Το παρασκήνιο της... εξόδου του Θέμη Χειμάρα: Τι προηγήθηκε της παραίτησης και η γαλάζια αγωνία για επανάληψη της υπόθεσης Πάτση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μετά από το μπαράζ αποκαλύψεων ο Θέμης Χειμάρας ανακοίνωσε τελικά χθες την παραίτηση από την βουλευτική του έδρα. Είχε προηγηθεί ένα πενθήμερο ασφυκτικό πρέσινγκ από την αντιπολίτευση μετά τις καταγγελίες πως η εταιρεία του τέως βουλευτή είχε αναλάβει δουλειές από το δημόσιο κάτι που είναι ασυμβίβαστο. Ο κ. Χειμάρας έκανε αρχικά λόγο για ακούσια παράλειψη, ωστόσο το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ καθώς δεν μπορεί κανένας πολίτης να δηλώνει άγνοια του νόμου.
Οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν κυβερνητικό «πονοκέφαλο», καθώς είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο η υπόθεση Πάτση με τον βουλευτή να αρνείται τότε να παραιτηθεί και να διαγράφεται τελικά από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Η δεύτερη περίπτωση κυβερνητικού βουλευτή - η εταιρεία του οποίου σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ανέλαβε δουλειές από το δημόσιο - προκάλεσε γαλάζια .. τρικυμία για τον τρόπο αντίδρασης.
Δεν αποτελεί μυστικό πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ήθελαν να υπάρξει μια ακόμα περίπτωση διαγραφής βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση συζητήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο δεν ελήφθη απόφαση και δόθηκε μια «παράταση» για να φανεί ποιες διαστάσεις θα πάρει η υπόθεση.
Τελικά έγινε φανερό πως δεν ήταν δυνατόν να σέρνεται αυτό το θέμα και την Τρίτη επικράτησε οριστικά η άποψη πως θα έπρεπε ο βουλευτής να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες . Σύμφωνα με πληροφορίες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Μπούγας επικοινώνησε στη συνέχεια δύο φορές με τον Θ. Χειμάρα και ουσιαστικά του… έδειξε τον δρόμο της παραίτησης. Άλλωστε χθες είχε υπάρξει και δημοσίως «άδειασμα» με τον Γ. Μπούγα να σημειώνει πως δεν μπορεί κανείς να επικαλείται άγνοια της σχετικής διάταξης.
Πάντως με την απόφαση να ανακοινώσει την παραίτηση του ο Θέμης Χειμάρας - σε αντίθεση με τον Πάτση - φαίνεται πως έχει διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως επισήμως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος. Βέβαια μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο από πολιτική σκοπιά να υπάρξει στην επικείμενη αναμέτρηση υποψηφιότητα του κ. Χειμάρα (ο οποίος υπενθυμίζεται πως εκλέγεται σε ένα νομό που κατεβαίνουν δύο δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης: ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Οικονόμου).
το μεταξύ στην Πειραιώς περνάνε από κόσκινο όλες τις υποψηφιότητες, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξουν ανάλογα περιστατικά το επόμενο διάστημα. Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες από τον αντίκτυπο που είχε - σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων- η υπόθεση Πάτση (που αφορούσε και το ευαίσθητο θέμα των κόκκινων δανείων).
Υπενθυμίζεται πως εκτός γαλάζιων ψηφοδελτίων των εκλογών παραμένει ακόμα η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, που επρόκειτο να είναι υποψήφια στην Α Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ελήφθη καθώς είναι σε εξέλιξη έρευνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη της.
Ποιοι οδηγήθηκαν στην έξοδο την τελευταία τριετία
Δύο διαγραφές έχουν γίνει τους τελευταίους 16 μήνες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ήδη αναφέρθηκε τον Οκτώβριο υπήρξε διαγραφή του Αν. Πάτση, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού που αγόρασαν κόκκινα δάνεια ενώ είχε συνάψει συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις με τα ΕΛΤΑ.
Το 2021 είχε διαγραφεί ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος καθώς σε συνεδρίαση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας επιδόθηκε σε αντικομμουνιστικό κρεσέντο με αναφορές και στον εμφύλιο. Στην πορεία ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής ανακοίνωσε τη δημιουργία κόμματος με την ονομασία «ΠΑΤΡΙΔΑ» (Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής).
Να σημειωθεί πως έχουν υπάρξει και δύο παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης. Το 2019 ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης υπέβαλε παραίτηση, όταν ομογενειακή ιστοσελίδα ανέφερε πως εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμα πάρει μεταπτυχιακό τίτλο από το πανεπιστήμιο Columbia (όπως είχε αναφέρει στο βιογραφικό του). Πριν από ένα χρόνο υπήρξε η παραίτηση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού μετά από δηλώσεις που είχαν γίνει σε σύσκεψη με τον πρώην υπουργό και δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 (μετά από το επίμαχο βίντεο αποφασίστηκε η διαγραφή του Πέτρου Δούκα από την Νέα Δημοκρατία).
Βέβαια η πιο πολυσυζητημένη έξοδος ήταν αυτή του Γρήγορη Δημητριάδη (ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού) μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.
- Πλεύρης: Αυτά είναι τα τρία νέα μέτρα για να καλυφθούν οι ελλείψεις φαρμάκων - Τι ανακοίνωσε και πού θα υπάρξουν αυξήσεις
- Προφυλακίστηκε η 29χρονη που κατηγορείται ότι πέταξε το μωρό της στον Αλιάκμονα - «Αν γυρνούσα πίσω τον χρόνο θα έκανα τα πάντα να το βοηθήσω»
- Καρέ-καρέ η δράση του «κυκλώματος Παντσέρι» υπέρ του Μαρόκου: Η χρυσή «ταρίφα» για κάθε μπλόκο σε ψήφισμα και ο Τζιόρτζι ως... διερμηνέας
- Μαμαλάκης για την περιπέτεια με την υγεία του: «Αν δεν με πήγαιναν στα επείγοντα, πιθανόν να μη ζούσα τώρα»
- Μορφή «τσουνάμι» παίρνουν καταγγελίες για γνωστό κέντρο αισθητικής: Πήγε για υαλουρονικό και βρέθηκε πρησμένη και με πυρετό
- Πετρέλαιο: Sell off στις τιμές του μαύρου χρυσού - Ο παράγοντας της Κίνας
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr