Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου η Αθήνα - «Όπλο» για την Ελλάδα η συνεργασία με τις ΗΠΑ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Με το «βλέμμα» στραμμένο στη συνάντηση, της Τετάρτης στην Ουάσιγκτον, του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίκεν με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΟPEN και την Αλεξία Τασούλη, η ελληνική πλευρά έχει ενημερώσει αναλυτικά την αμερικανική διπλωματία για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ποντάρει στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, αναφορά στην οποία έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα στη Θράκη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε - όχι τυχαία - στον κομβικό ρόλο που παίζει η Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ο Μπλίκεν αναμένεται θα ζητήσει από τον Τσαβούσογλου να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο ενώ επίσης θα ζητήσει να υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο.
Και σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Τσαβούσoγλου, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία θα αποκτήσει τελικά τα μαχητικά F-16, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν όπλα σε μια χώρα του ΝΑΤΟ όσο αυτή απειλεί μια άλλη με πόλεμο.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στέλνοντας το δικό του μήνυμα μέσω των Financial Times είπε ότι ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία δεν διανοείται. «Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο» είπε και πρόσθεσε, «είμαστε ένα δοκιμασμένο έθνος, ένας δοκιμασμένος στρατός και δε θα δράσουμε ποτέ ενάντια στις συμμαχίες μας. Δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό». Ο Ακάρ εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία αναζητά μια νέα «αρμονία» με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον. «Οι ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός μας σύμμαχος. Η ιστορία, ο πολιτισμός, οι στόχοι και οι αξίες μας είναι κοινά. Αν είμαστε ισχυροί, είναι και το ΝΑΤΟ ισχυρό», υποστήριξε.
Υποστηρίζοντας την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας είπε: «Όπως σεβόμαστε τις επιθυμίες των υποψηφίων χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει επίσης να σεβαστούν και τα δικά μας θέματα ασφαλείας. Θέλουμε να λυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Περιμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ολοκληρώσουν το έργο τους και να το λύσουν», είπε.
Θορυβημένη η Άγκυρα με τις ΗΠΑ για την ανατροπή των ισορροπιών στο Αιγαίο
Πάντως, η Άγκυρα επιχειρεί με όλα τα μέσα να κλείσει το θέμα των F16 ενώ αντιδρά στην απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F35 από την Ελλάδα που θα ανατρέψουν την ισορροπία των δυνάμεων με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να δηλώνει: «Διαβάσαμε επίσης στα ΜΜΕ ότι το F-35 δόθηκε στην Ελλάδα. Αλλά αυτό το λέμε στις ΗΠΑ. Η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας άρχισε να επιδεινώνεται και η ισορροπία στην Κύπρο άρχισε επίσης να επιδεινώνεται. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτή την ισορροπία. Διαφορετικά, δεν έχει σημασία ποιος πουλάει τι όπλα. Σημασία έχει ποια είναι η δύναμή μας, ποια βήματα κάνουμε».
«Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συμμάχους και τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ, από τη δεκαετία του ΄60 εφάρμοσαν τοπ εξής δόγμα. Πάντα το Ισραήλ να έχει οπλικά συστήματα μία γενιά πάνω από τον αραβικό κόσμο. Αυτό το δόγμα φαίνεται πιθανό να εφαρμοστεί και εδώ, γιατί η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος που δεν μπορείς να τον εμπιστευθείς» τόνισε στο OPEN, ο πολιτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης.
Μετά την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών RAFALE και τα εκσυγχρονισμένα F16 VIPER που άρχισαν να εντάσσονται στην πολεμική αεροπορία είναι σαφές το αεροπορικό πλεονέκτημα που έχει ήδη η Ελλάδα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την απόκτηση των υπερσύγχρονων αμερικανικών F35 από το 2028.
Η διαδικασία μέχρι να ανάψει το πράσινο φως για τα τουρκικά F16 εκτιμάται ότι θα είναι μακρά καθώς ο Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να πεί ναι στο βασικό αίτημα της Ουάσιγκτον για ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τις τουρκικές εκλογές. Όπως διευκρίνισε ο Έντι Ζεμενίδης «είναι πολλοί μέσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν που περιμένουν ως τις εκλογές της Τουρκίας και με αυτή τη διαδικασία να γνωρίζουμε, με αυτή την ειδοποίηση, υπάρχουν ακόμα 30 ημέρες να απαντήσει το Κογκρέσο και μετά να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες Αμερικής - Τουρκίας».
Πολλοί Αμερικανοί βουλευτές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο τουρκικό αίτημα με επιχειρήματα που δύσκολα μπορεί να αντικρούσει το Κογκρέσο. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα έπρεπε καν να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έδειξε ότι δεν μπορεί να τον εμπιστευτούν. Συμφιλιώθηκε με τον Πούτιν και άλλους δικτάτορες, απείλησε να επιτεθεί στην Ελλάδα και διέπραξε πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο Αμερικανός βουλευτής Φράνκ Παλλόνε. Στην ίδια γραμμή και Ντίνα Ταΐτους, Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής.
Προκλητικές δηλώσεις από Τσελίκ
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις από τούρκους αξιωματούχους. Αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε για απάνθρωπη συμπεριφορά την Ελλάδα στο μεταναστευτικό, έπειτα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ.
«Δυστυχώς και το νέο έτος, η ατζέντα για τους πρόσφυγες συνεχίζει να βασίζεται σε ορισμένες βίαιες προσεγγίσεις ενάντια σε όσους προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη στη Μεσόγειο. Έχουμε επανειλημμένα περιγράψει και εξηγήσει τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Frontex σε συνεργασία με την ελληνική ακτοφυλακή. Εμείς και άλλοι έχουμε προειδοποιήσει ότι οι δραστηριότητες της Frontex θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τεθούν στη βάση του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Frontex. Έδωσαν τόσο ισχυρά μηνύματα. Αλλά δυστυχώς, αυτός ο σκληρός μηχανισμός μεταξύ της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex συνεχίζεται και συνεχίζουν να εργάζονται με τρόπο που οδηγεί ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, θέτοντάς τους σε κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι «η Μεσόγειος λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex έχει μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τον θάνατο. Παρ' όλες τις προειδοποιήσεις, δυστυχώς, συνεχίζουν αυτές τις πρακτικές τρυπώντας τις βάρκες και βασανίζοντας τους ανθρώπους μέσα σε αυτές με τον πιο απεχθή τρόπο. Αυτή είναι μια προσέγγιση που παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες σχετικά με την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης».
Ο Τσελίκ προειδοποίησε την ΕΕ να μη συνεχίσει αυτή τη στάση και την «κάλυψη» της Ελλάδας.
«Πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική οπισθοδρόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραβιάζει τις διατάξεις της σύμβασης του 1951 για τους πρόσφυγες που απαγορεύουν την επαναπροώθηση. Αποτελεί επίσης παραβίαση της απαγόρευσης των μαζικών απελάσεων στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και πάλι, είναι μια εφαρμογή που είναι αντίθετη με όλες τις διατάξεις του διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα με βάση το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.
Προειδοποιούμε τώρα για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνεχίσει φέτος αυτή την πρακτική με ακόμη πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή η καταδίωξη των ανθρώπων εκεί λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex κάνει όλα τα λόγια σας μάταια, καταστρέφει όλες τις προσεγγίσεις σας. Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά αυτής της πρακτικής, θα πρέπει να διεξαχθούν αξιόπιστες έρευνες για τη Frontex και η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με μία σοβαρή αντιμετώπιση για το θέμα αυτό λόγω της παραβίασης όλων αυτών των εγγράφων και συμφωνιών και της παραβίασης των όρων των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
- Μητσοτάκης: Εκλογές τον Απρίλιο ή τον Μάιο - 4 με 5 εβδομάδες μετά οι δεύτερες
- Δημοσκόπηση Alco: Το 33% θέλει δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη - Το 31% θεωρεί την κυβέρνηση χειρότερη του αναμενομένου
- Καταγγελία για άκρως ομοφοβική συμπεριφορά στο Ναύπλιο: Εστιατόριο φέρεται να έδιωξε ομόφυλο ζευγάρι - «Υπάρχουν παιδιά, φύγετε τώρα»
- Καύσιμα: Πότε κλείνει ο νέος κύκλος των αυξήσεων - Πού θα φτάσουν βενζίνη και diesel
- «Πίσω από τις βιτρίνες, βλέπω τον εαυτό μου» - Το καθεστώς των Ταλιμπάν επιβάλλει στους εμπόρους της Καμπούλ να καλύπτουν τα κεφάλια των μανεκέν
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr