Άδωνις Γεωργιάδης για σερβιτόρο στη Ρόδο: «Το μόνο που χρίζει έρευνας είναι αν τηρείται ο νόμος για την υγιεινή του εργαζόμενου - Τα υπόλοιπα είναι φιλοσοφική συζήτηση»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Το μόνο που χρίζει έρευνας είναι αν τηρείται ο νόμος για την υγιεινή του εργαζόμενου. Τα υπόλοιπα είναι φιλοσοφική συζήτηση», σημείωσε ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πρόσφατο περιστατικό με το beach bar στη Ρόδο.
«Από την ώρα που πέσει η ανεργία σε ετήσια βάση κάτω από το 10%, μπορούν να ξεπαγώσουν οι τριετίες, δεν μπορούν νωρίτερα. Πιστεύω ότι έτσι όπως πηγαίνει η οικονομία θα είμαστε κάτω από το 10% σε έναν, ενάμιση χρόνο από σήμερα», ανέφερε και σημείωσε ότι, οι τριετίες έχουν παγώσει από την ΠΥΣ του 2012. «Αυτό έλεγε η ΠΥΣ, αυτό έλεγε η απόφαση του 2012. Η απόφαση αυτή ισχύει. Όταν λέμε όμως κάτω από το 10% εννοούμε κάτω από το 10% σε ετήσια βάση» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας την εκτίμηση πως «με τον ρυθμό της ανεργίας όπως πηγαίνει, πιστεύω ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2024 θα φτάσει στο 10, σε ετήσια βάση λίγο αργότερα», τόνισε.
«Η ανεργία όσο κατεβαίνει, κατεβαίνει πιο δύσκολα»
Όπως πρόσθεσε ο νέος υπουργός εργασίας, «η ανεργία όσο κατεβαίνει, κατεβαίνει πιο δύσκολα» και εξήγησε ότι, μπαίνουμε σιγά – σιγά στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας όπου δεν είναι τόσο εύκολο να μειωθεί σε χρονικό διάστημα αντίστοιχο με τον ρυθμό που μειωνόταν όταν ήταν υψηλότερα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην αναλογική κράτηση στους εργαζόμενους συνταξιούχους, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις στη Βουλή – ενδεχομένως και μέσα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
«Η γενική ιδέα είναι ότι δεν πρέπει ο συνταξιούχος να υφίσταται ποινή όταν θέλει να συνεχίσει να εργάζεται. Δεν πρέπει η εργασία του να είναι ποινή, ο συνταξιούχος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πληρώσει τα ένσημά του και παίρνει τη σύνταξή του γιατί πλήρωσε τα ένσημά του, δουλεύοντας 35 χρόνια άλλος 38, άλλος 40. Δεν είναι σωστό να λες σε αυτόν τον άνθρωπο ότι επειδή αποφάσισες να δουλέψεις παραπάνω για να συμπληρώσεις το εισόδημά σου, γιατί σου αρέσει, δεν είναι μόνο θέμα ανάγκης ή γιατί υπάρχει μια ευκαιρία, ότι πάω και σου κόβω το 30% της σύνταξης, αυτό είναι ποινή. Και είναι μια ποινή που έχει και κάποιες πολύ παράλογες στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, είσαι καλλιτέχνης και σου ζητούν να κάνεις δύο εμφανίσεις ένα μήνα, να πας σε δύο συναυλίες. Εάν είναι συνταξιούχος και κάνεις δύο εμφανίσεις, χάνεις το 30% της σύνταξής σου, άρα τι θα κάνεις, ή δε θα πας να κάνεις εμφανίσεις ή θα τις κάνεις και θα πληρωθείς μαύρα, το πιθανότερο ενδεχόμενο», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ο εργαζόμενος εφόσον θέλει να κάνει μια δουλειά μπορεί να την κάνει»
Ο υπουργός εργασίας αναφέρθηκε και στο περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο. Όπως ισχυρίστηκε, θέλει σε τέτοιες περιπτώσεις να είναι «πολύ προσεκτικός στις παρεμβάσεις του κράτους. Δεν είναι μόνο συναίνεση (σ.σ. του σερβιτόρου), εδώ οι εργαζόμενοι περίπου μας είπαν γιατί μας χαλάτε τη δουλειά, είμαστε τρισευτυχισμένοι. Έχουμε έναν εργαζόμενο ο οποίος λέει ότι εγώ με αυτή τη δουλειά βγάζω ένα πολύ μεγάλο εισόδημα με το οποίο καλύπτω τις ανάγκες του σπιτιού μου και της οικογένειάς μου. Θα πάω εγώ να του πω, όχι, μη βγάζεις το εισόδημά σου δηλωμένο, φορολογημένο, άσπρο;» ανέφερε και τόνισε «εάν δεν παραβιάζεται κάποιος νόμος, είναι η σωστή απάντηση, τότε βεβαίως ο εργαζόμενος εφόσον θέλει να κάνει μια δουλειά και δεν παραβιάζει κάποιους νόμους και τηρείται δηλαδή η εργατική νομοθεσία, μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά».
Όπως πρόσθεσε, στο συγκεκριμένο περιστατικό, το μόνο κομμάτι της εργατικής νομοθεσίας που μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση και αυτό εξετάζει το υπουργείο, είναι αν τηρείται η υγιεινή του εργαζομένου και η ασφάλειά του. «Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να πω ότι και αυτά ακόμα, η επιχείρηση τα είχε προβλέψει, ο εργαζόμενος φορούσε την ειδική μπλούζα της προστασίας από τον ήλιο, φορούσε καπέλο δηλαδή ήταν σχετικά προστατευμένος», υποστήριξε. «Εγώ δε θα έφτιαχνα επιχείρηση με αυτό τον τρόπο αν με ρωτάτε αυτό» δήλωσε, σχετικά με το εάν υιοθετεί την πρακτική. «Λέω ότι είναι λίγο υποκριτικό να πω ότι θέλω να προστατεύσω τους εργαζόμενους και εργαζόμενοι που αμείβονται καλά και είναι χαρούμενοι να πάω να τους καταστρέψω τη δουλειά τους», συμπλήρωσε.
«Φιλοσοφική η συζήτηση περί αξιοπρέπειας των εργαζομένων»
Όταν ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι πρέπει κανείς να εργάζεται με όρους αξιοπρέπειας, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό στην εργασία, ωστόσο πρόσθεσε πως «η συζήτηση περί αξιοπρέπειας είναι μία περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση». Στη συνέχεια, έκανε και τις ενδυματολογικές του παρατηρήσεις για τη χθεσινή ορκωμοσία στη Βουλή, λέγοντας: «Η κ. Κεφαλά ήρθε αξιοπρεπώς ντυμένη για τη Βουλή; Εγώ λέω όχι. Εκείνη λέει ναι. Ποιος έχει δίκιο από τους δυο μας; Θα πρέπει να φτιάξω νόμο και να πω η κ. Κεφαλά να μπαίνει φυλακή αν ντύνεται έτσι;».
Στη συνέχεια, επανήλθε στο θέμα της Ρόδου. «Στην ουσία ήταν δηλωμένος ο εργαζόμενος; Ήταν. Παίρνει τα ένσημά του; Τα παίρνει. Τηρήθηκε η ασφάλειά του; Φαίνεται, το τονίζω αυτό, ότι τηρήθηκε. Ο ίδιος εργαζόμενος είναι χαρούμενος; Δήλωσε απολύτως χαρούμενος, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και μάλιστα υπερασπίστηκαν την επιχείρηση. Θα πω εγώ, ότι επειδή το λέει ο πρόεδρος των συνδικαλιστών να μείνουν χωρίς δουλειά;», είπε.
Συμπλήρωσε ακόμα, είναι άλλο πράγμα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό και η πολύ κακή εικόνα πολλών καταλυμάτων που διαμένουν εργαζόμενοι. «Στο κομμάτι του τουρισμού, στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα. Και σκοπεύω να ασχοληθώ πολύ με αυτό το θέμα. Ένα κεφάλαιο είναι να πηγαίνουν καλά οι επενδύσεις και ο τουρισμός, ένα άλλο κεφάλαιο, πράγματι εδώ μπαίνει αυτό, οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων να είναι αξιοπρεπείς. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Ερωτηθείς, αναφορικά με την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, που αποτελεί κεντρικό στόχο της νέας κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε «όσο η οικονομία μας εξακολουθεί να υπεραποδίδει, όλες μας οι προεκλογικές δεσμεύσεις ισχύουν. Ο στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας να έχουμε μια σημαντική αύξηση περίπου 25% στο μέσο μισθό στην Ελλάδα, αυτός είναι ο στόχος και αυτό θα επιτευχθεί».
- Ακόμα και σήμερα η ΠΝΠ για ενίσχυση του ΕΚΑΒ: Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας
- Βουλή: Ανανεώθηκε η θητεία του Κωνσταντίνου Τασούλα - Υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ
- Παύλος - Νικόλαος: Γιατί δεν θέλουν το επίθετο «Γλύξμπουργκ» και γιατί θα ήθελαν να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια
- Αμφιλεγόμενη απόφαση στη Φουκουσίμα: «Πράσινο φως» από την ΙΑΕΑ στη ρίψη ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό
- Γραφείο Προϋπολογισμού: Τα εναλλακτικά σενάρια για την οικονομία, οι κίνδυνοι και ο πληθωρισμός
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr