Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ή προετοιμασία για ένταση; Ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα να επιμένει στην ίδια ατζέντα και το βλέμμα της Αθήνας στη Χάγη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να ξεκινήσει ουσιαστικές διαβουλεύσεις με την Άγκυρα, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συμφωνίας στο μείζον θέμα των θαλασσίων ζωνών. Φυσικά, είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν δέχεται την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας για τα νησιά. Γι’ αυτό και η διαφορά δεν έχει οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε το βλέμμα του στο Διεθνές Δικαστήριο λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αν και όπως είπε ο δρόμος μέχρι τότε είναι μακρύς.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν αλλάζει τίποτα στην εθνική γραμμή. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές? θέτουν το ερώτημα αν αμβλύνονται κάποιες γραμμές, που ισχύουν εδώ και δεκαετίες, όπως ότι η Ελλάδα δεν συζητά τις τουρκικές διεκδικήσεις, ούτε για τις γκρίζες ζώνες, ούτε για τη στρατικοποίηση των νησιών, ούτε για τη λεγόμενη Γαλάζια Πατρίδα.
Ανοίγουν οι δίαυλοι επικοινωνίας
Η χρονική στιγμή για να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γειτονική χώρα φαίνεται ότι έχει έρθει, αν και το μονοπάτι δεν είναι εύκολο, αφού η ατζέντα της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε τι ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, ανοίγοντας το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Σε συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχωρήσεων στην περίπτωση που οι δύο πλευρές φθάσουν στην Χάγη, όπως είπε όμως δεν θα παραβιαστούν τα εθνικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα πάντως οι Τούρκοι απάντησαν στα ήρεμα νερά με μια πρόκληση. Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ όταν ερωτήθηκε για τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, έσπευσε να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.
Επιμονή της Τουρκίας
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τουρκίας δήλωσε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας όπως και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, δίχως υποχωρήσεις. «Η χώρα μας είναι υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, στο πνεύμα της συμμαχίας, με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο, με αμοιβαίο σεβασμό. Και κάνει μεγάλη προσπάθεια», είπε.
Στο εσωτερικό πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποστροφή του πρωθυπουργού περί ενδεχόμενων υποχωρήσεων κατά την αφετηρία της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.
Ισχυρός σεισμός στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας - Αισθητός σε Πάτρα και Αγρίνιο
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Το κενό ασφαλείας που βρήκε ο δράστης - Παιδί εννέα ετών ανάμεσα στα θύματα
Γάζα: «Πιο κοντά από ποτέ» η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - Τι λένε η Χαμάς και δύο παλαιστινιακές οργανώσεις
UEFA: Το γκολ του Φώτη Ιωαννίδη υποψήφιο για κορυφαίο στην ιστορία του Conference League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr