Απολογισμός μιας χρονιάς στη Βουλή: Τι συνέβη το 2022 και τι φέρνει το 2023 - Τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν και τα «καυτά» θέματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες να υπογράμμισε ότι «μύρισαν εκλογές», ωστόσο μέχρι τελικά να προκηρυχθούν το κοινοβουλευτικό έργο αναμένεται να είναι… αρκετό. Όπως βέβαια και οι κόντρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, από την στιγμή άλλωστε που η κάλπη πλησιάζει…
Πιο συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν τα εξής νομοσχέδια:
-Του Υπουργείου Υγείας για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων.
-Των συναρμόδιων Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού που θα αφορά το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της οπτικοακουστικής πολιτικής.
-Του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το νέο Κώδικα Μετανάστευσης.
-Του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία.
-Παράλληλα, αρκετές νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να γίνουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Όπως, άλλωστε, ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά 111 νομοθετικές παρεμβάσεις από 17 Υπουργεία, έχουν τεθεί 121 στόχοι πολιτικής και έχουν δρομολογηθεί 486 δράσεις και 1913 έργα έως το Δεκέμβριο του 2023.
Τι έγινε το 2022 στη Βουλή
Πληθώρα νομοσχεδίων ψηφίστηκαν την περασμένη χρονιά από το Κοινοβούλιο ενώ δεν έλειψαν και οι περιβόητες τροπολογίας. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια ψήφισε 131 νομοσχέδιο, στα οποία εισήχθησαν 150 τροπολογίες, πολλές εκ των οποίων ήταν… εκτός θέματος νομοσχεδίου.
Πέραν, όμως, των σχεδίων νόμων, ξεχώρισε το ζήτημα των υποκλοπών, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε στις 26 Ιουλίου πως στο κινητό του τηλέφωνο είχε εισχωρήσει το παράνομο λογισμικό «Predator». Αποτέλεσμα ήταν η σύσταση της εξεταστικής Επιτροπής η οποία ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου και παρέδωσε το πόρισμά της τον Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου παραδόθηκε το πόρισμα και οι πορισματικές προτάσεις της αντιπολίτευσης και στις 21 Οκτωβρίου συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αρκετές ήταν οι στιγμές ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ωστόσο αυτό που στιγμάτισε τη λειτουργία της Επιτροπής ήταν το γεγονός πως η γαλάζια πλειοψηφία αρνήθηκε την κλήση αρκετών (σημαντικών) μαρτύρων.
Παράλληλα, το 2022 ήταν και η πρώτη φορά που εξεταστικής επιτροπές συγκροτήθηκαν μόνο με τις ψήφους της μειοψηφίας. Χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση της «Λίστας Πέτσα» η οποία συστάθηκε στο τέλος του 202 και ολοκλήρωσε τις εργασίες της και παρέδωσε το πόρισμά της στις 14 Ιανουαρίου 2022. Και σε αυτή την περίπτωση ο καθ ύλην αρμόδιος Στέλιος Πέτσας δεν παρέστη στις εργασίες της Επιτροπής…
Την ίδια ώρα, πάντως, σημαντική θεωρείται η στιγμή ψήφισης του νομοσχεδίου για τις υποκλοπές που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 156 κυβερνητικούς βουλευτές με την αντιπολίτευση να αντιδρά στην ρύθμιση που προέβλεπε την παρέλευση 3ετίας προκειμένου να ενημερωθεί ένα πρόσωπο για τους λόγους που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Νωρίτερα, δε, και συγκεκριμένα τον Ιανουαρίου η αντιπολίτευση είχε δείξει τις προθέσεις της καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με αφορμή την τη διαχείριση της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ» που είχε ως αποτέλεσμα τον πολύωρο εγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr