Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τις προγραμματικές δηλώσεις: Η ψήφος των αποδήμων και το πακέτο μέτρων στήριξης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μία εβδομάδα… φωτιά ξεκινά για την κυβέρνηση, καθώς μία σειρά κινήσεων δρομολογούνται σε πολλαπλά μέτωπα. Σήμερα δίνεται σε δημόσια διαβούλευση η διάταξη για την ψήφο των ομογενών, ενώ έρχονται τα επίσημα αποκαλυπτήρια του οικονομικού νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο μήνα.
Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις άμεσες κινήσεις της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τον οδικό χάρτη για την επόμενη τετραετία. Η πρώτη κίνηση γίνεται σήμερα, οπότε και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους (με στόχο να ψηφιστεί μέσα στο μήνα).
Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει την ρύθμιση που είχε καταθέσει το 2021 και η οποία δεν είχε μπει σε εφαρμογή καθώς δεν είχαν υπάρξει 200 «ναι» από βουλευτές. Ειδικότερα τότε είχαν συγκεντρωθεί 190 θετικές ψήφοι από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης και έτσι δεν πέρασε η συγκεκριμένη διάταξη. Και παρέμεινε σε ισχύ ο νόμος που είχε ψηφιστεί το 2019 από 288 βουλευτές και που προέβλεπε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μπορούν οι Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους
Τώρα στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να αρθούν οι περιορισμοί που είχαν μπει για να εξασφαλιστεί τότε η απαιτούμενη πλειοψηφία. Να σημειωθεί πως στις πρόσφατες εκλογές περίπου 22.000 απόδημοι είχαν εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους.
Στο μεταξύ έτοιμο είναι και το οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει μια σειρά από προεκλογικές εξαγγελίες για την φετινή χρόνια και για το 2024. Μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, το Youth Pass για τους νέους, την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές και μια σειρά από άλλες ευνοϊκές διατάξεις.
Η κυβέρνηση «μαρσάρει» και στόχος είναι το εν λόγω νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέσα στο μήνα, ώστε να ακολουθήσει το νομοσχέδιο που θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους. Παράλληλα μέχρι το τέλος του μήνα θα συνεχιστούν οι επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία και ήδη η αρχή έγινε από το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Υγείας και το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Οι προτεραιότητες της τετραετίας
Τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Ειδικότερα εστίασε στο πεδίο της οικονομίας, δίνοντας βαρύτητα στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, στην υποχώρηση της ανεργίας στο 8% και στην αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ (αυτή τη στιγμή είναι στο 50% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών).
Υπάρχει βέβαια και το βασικό στοίχημα της επόμενης τετραετίας, που δεν είναι άλλο από την αύξηση των μισθών. Στόχος είναι μέχρι το 2027 να έχει φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
Ένα επίσης από τα βασικά στοιχήματα του Μαξίμου είναι η υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων στην υγεία. Επίσης ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι η συνέχιση του ψηφιακού κράτους αλλά και η δρομολόγηση μιας σειράς κινήσεων στην παιδεία αλλά και στη δικαιοσύνη.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr