Το «χαρτί» της οικονομίας παίζει η κυβέρνηση: Γιατί επιμένει στο θετικό αφήγημα παρά την ακρίβεια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για καλύτερες μέρες στην οικονομία μιλά η κυβέρνηση, που θέλει να φτάσει στις εκλογές με ένα θετικό αφήγημα και να πείσει τους ψηφοφόρους πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και παροδική. Παρά το ό,τι το κύμα των ανατιμήσεων αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών από το γαλάζιο στρατόπεδο επιμένουν να μεταφέρουν τη συζήτηση στο τερέν της οικονομίας.
Οι βασικοί λόγοι αυτής της στρατηγικής είναι τρεις:
- Πρώτον στην κυβέρνηση εστιάζουν σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων (τουρισμός, επενδύσεις, εξαγωγές) που δείχνουν πως η οικονομία έχει ισχυρές αντοχές. Και θέλουν να πείσουν τους ψηφοφόρους πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες, οπότε χρειάζεται απλά να κάνουν υπομονή.
- Δεύτερον υπάρχει ένα... covid effect στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς ένα μέρος των πολιτών την περίοδο της καραντίνας αποταμίευσε (αφού δεν μπορούσε να βγει). Επομένως, το συγκεκριμένο κομμάτι τώρα έχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας και μπορεί να ανταπεξέλθει έστω και δύσκολα στην αύξηση των τιμών.
- Τρίτον ο καλός καιρός βοήθησε στο να μην πάθουν «ηλεκτροσόκ» τα νοικοκυριά από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει σημαντική επιβάρυνση.
Το γεγονός, μάλιστα, πως οι τιμές διεθνώς υποχωρούν επιτρέπει στην κυβέρνηση να κρατήσει κάβα ένα ποσό κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που αρχικά είχε υπολογιστεί να πάει για την απορρόφηση των ενεργειακών κραδασμών. Το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί για πρόσθετα μέτρα στήριξης, που θα τρέχουν σταδιακά μέχρι τις εκλογές και ήδη υπάρχει ένας σχεδιασμός μήνα - μήνα.
Στο τέλος Ιανουαρίου προκαταβάλλονται οι συντάξεις του Φεβρουαρίου που θα είναι αυξημένες, τον επόμενο μήνα μπαίνει σε ισχύ το Market Pass και μέχρι τις 10 Μαρτίου στο υπουργικό συμβούλιο θα κλειδώσει η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει τον Απρίλιο. Παράλληλα «ψήνονται» και νέα μέτρα στήριξης και μεταξύ άλλων στο τραπέζι είναι ένα… δώρο Πάσχα με μια ανάλογη φόρμουλα με αυτή που είχε εφαρμοστεί τα Χριστούγεννα (για χαμηλοσυνταξιούχους κ.α.).
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν βέβαια πως ένα σημαντικό κομμάτι των νοικοκυριών τα βγάζει πέρα δύσκολα και πλέον οι ανατιμήσεις δεν απειλούν μόνο τους πλέον ευάλωτους αλλά πλήττουν ευθέως και την μεσαία τάξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών είναι η πορεία των τιμών.
Ωστόσο, η βασική γραμμή του Μαξίμου είναι πως η ακρίβεια είναι εξωγενής, ενώ επιχειρείται μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με διαρκείς αναφορές στην περίοδο του 2015. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει πρωτίστως την μεσαία τάξη πως μπορεί να διασφαλίσει την σταθερότητα και να οδηγήσει χωρίς αναταράξεις στην έξοδο από το τούνελ.
Επιχείρηση εξωστρέφειας από το Μαξίμου
Μια σειρά πρωτοβουλιών δείχνουν πως η κυβέρνηση επιχειρεί μια φυγή προς τα εμπρός, θέλοντας να μην ακολουθήσει την ατζέντα που θέτει η αντιπολίτευση (που συνεχίζει το σφυροκόπημα για το θέμα των παρακολουθήσεων). Το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι περιοδείες του πρωθυπουργού, που όπως φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις είναι στοχευμένες. Το βάρος θα δοθεί στη Βόρεια Ελλάδα για να συσπειρωθούν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος και να μην υπάρξουν διαρροές προς τα δεξιά αλλά και σε περιοχές όπου υπάρχει δυναμική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. στη δυτική Αττική).
Παράλληλα, αυτή τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει έναν κύκλο θεματικών συνεντεύξεων για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου σε συγκεκριμένα πεδία. Η αρχή θα γίνει από την οικονομία και τα εργασιακά, που όπως ήδη αναφέρθηκε στην κυβέρνηση επικεντρώνονται για να χτίσουν το αφήγημα της επόμενης ημέρας.
Είναι πάντως εμφανές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να κοιτά προς το κεντρώο ακροατήριο, καθώς εκτιμά πως εκεί είναι που τελικά θα κριθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο πως χθες σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria στο Νταβός υπογράμμισε πως «η κύρια διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν βρίσκεται τόσο μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αλλά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και την καλή λειτουργία των δημοκρατιών μας και εκείνων που υπόσχονται «τον ουρανό με τ’ άστρα», ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς».
- Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: Σε τροχιά σύγκρουσης οι συνδικαλιστές με το υπουργείο Παιδείας – Οι εστίες διαφωνίας
- Έκρηξη σε πλυντήριο αυτοκινήτων στη Γλυφάδα: Σοβαρές υλικές ζημιές - Οι πρώτες εικόνες
- Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας: Έρχονται καταιγίδες, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας – Πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα
- David Crosby: Πέθανε η περσόνα που ενσάρκωσε το «sex, drugs and rock 'n' roll» - Ήταν 81 ετών
- Τράπεζες: Πράσινο φως από τον επικεφαλής του SSM για μερίσματα - Οι προϋποθέσεις
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
Μυστήριο με το μοιραίο αεροσκάφος στο Καζακστάν - Τα σενάρια της συντριβής και τα ύποπτα σημάδια
Το μέλλον του ΝΑΤΟ περνά από τον Λευκό Οίκο: Οι βλέψεις Τραμπ και η ανησυχία της Ευρώπης
«Λευκά» Χριστούγεννα: Έφεραν απότομη κοσμοσυρροή στα χιονοδρομικά κέντρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr