Μητσοτάκης από Γαύδο: Ξεκάθαρα μηνύματα σε Τουρκία και κάλεσμα στις χώρες της Αν. Μεσογείου για διευθέτηση των ΑΟΖ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γαύδο, την οποία επισκέφτηκε για την ημέρα των Θεοφανείων, στέλνοντας μήνυμα τόσο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια όσο και για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη νότια της Κρήτης.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στην Τουρκία και παράλληλα κάλεσε τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να διευθετήσουν τις ΑΟΖ.
«Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας», τόνισε.
Παράλληλα, κάλεσε «όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες».
Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού μετά τον αγιασμό των υδάτων:
«Κυρία Δήμαρχε, κύριες και κύριοι,
Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι, σήμερα, αυτή την σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία εδώ, μαζί σας, στην Γαύδο στο νοτιότερο σημείο, όχι απλά της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της ηπείρου μας, της Ευρώπης.
Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να στείλω δυο μηνύματα: Το πρώτο μήνυμα αφορά την προσήλωση της κυβέρνησής μας στη στήριξη όλων των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας.
Έχω πει πολλές φορές ότι για εμάς δεν υπάρχουν Έλληνες δύο ταχυτήτων. Και οι συμπολίτες μας, οι λίγοι, που επιλέγουν να ζήσουν στα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας -όπως εδώ στη Γαύδο- αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και ξεχωριστής φροντίδας και προστασίας.
Ξέρω, κυρία Δήμαρχε, ότι δεν είναι εύκολη η ζωή εδώ στη Γαύδο. Και οι Γαυδιώτισσες και οι Γαυδιώτες που επιλέγουν να παραμείνουν εδώ έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες. Και έχουμε μια υποχρέωση και εμείς να στηρίξουμε το Δήμο σας και μέσα από την Περιφέρεια αλλά και μέσα από την κεντρική Κυβέρνηση, έτσι ώστε τα λίγα, μικρά για εμάς αλλά για μεγάλα για εσάς, να μπορούν να γίνουν πράξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς τόπο.
Αναφερθήκατε και σωστά, στην ανάγκη διαφύλαξης της φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς του νησιού. Και έχετε απολύτως δίκιο. Η Γαύδος είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, προστατευμένη, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Και χρέος μας είναι να χαράξουμε έναν δρόμο αρμονικής ήπιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτός θα είναι ο λόγος για τον οποίο θα έρχονται περισσότεροι επισκέπτες στο νησί σας και οι όποιες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, η οποία εδώ είναι παρούσα εδώ και χιλιάδες χρόνια, πρέπει και αυτή να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να σέβεται το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάσσει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.
Θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτή την προσπάθειά σας θα είμαστε αρωγοί και μέσω της κεντρικής Κυβέρνησης και μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και μέσα από το δικό μου προσωπικό ενδιαφέρον. Διότι ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Χανιώτης, θεωρώ ότι έχω μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στη Γαύδο, να σκύψω πάνω στα προβλήματά σας και να σας βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ, να κάνω τη ζωή σας πιο εύκολη εδώ στο νησί σας.
Το δεύτερο μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω εδώ από την Γαύδο, είναι ευρύτερο. Βρισκόμαστε, όπως είπα, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο Λιβυκό πέλαγος. Εδώ η ελληνική σημαία κυματίζει στη Μεσόγειο, έναν τόπο ο οποίος πρέπει να είναι τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Θέλω να επαναλάβω εδώ από τη Γαύδο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης. Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας.
Εδώ, δυτικά από την Γαύδο, έχουν ξεκινήσει -επί δικής μας Κυβέρνησης, μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης- για πρώτη φορά, έρευνες για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει.
Καλώ και εδώ, από την Γαύδο, όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες.
Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε και θα πορευτούμε ως δύναμη ειρήνης αλλά και αυτοπεποίθησης, δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία.
Θέλω και πάλι, κυρία Δήμαρχε, να ευχηθώ σε όλους τους κατοίκους του νησιού, ειδικά στους μόνιμους κατοίκους, αυτούς που επιλέγουν να περάσουν εδώ όχι μόνο το όμορφο καλοκαίρι αλλά και τον δύσκολο χειμώνα, χρόνια πολλά.
Χρόνια πολλά, επίσης, σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, απανταχού γης, σε αυτή τη σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία μας.
Να είστε καλά και εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία και πάλι να σας επισκεφτώ σύντομα. Δεν θα πρέπει να μεσολαβούν 26 χρόνια προκειμένου να επισκέπτεται ένας Πρωθυπουργός οποιαδήποτε περιοχή της πατρίδας μας.
Να είστε καλά.
Χρόνια Πολλά!».
Η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού μετά το 1996
Κατά την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με πολίτες και άκουσε τα προβλήματά τους. Επίσης, επισκέφτηκε και το στρατιωτικό φυλάκιο που λειτουργεί στο νησί.
Σημειώνεται πως στη Γαύδο έχει να βρεθεί πρωθυπουργός από το 1996, με τον τελευταίο να είναι ο Κώστας Σημίτης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός ιστορικά που επισκέπτεται το νησί.
Ηχηρό μήνυμα του μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας και τις απειλές Ακάρ
Πρόκειται για ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού την ώρα η τουρκική πλευρά κορυφώνει την ένταση στο Αιγαίο. Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ανέβασε κι΄άλλο το θερμόμετρο ενόψει και των εκλογών στην γειτονική χώρα λέγοντας πως «έχουμε σοβαρά προβλήματα με την Ελλάδα».
Όπως λέει σε δήλωσή του:
«Εργαζόμαστε πραγματικά σκληρά για να τα επιλύσουμε μέσω διαλόγου. Δυστυχώς δεν λάβαμε θετική απάντηση από τη γειτονική Ελλάδα. Όπως δεν ήρθαν, προσπαθούν να μας κατηγορήσουν με κάποιες δικές τους έννοιες. Από την Ελλάδα, που όπλισε τα νησιά και διέλυσε το status quo. Μόλις χθες πυροβόλησαν τους ψαράδες μας».
Και συνεχίζει: «Προκλητική η Ελλάδα μέρα νύχτα. Κάνουν τα πάντα, τα κάνουν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», ενώ τόνισε πως «δεν αφήνουμε καμία παρενόχληση που μας γίνεται αναπάντητη. Λέμε ότι πριν πέσει το χιόνι στα βουνά που εμπιστεύεσαι, βάλε το μυαλό σου σωστά και τα πόδια σου στη γη. Τους προειδοποιήσαμε και συνεχίζουμε να τους προειδοποιούμε».
Στο μήνυμά του καταλήγει:
«Αφήστε την προκλητική σας στάση. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά. Ας μιλήσουμε, λέμε. Δυστυχώς, βλέπουμε ένα πρόβλημα από την άλλη πλευρά ως προς αυτό. Το κάνατε αυτό στην ιστορία, οι συνέπειες είναι γνωστές».
50 τουρκικές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων σε τρεις μήνες
Η παραπάνω δήλωση έρχεται αφού την Πέμπτη οι Τούρκοι επιχείρησαν να στήσουν ένα ακόμα επεισόδιο στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα σε ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στο Φαρμακονήσι όταν ελληνικό λιμενικό σκάφος που εκτελούσε περιπολία παρενοχλήθηκε έντονα από τουρκική ακταιωρό, η οποία με επικίνδυνους ελιγμούς προσπάθησε να το εμβολίσει.
Το ελληνικό λιμενικό προχώρησε σε ρίψη προειδοποιητικών βολών και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε κινούμενη προς τα τουρκικά παράλια.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του Λιμενικού στο Open και τον Μίλτο Σακελλάρη:
«Μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει συνολικά 50 αντίστοιχα τέτοια περιστατικά, παραβιάσεις δηλαδή από το τουρκικό λιμενικό που μπαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα ελληνικά σκάφη είναι εκεί και σταματούν τα τουρκικά. Ο αριθμός μάλιστα τον τελευταίο ένα χρόνο είναι αρκετά μεγαλύτερος συγκριτικά με αυτόν που είχαμε δει το 2020 -21».
- Βασίλης Τόπαλος: Πώς εξηγεί ο ιατροδικαστής Γαλεντέρης τον θάνατο του 16χρονου - «Θα μπορούσε να είχε σωθεί το παιδί»
- Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για την μετάλλαξη «Kraken»: Φόβοι για νέα πανδημικά κύματα
- Θρυλικός Βραζιλιάνος σέρφερ έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να δαμάσει πελώρια κύματα στην Πορτογαλία
- Πάπας Βενέδικτος: Η ναζιστική νεολαία και η παραίτηση λόγω σκανδάλων - Γιατί στο Βατικανό τον αποκαλούσαν «το Ροτβάιλερ του Θεού». Ο Θεός να τον συγχωρέσει…
- Βροχή αιτήσεων για μείωση των αντικειμενικών τιμών δέχεται από Δήμους όλης της χώρας το ΥΠΟΙΚ
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr