο μάλιστα στοιχεία της έρευνας χτυπούν καμπανάκια :
- Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Στο ερώτημα αν η πολιτεία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει αυτούς που έχουν πρόβλημα το 69.4% πως «σίγουρα ή μάλλον δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα». Μόνο ο ένας στους πέντε απαντά πως «σίγουρα ή μάλλον έχει λάβει όλα τα μέτρα».
- Καλάθι του νοικοκυριού. Μόνο το 23% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «πολύ ή αρκετά αποτελεσματικό το μέτρο στη συγκράτηση των τιμών. Στον αντίποδα το 72.9% το βρίσκει «όχι και τόσο ή καθόλου αποτελεσματικό». Να σημειωθεί εδώ πως η ακρίβεια έχει αναδειχθεί στο βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της RASS στο ερώτημα «πόσο ανήσυχοι είστε για το δικό σας οικονομικό μέλλον και της οικογένειας σας» το 42% απαντά «πολύ» και το 37.3% «αρκετά». Την ίδια στιγμή σε έρευνα της GPO στο ερώτημα «ποιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα για εσάς» το 47.1% απαντά «η ακρίβεια / ο πληθωρισμός» και το 19.6% απαντά οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος/ η ενεργειακή κρίση. Με την ακρίβεια να είναι το βασικό πρόβλημα της χώρας για έξι στους δέκα πολίτες σύμφωνα με το «Σφυγμό του Νοεμβρίου» από την Prorata.
Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες
Ικανοποίηση υπάρχει στο γαλάζιο στρατόπεδο για το ό,τι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί το προβάδισμα στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε όλες τις μετρήσεις. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις τάσεις της MRB ο πρωθυπουργός προηγείται - όσον αφορά στο βαθμό εμπιστοσύνης- σε θέματα οικονομικής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και διαφάνειας. Σε …ντέρμπι αναδεικνύεται η μάχη ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.
Από την έρευνα δύο ακόμα στοιχεία έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον: Η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποιο κόμμα θέλετε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο. Ωστόσο, προηγείται και στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Με το κυβερνών κόμμα να ανεβάζει τους τόνους το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθεια να «ανασυγκροτήσει» το αποκαλούμενο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Δεν είναι τυχαίο πως έχουν αυξηθεί οι αναφορές από τη Νέα Δημοκρατία στο 2015 και σφοδρή είναι η κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Όσον αφορά στο θέμα των υποκλοπών στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως δεν είναι ένα ζήτημα που την ώρα της κάλπης θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως έχει προκαλέσει «ρωγμές» στην εικόνα της κυβέρνησης, κυρίως σε ένα κεντρώο ακροατήριο. Σύμφωνα με την MRB το 77,5% κρίνει το θέμα των υποκλοπών ως «πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό», με ένα μικρό ποσοστό του 17,4% να δηλώνει ότι είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή ότι «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».
- Σπυράκη: Σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας
- Νοσοκομεία: Ποια συγχωνεύονται με το νέο χάρτη της υγείας - Όλα τα κριτήρια
- Φεστιβάλ Γρίφων: Μυαλά από άλλο... πλανήτη επικοινωνούν με τον Αρχιμήδη και δίνουν ζωή στη Μέδουσα
- Ενεργειακή κρίση: «Τρέχει» η επιστροφή στο λιγνίτη - Ο διπλός στόχος του ΥΠΕΝ
- 3 μαθήματα που μου έδωσαν οι άνθρωποι που τους πήρα συνέντευξη φέτος και αξίζει να διαβάσεις
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr