Δένδιας για ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Καλό σημείο εκκίνησης η σημερινή ατμόσφαιρα για έναν σοβαρό και ειλικρινή διάλογο μετεκλογικά»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το μήνυμα ότι ως χώρα που επιδιώκει τον διάλογο και την επίτευξη ειρηνικών λύσεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε παράθυρο ευκαιρίας προς αυτήν την κατεύθυνση» με την Τουρκία, εκπέμπει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Συγχρόνως, θεωρεί σημαντικό «να διατηρηθεί το καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα και το οποίο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο πριν από μερικούς μήνες», και εκφράζει την πεποίθηση ότι «η σημερινή θετική ατμόσφαιρα αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης, ώστε μετά τις εκλογές, όταν και στις δύο χώρες θα έχουμε κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή, να αρχίσουμε σοβαρό και ειλικρινή διάλογο». Επιπροσθέτως, αναφέρει πως «θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι κάθε βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο θετική αντανάκλαση θα μπορούσε να έχει στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού». Ωστόσο, σημειώνει πως «δεν έχουμε την αυταπάτη ότι η Τουρκία θα αποστεί εν μία νυκτί από το πλέγμα των θέσεων και αξιώσεων έναντι της Ελλάδας, το οποίο ακολουθεί εδώ και δεκαετίες, ανεξάρτητα από εναλλαγές κυβερνήσεων».
«Δεν αντιλαμβανόμαστε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας ως ένα "ανατολίτικο παζάρι"»
Ερωτηθείς εάν είναι η στιγμή για μία συμφωνία που θα οδηγήσει στη Χάγη και αν υπάρχει ελληνική πολιτική δύναμη να σηκώσει το βάρος ενός συμβιβασμού στη Χάγη, ο κ. Δένδιας απαντά: «Δεν αντιλαμβανόμαστε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας ως ένα "ανατολίτικο παζάρι", εντός του οποίου εξισώνονται παράνομες συμφωνίες και πρακτικές με νόμιμα δικαιώματα. Επιδιώκουμε την επίτευξη ειρηνικής λύσης, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για τη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία και αφορά στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Μίας λύσης που, ακριβώς επειδή θα έχει αυτά τα ισχυρά θεμέλια, θα συνεισφέρει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Και για να μην αφήσω αναπάντητο το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι το σύνολο, σχεδόν, των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων είναι έτοιμες να επωμιστούν το βάρος της στήριξης μίας τέτοιας προσπάθειας».
Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, προτάσσει εκ νέου την ανάγκη επανεξέτασης ορισμένων παραμέτρων της διαδικασίας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν εισηγείται σε καμία περίπτωση αλλαγή των πάγιων ελληνικών θέσεων. Τονίζει πως είναι μία διαδικασία που συνεχίζεται επί 21 χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί 64 γύροι διερευνητικών επαφών χωρίς κατά κοινή ομολογία κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέραν, ίσως, της διατήρησης ενός διαύλου επικοινωνίας και προσθέτει ότι «ήταν ίσως αφελές να πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα έρθει στον 65ο ή στον 70ό γύρο». Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως έχει συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις επ' αυτού και προτίθεται να τις συγκεντρώσει σε ένα σημείωμα που θα απευθύνεται στον πρωθυπουργό και στον επόμενο υπουργό Εξωτερικών, εφόσον τον διαδεχθεί κάποιος άλλος στη συγκεκριμένη θέση.
Αναφερθείς στις υποψηφιότητες της Ελλάδας για τις θέσεις του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το διάστημα 2028-2030 και της προεδρίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το 2035, ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει πως πέρα από την αξία τους σε συμβολικό επίπεδο, αντανακλούν τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που έχει αποκτήσει η εξωτερική πολιτική της χώρας μας, μέσα και από έναν κύκλο στέρεων κατανοήσεων που έχει σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια. «Ταυτόχρονα, αναδεικνύει και την επιτακτική ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης των οριζόντων της εξωτερικής μας πολιτικής, κάτι με το οποίο ασχολήθηκα ενεργά στη θητεία μου, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας. Οι επισκέψεις και οι συμφωνίες με σειρά χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής αποτελούν μία καλή παρακαταθήκη για τη συνέχιση αυτής της πορείας, σε μία περίοδο, μάλιστα, ανακατατάξεων στις διεθνείς σχέσεις», σημειώνει. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αναδεικνύει τρία πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα και μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο. «Έχει brand name λόγω της ιστορίας της, δεν έχει αποικιακό παρελθόν και διαθέτει ελληνικές κοινότητες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Μπορεί, λοιπόν, να κινητοποιήσει δυνάμεις για να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε πρωτοβουλίες σε σειρά τομέων, όπως το κλίμα, οι αναπτυξιακές δομές ή η προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.
- Μεταστάθμευση αεροσκαφών στην Αίγυπτο για πιθανό απεγκλωβισμό Ελλήνων - Η ενημέρωση Δένδια για το Σουδάν
- Τροχαίο στον Πλαταμώνα: Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τους πέντε τραυματίες - «Ο δρόμος γεμάτος συντρίμμια, εικόνες τραγικές»
- Γιατί οι Βίκινγκς εξαφανίστηκαν από τη Γροιλανδία; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την απάντηση
- Οι μαύρες μέδουσες επέστρεψαν στις ακτές του Βόλου - Η θάλασσα έγινε από μπλε... μαύρη
- Τρόφιμα: Κατάργηση μεσαζόντων, tik tok και κληρώσεις τα νέα όπλα στον πόλεμο κατά της ακρίβειας
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr