Τούρκος βουλευτής στην ελληνική Βουλή: Μονομερείς οι ενέργειες της Κύπρου
Ο Τούρκος Βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ μίλησε για μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες της Κύπρου και της Ελλάδας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μονομερείς ενέργειες χαρακτήρισε της Λευκωσίας, χαρακτήρισε τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο, Τούρκος βουλευτής του Ερντογάν, μιλώντας μέσα στην ελληνική Βουλή στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στην οποία μίλησε και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Ο Τούρκος βουλευτής του «Σουλτάνου», Αχμέτ Γιλντίζ, μιλώντας στο ελληνικό κοινοβούλιο ως μέλος της αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Αθήνα, υποστήριξε ότι η ένταση που υπάρχει στις σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας οφείλεται στις μονομερείς ενέργειες της Λευκωσίας.
Ο ίδιος μίλησε για μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες της Ελλάδας, λέγοντας συγκεκριμένα: «Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις, που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».
Πιο συγκεκριμένα ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, υπογράμμισε «υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».
Αναφορικά για την Κύπρο ο Αχμέτ Γιλντίζ: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr