Δεν αλλάζει σχεδιασμό η κυβέρνηση μετά την καταγγελία-«βόμβα» του Τζανερίκου για την τροπολογία Κασιδιάρη - Η στάση της αντιπολίτευσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Η εκ νέου τροπολογία της κυβέρνησης που επιχειρεί να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα «Έλληνες» του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη και που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στην Βουλή και να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 5 Μαΐου, φαίνεται να προκαλεί «καταιγίδα» εξελίξεων και βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.
Ειδικότερα, η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου. Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, έκανε λόγο για «πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την Ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, που υποστήριξε πως σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής.
Αλλάζει σχεδιασμό η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση, πάντως, δεν φαίνεται να αλλάζει σχεδιασμό μετά την καταγγελία - βόμβα του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟPEN και της πολιτικής συντάκτριας Σοφίας Φασουλάκη, η τροπολογία θα συζητηθεί κανονικά τη Δευτέρα (10/4) στην Επιτροπή και την Τρίτη στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί έτσι ώστε να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο ο Άρειος Πάγος, και να γίνει η βούληση της κυβέρνησης πράξη και να μην κατέβει τελικά το κόμμα των Ελλήνων όπου ο πραγματικός αρχηγός είναι έγκλειστος στις φυλακές. Τα κυβερνητικά στελέχη λένε χαρακτηριστικά «φτάνει, είχαμε το παράδειγμα του 2012, είδαμε πως είναι να είναι ο Κασιδιάρης στη Βουλή, δεν χρειάζεται έναν ναζιστικό μόρφωμα να είναι στη Βουλή».
Επιπλέον, στο ερώτημα γιατί άλλαξε την τροπολογία η κυβέρνηση, το σκεπτικό για την αλλαγή της τροπολογίας είναι ότι «η κυβέρνηση θέλει η όποια απόφαση ληφθεί να έχει ληφθεί από 10 δικαστές, από είκοσι μάτια δηλαδή και όχι από 5 δικαστές καθώς η απόφαση πιθανό να θα προσληφθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Όσο για το αν τα κυβερνητικά στελέχη θέτουν θέμα για το πρόσωπο του αντιπροέδρου, ο οποίος επίσης θα έχει λόγο στην απόφαση του μπλόκου του κόμματος Κασιδιάρη, φαίνεται «πως κάτι τέτοιο ακόμα δεν υπάρχει» παρόλο που είναι δύσκολο μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση να παραμείνει πρόεδρος σε αυτό το τμήμα καθώς οποιαδήποτε να είναι η κρίση του θα τεθεί αναμφιβόλω.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά τους, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης -σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του OPEN, Χρήστο Τσιγουρή- είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι με την τροπολογία που είχε επιλέξει να κινηθεί δεν θα αντιμετώπιζε το θέμα. Υποστηρίζουν ότι έκανε λάθος που απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς υποστηρίζουν ότι εκείνη η πρόταση μπορούσε ουσιαστικά να δώσει λύση για το κόμμα Κασιδιάρη έτσι όπως βλέπουμε να εξελίσσεται και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αφού τότε επέλεξε να κινηθεί με ακροβασίες τώρα αναγκάζεται να κάνει την μία διόρθωση μετά την άλλη φτάνοντας στο σημείο να κάνει παρέμβαση στην λειτουργία του Αρείου Πάγου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ώθηση της ακροδεξιάς καθώς έτσι θα ενισχυθεί η αντισυστημική ψήφος.
Κριτική και από το ΠΑΣΟΚ
Κριτική ασκεί, παράλληλα, και το ΠΑΣΟΚ -με το γραφείο Τύπου του κόμματος να σχολιάζει:
«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που κρύβεται υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, την ώρα μάλιστα που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούσε αδρανής επί δυο χρόνια τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή.
Για το σκοπό αυτό, καταθέσαμε τις προτάσεις μας οδηγώντας σε ουσιαστικές και νομοτεχνικές βελτιώσεις της διάταξης για τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού μορφώματος.»
Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις.
Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν.
Παρά ταύτα, ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα.
Η τροπολογία και όσα προβλέπει
Στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η συμπληρωματική ρύθμιση που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για να κλείσουν τα «παραθυράκια» του νόμου, ώστε να μπει μπλόκο στην κάθοδο του κόμματος του, καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές 2023.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την γνωστοποίηση της ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος από τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, και τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί.
Την κατάθεση ρύθμισης είχαν προαναγγείλει τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος αργά το βράδυ της Πέμπτης είχε πει στην ΕΡΤ πως η εν λόγω ρύθμιση θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα, λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής.
Ουσιαστικά, με την προτεινόμενη ρύθμιση ο έλεγχος των προϋποθέσεων παρ. του άρθρου 32 του πδ. 26/2012 (Α’ 57) που αφορά το δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών, όπως διαμορφώθηκε με τον ν. 5019/2023 (Α 27) τροποποιείται ως προς επιμέρους σημεία. Αφενός, ο ανωτέρω έλεγχος ανατίθεται δικαστικό σχηματισμό αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης. Συγκεκριμένα, η συνδρομή των προϋποθέσεων ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από ΑΙ Τμήμα του Αρείου Πάγου - στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του. Αφετέρου, για την ενίσχυση της πληρότητας, αποτελεσματικότητας και λυσιτέλειας του σχετικού ελέγχου, άλλωστε διενεργείται αυτεπαγγέλτως, προβλέπεται και ρητώς ότι το οικείο Τμήμα λαμβάνει δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές.
Ολόκληρη η τροπολογία
Η τροπολογία εισάχθηκε στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ:
«Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος συνδυασμοί υποψηφίων κόμματος, συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του συνεργαζόμενων κομμάτων, συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για κατάρτιση συνδυασμού Πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά oι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
β) Ο πρόεδρος, γενικός γραμματέας, τα μέλη διοικούσας επιτροπής, νόμιμος εκπρόσωπος και πραγματική ηγεσία του κόμματος να έχουν καταδικασθεί οποιονδήποτε βαθμό κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα παρούσα περίπτωση, ισχύει για χρονική διάρκεια επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από ημέρας οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ποινής παραγραφή αυτής ασκεί επιρροή υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. πλαίσιο του παρόντος άρθρου, πραγματική ηγεσία έχει έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους διοικούσας επιτροπής νόμιμου εκπροσώπου συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, να έχει ηγετικό πολιτικό ρόλο προς εκλογικό σώμα.
γ) Η οργάνωση και δράση του κόμματος να εξυπηρετεί ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η κρίση περί του ότι δράση του πολιτικού κόμματος εξυπηρετεί ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα όταν υφίσταται καταδίκη οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ιδρυτικών μελών διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα. περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν συνασπισμό. Η συνδρομή των προϋποθέσεων παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, σύνθεση του οποίου συμμετέχουν Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, λαμβάνει δύναται να σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές άλλες αρχές.
Προς υποβοήθηση κρίσης του, δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι τη λήξη προθεσμίας παρ. του άρθρου 34, έχουν:
- τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί Κομμάτων που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους Βουλή των Ελλήνων στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος συνασπισμού,
- τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους στις τελευταίες εκλογές για ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου υποβολής υπομνημάτων στοιχεία τεκμηρίωσης για τα οριζόμενα, καλεί οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο ελεγχόμενο κόμμα, να λάβει γνώση και να υποβάλει υπόμνημα τις απόψεις του».
- Τεταμένο το πολιτικό κλίμα για την τροπολογία Κασιδιάρη: Η καταγγελία-«βόμβα», η αντίδραση Βορίδη, τα «πυρά» της αντιπολίτευσης
- Δύο χρόνια από τη δολοφονία Καραϊβάζ: «Πού είναι το κράτος; Ατιμωτικό να του δίνουν σύνταξη 400 ευρώ» - Η ανάρτηση της συζύγου του
- Αρνείται τα πάντα ο Πολωνός διαιτητής του ΑΕΚ - Άρης: «Δέχτηκα επίθεση από οπαδό, εκείνος ήταν μεθυσμένος και μας απειλούσε»
- Εμπορικά ακίνητα: Ανθεκτική η ελληνική αγορά στη διεθνή κρίση - Τι δείχνει μελέτη της ΕΚΤ
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr