Τα μηνύματα της επίσκεψης Μπλίνκεν και η επόμενη ημέρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις: To «μενού» των συζητήσεων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και στο δείπνο που ακολούθησε. Η ατζέντα περιελάμβανε διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, ενώ αυτό που τονίστηκε και από τις δύο πλευρές είναι η σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σήμερα θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια (που χθες δεν ήταν στο δείπνο λόγω πυρετού) και θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας.
Στο τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Άντονι Μπλίνκεν ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η συζήτηση περιελάμβανε ακόμα ενεργειακά θέματα- υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία- αλλά και θέματα που άπτονται της οικονομικής συνεργασίας.
Επί τάπητος τέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, με τον Άντονι Μπλίνκεν να ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για την άμεση βοήθεια που παρείχε η χώρα μας στην γείτονα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Παράλληλα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε στον Κ. Μητσοτάκη την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον ρόλο της χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε πως «πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών». Αναφορικά με την Τουρκία τόνισε πως αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο πιστεύω θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο».
Τι λέει η αμερικανική πλευρά
Στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή εστίασε ο Άντονι Μπλίνκεν, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στο ενεργειακό. Παράλληλα αναφέρθηκε στην έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, λέγοντας πως «πρόκειται για ένα «όχημα» που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο».
Να σημειωθεί πως το State Department σημείωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, που υποστηρίζει τη νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας». Μάλιστα επισημάνθηκε πως ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου είναι «μια απόδειξη της εμβάθυνσης των σχέσεων των χωρών μας και της σύγκλισης στρατηγικών πολιτικών (επιλογών)». Σαφής ήταν και η αναφορά πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κοινής χρήσης ενεργειακών πόρων».
Οι επαφές Μπλίνκεν στην Άγκυρα
Πριν από την άφιξη του στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Άγκυρα όπου είχε και μία συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. (συνάντηση που να σημειωθεί πως έγινε στο αεροδρόμιο).
Στις επαφές που είχε στην γειτονική χώρα ο Άντονι Μπλίνκεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, όπως αναμενόταν, η τουρκική πλευρά έβαλε εκ νέου στο τραπέζι το θέμα της απόκτησης των F 16
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε στον πρόσφατο φονικό σεισμό και στη συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα σε Ελληνες, σε Αρμένιους και Ισραηλινούς με τους Τούρκους. «Ελπίζει κανείς ότι, αν μπορεί να προκύψει κάτι θετικό από αυτήν την καταστροφή, ίσως αυτό να είναι οι βελτιωμένες σχέσεις με αυτές τις χώρες», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Επίσης ανέφερε πως αν για παράδειγμα, επιλυθούν οι διαφορές των θαλασσίων ζωνών οι προοπτικές θα είναι τεράστιες, και για την Τουρκία, που θα βρεθεί στην καρδιά της ενεργειακής δραστηριότητας. Πρακτικά το επόμενο διάστημα μένει να φανεί αν μετά το φονικό σεισμό η Άγκυρα θα στραφεί εκ νέου στη Δύση και θα υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική ατζέντα ή θα επιστρέψει στο δρόμο του αναθεωρητισμού.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr