Επίσημο «άδειασμα» Μαρινάκη σε Μηταράκη: Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε νέο επίσημο «άδειασμα» προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη προχώρησε η κυβέρνηση για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία όχι μόνο δεν καταργείται αλλά εξετάζεται πώς θα έχει τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας σε συνεργασία με όλη την υπόλοιπη αστυνομία.
Σε ότι αφορά, την έφιππη αστυνομία ο κ. Μαρινάκη υπογράμμισε με νόημα ότι «υπήρξε μία πρόταση που δεν έγινε δεκτή, κανένα “άδειασμα”».
Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, για την οποία σχολίασε τα εξής: Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας συμμετείχε ο Πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας μια σειρά από συναντήσεις με ηγέτες κρατών. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΓαλλικήςΔημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Η Ελλάδα για ακόμα μια φορά πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις, υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και ανοίγει δρόμους για διεθνείς συνεργασίες, λύνοντας ειρηνικά τις διαφορές της με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, έχουν καταφέρει εδώ και τέσσερα χρόνια να ισχυροποιήσουν σημαντικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνή χώρο, να την καταστήσουν έναν υπολογίσιμο σύμμαχο, έναν ισότιμο συνομιλητή, ένανπυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η δέσμευσή μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες είναι να κάνουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και σε αυτό στόχευσαν όλες οι κινήσεις και οι επαφές του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η χώρα μας μέσα από διεθνείς συνεργασίες, να θωρακίσει την εδαφική της ακεραιότητα και να βελτιώσει την αμυντική της δυνατότητα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει να συνομιλεί με τη Δύση και το γεγονός ότι οι επιθετικές πρακτικές και ρητορικές της έχουν αποκλιμακωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα momentum το οποίο δεν έπρεπε να χαθεί και έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας.
Η συζήτηση των δύο ηγετών, λίγο μόλις χρονικό διάστημα μετά την επανεκλογή τους, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Οι αρχηγοί των δύο κρατών συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα να έχει συνέχεια και συνέπεια και πως η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του συμφωνήθηκε η επικοινωνία Ελλάδας-Τουρκίας για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά διαφαίνεται η διάθεση να δούμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μία πιο θετική οπτική.
Το πλαίσιο στο οποίο θα προχωρήσει με την Τουρκία αυτή η διάθεση για μια καλύτερη συνεργασία, έχει ουσιαστικά τρεις άξονες.
Ο πρώτος είναι ο πολιτικός διάλογος, υπό την καθοδήγηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, στον οποίον θα τεθούν τα σημαντικά, γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών.
Και ο τρίτος άξονας προσέγγισης αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Αφορά ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας, συνεργασίας ενδεχομένως σε τομείς όπως η πολιτική προστασία. Είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε -και σχετικά γρήγορα- να έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα, ώστε αυτά να μπορούν να επισημοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη πριν τα τέλη του χρόνου.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr