Τσίπρας: Έλλειμμα για τον χώρο που εκπροσωπούν η απουσία Γεννηματά - Θεοδωράκη
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απουσίαζαν από την εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
«Η απουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη από την εκδήλωση δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στην εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», που συνδιοργανώνουν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).
Σχολίασε πως ίσως δικαιολογείται η απουσία τους, καθώς η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τη συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση, ενδεχομένως τους προκαλεί ερωτηματικά και φοβίες.
«Ολοκληρώσαμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, καταφέρνοντας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που βασίστηκε στην προτεραιότητα της υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας. Αποδείξαμε ότι υπάρχει κι' άλλος δρόμος».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής τόνισε πως όταν η στρατηγική του είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει στρατηγική νίκη της Δεξιάς, τότε αυτοακυρώνεται και αυτοπαγιδεύεται κινδυνεύοντας να γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς. Κι εδώ έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να πείσει το ΚΙΝΑΛ να αλλάξει στρατηγική και να ανοίξει ένας διάλογος για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι, βέβαια, άμοιρες ευθυνών, για αυτή τη στοχοποίηση του ελληνικού λαού.
"Καλλιέργησαν την αυταπάτη της ισχυρής οικονομίας που όμως τα θεμέλιά της ήταν χτισμένα πάνω στην άμμο", τόνισε και συνέχισε: "Μια ρηχή οικονομία, με ρηχή παραγωγική βάση, βασισμένη σχεδόν εξολοκλήρου σε υπηρεσίες, με ένα σκληρό νόμισμα που έγινε μοχλός για τη δημιουργία μιας οικονομικής και τραπεζικής φούσκας που σύντομα κατέρρευσε.
Και ταυτόχρονα ένας δημόσιος τομέας μη αποτελεσματικός, ένα κοινωνικό κράτος ασθενές, εκτεταμένο δίκτυο παραοικονομίας και πελατειακών σχέσεων. Και με μια δεξιά κυβέρνηση, λίγο πριν τη κρίση, που φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη.
Και κατόπιν το μοιραίο λάθος, για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, να παραδοθούν τα κλειδιά της διαχείρισης στο ΔΝΤ. Και έτσι η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο μιας αποτυχημένης πειραματικής εφαρμογής του δόγματος του σοκ".
Η κυβέρνηση άλλαξε την κατάσταση στην Ελλάδα τα 4 τελευταία χρόνια
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα τέσσερα χρόνια της σημερινής κυβέρνησης και είπε πως κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση στην Ελλάδα. "Η χώρα μας αν και εκπροσωπεί περίπου το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ξεκίνησε να οικοδομεί, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τις ασφυκτικές πιέσεις, ένα εναλλακτικό υπόδειγμα", είπε και πρόσθεσε: "Το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ήταν σαφώς ηπιότερο δημοσιονομικά και εστίασε σε αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ολοκληρώσαμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, καταφέρνοντας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που βασίστηκε στην προτεραιότητα υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας. Και έτσι αποδείξαμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, εκτός αυτού της ρήξης ή αυτού της υποταγής".
Η σημερινή εκδήλωση γίνεται την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη χώρα, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως εξήγησε, είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί γίνεται σε μια ιστορικά κρίσιμη για την Ευρώπη και τον κόσμο συγκυρία, και συνεισφέρει στον συλλογικό προβληματισμό για όσα μας έφεραν ως εδώ. Και πιο συγκεκριμένα:
-Για εκείνη την καταστροφική λογική και εφαρμοσμένη πολιτική, που οδήγησε σε μια πρωτοφανή διεύρυνση του κοινωνικού αποκλεισμού.
-Για την πολιτική που οδήγησε στο περιθώριο εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, την ίδια ώρα που παρήγαγε υπερκέρδη γι' αυτούς που το κίνημα Occupy Wall Street κατονόμασε ως «μειοψηφία του 1%».
- Αλλά και για το πώς μπορούμε να υπερβούμε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, με θαρραλέο και ριζικό αναπροσανατολισμό της ασκούμενης πολιτικής. Και στην κατάλληλη χώρα, γιατί, λίγο μετά τις απαρχές της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα μετατράπηκε σε εργαστήρι ενός απάνθρωπου νεοφιλελεύθερου πειραματισμού. Με τραγικές συνέπειες για την εθνική μας οικονομία, αλλά, κυρίως, με τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό.
«Μέσα σε μια νύχτα, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μετατράπηκε από κέντρο προσέλκυσης τζογαδόρικων χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων, σε αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Και ο ελληνικός λαός στοχοποιήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε με τον πιο χυδαίο τρόπο από τις ίδιες ομιλούσες κεφαλές του νεοφιλελευθερισμού, που λίγα μόλις χρόνια πριν μιλούσαν για το 'ελληνικό θαύμα'».
Να προβληματιστούμε για το πως αφήσαμε τα πράγματα να οδηγηθούν ως το καλοκαίρι του 2015
"Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προβληματιστούμε για το πως αφήσαμε τα πράγματα να οδηγηθούν ως το καλοκαίρι του 2015, πως επιτρέψαμε τη κρίση να διαλύσει το κοινωνικό συμβόλαιο, πως επιτρέψαμε στους τεχνοκράτες να πάρουν τα κλειδιά από τους αιρετούς, πως επιτρέψαμε τις λάθος συνταγές που όξυναν το πρόβλημα", τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Πως τους αφήσαμε να επιμένουν στις λάθος συνταγές. Και εν τέλει εκθρέψουν την απελπισία, την οργή και το φόβο Που με τη σειρά τους έδωσαν έδαφος στις πιο σκοτεινές αντιλήψεις και θεωρίες να επιστρέψουν ξανά, με εκκωφαντικό τρόπο, στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης. Και για να μιλήσουμε καθαρά : Πως επιτρέψαμε στον νεοφιλελευθερισμό να γίνει η επίσημη Ευρωπαϊκή οικονομική θρησκεία. Το επίσημο δόγμα", συμπλήρωσε.
Οι παρεμβάσεις από το νεοφιλελεύθερο «επιχειρηματικό κράτος» (corporate state), από την δεκαετία του 1980 μέχρι το ξέσπασμα της τελευταίας διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι που οδήγησαν, ακόμη και στους καιρούς της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης, στην δραματική αύξηση των ανισοτήτων, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Η πολιτική διαχείριση της κρίσης καλλιέργησε το έδαφος για την δημιουργία του ρεύματος του ακραίου δεξιού λαϊκισμού που σήμερα απειλεί την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
"Από τον Όρμπαν, μέχρι τον Βίλντερς και από τον Κούρτς μέχρι το AFD, οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς μεταμφιέζονται παντού ως αντισυστημικές, αλλά στη πραγματικότητα είναι ταυτισμένες με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό", είπε και συνέχισε: "Γιατί το οικονομικό πρόγραμμα του Ορμπαν είναι η ασυδοσία των απολύσεων. Το εργασιακό του Κουρτς είναι η θεσμοθέτηση της 12ωρης εργασίας. Και αυτό το πάντρεμα ακραίας δεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού είναι που συγκροτεί τελικά μια απεχθή και βαθιά συντηρητική, αντιευρωπαϊκή Διεθνή, στη καρδιά της Ευρώπη. Και είναι ακριβώς με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που θα αντιπαρατεθούμε εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου".
Σε τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που γνώρισαν τη σκληρότερη πλευρά του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) εμφανίστηκε ένα αντιπαράδειγμα πολιτικής και οι ίδιοι οι λαοί και μάλιστα τα πιο ευάλωτα τμήματά τους άνοιξαν τον δρόμο, αναδεικνύοντας προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν -αν όχι να τα αλλάξουν όλα, τουλάχιστον να το παλέψουν, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Εκτός από όσα έγιναν στην Ελλάδα από το 2015 το φθινόπωρο του 2015, οι δυνάμεις του κατεστημένου στην Ευρώπη αιφνιδιάστηκαν από μια αλλόκοτη συμφωνία των Πορτογάλων Σοσιαλιστών με την Αριστερά, τους Κομμουνιστές και τους Πράσινους, πάνω σε ένα πρόγραμμα αντιλιτότητας, προσεκτικού, και εντός των Συνθηκών της Ευρωζώνης, αλλά πάντως ενάντια στη λογική των συνεχών περικοπών και των απορρυθμίσεων, σημείωσε.
Αντίστοιχα, στην Ισπανία, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, σε συμφωνία με την Αριστερά, προχώρησε πρόσφατα στην εμβληματική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%.
Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να αυτή η συνεννόηση να συνεχιστεί μετά από ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και για τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς στις προσεχείς πρόωρες εκλογές στην Ισπανία και υπογράμμισε: "Αυτά τα τρία προοδευτικά κυβερνητικά εγχειρήματα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκροτούν εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα στην Ευρώπη. Κόντρα στο ζοφερό πολιτικό σκηνικό του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και της ανόδου του ακροδεξιού εθνικισμού και του ρατσισμού".
Το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων είναι να αλλάξουν την πραγματικότητα
"Το καθήκον μας, ωστόσο, ως προοδευτικές δυνάμεις είναι να μην αποδεχτούμε τη ζοφερή πραγματικότητα ως νομοτέλεια, αλλά να αγωνιστούμε από κοινού, παρά τις υπαρκτές διαφορετικότητες, για να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υπέρβαση του κυρίαρχου μοντέλου, που έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε έκρηξη των ανισοτήτων, αλλά και σε μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση. Για να πετύχουμε σε αυτή την ιστορική αποστολή, χρειαζόμαστε ένα οραματικό και συγχρόνως πειστικό πολιτικό πρόγραμμα", σημείωσε.
"Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη", είπε ο κ. Τσίπρας.
"Είναι η πιο κρίσιμη πολιτική μάχη από την ίδρυση της Ευρώπης, γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι, πέρα από τις ιδρυτικές της αξίες, η ίδια η ενότητά της. Οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε αυτό το ιστορικό διακύβευμα. Σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστεροί και πράσινοι, έχουμε μεταξύ μας σημαντικές διαφορές. Και ιστορικές αλλά και σε ότι αφορά τη τρέχουσα συγκυρία", σημείωσε.
Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια πλατιά Κόκκινη – Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία
"Η προτεραιότητα σήμερα είναι να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά", είπε ο πρωθυπουργός.
"Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε μια πλατιά Κόκκινη - Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία", πρόσθεσε.
Ενα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα
"Ο μεγάλος μας, κοινός στόχος, πρέπει να είναι η συμπερίληψη και η εκ νέου ενσωμάτωση των αποκλεισμένων λαϊκών τάξεων σε μια νέα στρατηγική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ένα νέο, Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο σε πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης", τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Να ξεπεράσουμε τη βολική ακινησία και τη βολική σιωπή
"Οφείλουμε να ανιχνεύσουμε και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο την πολιτική βούληση γι αυτή τη σύνθεση ιδεών και στόχων, για να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα", είπε ο πρωθυπουργός.
"Να ξεπεράσουμε τη βολική ακινησία και τη βολική σιωπή", σημείωσε και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση, καθώς χθες η Κ.Ε του κόμματος αποφάσισε να απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες της προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ενόψει των ευρωεκλογών, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς.
Είπε ότι γνωρίζει πως κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία αυτή τη πρωτοβουλία, αλλά δήλωσε πως είναι όμως ειλικρινής και ταυτόχρονα αναγκαία και πολύ σύντομα αυτό θα το κατανοήσουν όσοι σήμερα έχουν τις αμφιβολίες τους.
Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν την ευθύνη και το πολιτικό κόστος και μάλιστα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
"Κάποιοι δεν τόλμησαν να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος, κι ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί", είπε και εξήρε τη στάση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ υπέρ της Συμφωνίας αναφέροντας τον Μίλτο Κύρκο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που μίλησαν στη σημερινή εκδήλωση..
"Εμείς το τολμήσαμε. Γιατί ; Γιατί ήμασταν βέβαιοι ότι λειτουργούμε με βάση τις αξίες μας και ήμασταν βέβαιοι ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και τώρα, που προτείνουμε αυτή τη πλατιά συμπαράταξη, αντί της εύκολης οίησης, του εύκολου ηγεμονισμού και σεχταρισμού, το πράττουμε γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι αυτή είναι η ανάγκη των καιρών και της ιστορίας. Γιατί πιστεύουμε ξανά ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας", είπε.
"Σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική συμμαχία που θα βάλει φραγμό στην απόπειρα συλλογικής οπισθοδρόμησης που επιχειρεί η ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός".
"Είναι ιστορική αναγκαιότητα", επισήμανε και συνέχισε: "Σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται ένα ρεύμα προοδευτικών τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να εγγυηθεί στους λαούς της μια καλύτερη προοπτική, ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με τόλμη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πριν και αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, για την ανάγκη κοινής πορείας, όλων όσοι δεν αρκούμαστε στη δικαίωση των αναλύσεων, αλλά θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα σήμερα, τώρα. Πριν να είναι πολύ αργά. Εμείς, από την πλευρά μας, εκπροσωπώντας ένα λαό που τόλμησε να εμπιστευτεί την Αριστερά στα δύσκολα και δικαιώθηκε, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον ιστορικό ρόλο που μας αναλογεί, στην πρώτη γραμμή αυτού του ταυτοτικού αγώνα για την Ευρώπη".
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr