ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία ο Στέφανος Τζουμάκας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως έγινε γνωστό το πρωί του Σαββάτου, κι ενώ η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι σε εξέλιξη, κατέθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος δεν είχε γνωστοποιήσει μέχρι πρόσφατα την πρόθεσή του.
Ακολουθεί η επιστολή του Στέφανου Τζουμάκα προς το προεδρείο της ΚΕ του κόμματος:
Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο:
Στέφανος Τζουμάκας
Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Αθήνα 15 Ιουλίου 2023
Προς το Προεδρείο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Με βάση την ημερήσια διάταξη και τις προβλεπόμενες διαδικασίες της ΚΕ, σας γνωστοποιώ ότι θα θέτω υποψηφιότητα στην εκλογική διαδικασία για τη θέση του Προέδρου.
Μπορώ να συμβάλλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη συγκρότηση μιας στρατηγικής Νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος, με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού.
Οι εξελίξεις για την εκλογή ηγεσίας στο Κόμμα ασκούν επιρροή συνολικά στο δημόσιο βίο και ως ένα βαθμό ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των πολιτών ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις.
Με την ηγεσία του Α. Τσίπρα ο Σύριζα ΠΣ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής, προόδου, φορέα υπεράσπισης των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων, φορέα που καθόρισε αποφάσεις και εξελίξεις στη Χώρα και στην ΕΕ, με ιστορική προβολή σε διεθνές επίπεδο.
Σε διεθνές επίπεδο, οξύνεται ο ανταγωνισμός συμφερόντων ανάμεσα στις υπερδυνάμεις ενός νέου, δεύτερου «ψυχρού πολέμου». Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ηγεσίες για θετικές παρεμβάσεις, πέραν του ότι διέρχονται οικονομική δυσπραγία που μεταξύ των άλλων εκφράζεται τόσο από τη κρίση διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών στο Δυτικό κόσμο όσο και επιτείνεται από τη παραγωγική ανάταση των Αναπτυσσόμενων Χωρών.
Η Χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη, υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη φορολόγηση και διανομή του παραγόμενου πλούτου, ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές επιλογές που προβάλλει η Κυβέρνηση, ως δήθεν λύσεις.
Σε αυτά προστίθεται και η ερήμην της Βουλής καίτοι του ελληνικού λαού προσχώρηση στη λογική των συμβιβασμών που χαρακτηρίζει του κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο και το Κυπριακό, παραβιάζοντας πάγιες εθνικές θέσεις, καθ’ υπόδειξη εξωτερικών παραγόντων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσεις, με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων.
Εμείς χρειαζόμαστε αυτοπροσδιορισμούς, σχέδιο, θέσεις, πρωτοβουλίες και δημιουργία γεγονότων με σκοπό πάντα την δημιουργική αγωνιστική στάση και την επιδίωξη λύσεων.
Χρειαζόμαστε ανασύνταξη πολιτική και δυνάμεις που θα οδηγήσουν ξανά στη διακυβέρνηση. Έχουμε ευθύνη για τη χώρα και τους πολίτες. Ο Α. Τσίπρας προέβη σε γενναία αυτοκριτική. Ιδιαίτερα για τη στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας στη πολιτική των προοδευτικών δυνάμεων.
Αυτή η στάση αρχής αποτελεί υποχρέωση και για όλους όσοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης και ιδιαίτερα για τους υποστηρικτές της απλής αναλογικής, της άρνησης της πολιτικής πλειοψηφίας, της εναλλακτικής λύσης και της νίκης, στη λογική της στρατηγικής του δευτέρου κόμματος.
Η κρίση της χώρας είναι δομική: στην οικονομία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε επίπεδο κράτους, κυβέρνησης και κομμάτων.
Η πραγματική οικονομία που αποτελεί το πρώτο εθνικό θέμα υποκαταστάθηκε τόσο από τη μόνιμη συζήτηση για το έλλειμμα και το χρέος όσο και από πρακτικές Πολιτικού Συνδικαλισμού χωρίς στρατηγικό υπόβαθρο. Και αυτή η μόνιμη πρακτική πρώτα από όλα, λειτούργησε σε βάρος τόσο της χώρας γενικά όσο και του Συνδικαλιστικού κινήματος και των διεκδικήσεων του ειδικότερα. Η κρατικοδίαιτη παρασιτική οικονομία επανήλθε πανευρωπαϊκά και ορισμένοι από το προοδευτικό χώρο δεν έχουν αντιληφθεί ότι χώρες που δεν παράγουν, δεν εξάγουν και δεν φορολογούν θα έχουν ηγεσίες που τις υποκαθιστούν πολιτικά, οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια.
Και οι εν λόγω ηγεσίες- μεταξύ των άλλων- θα διεκπεραιώνουν ακόμη και την κατάλυση της έννομης τάξης στο διεθνές δίκαιο και θα βαφτίζουν το δίκαιο της θάλασσας ως γεωπολιτική διαφορά, όπως επιχείρησε ο Πρωθυπουργός προχθές κατ’ επιθυμία της Τουρκικής ηγεσίας.
1. Χρειαζόμαστε άμεσα Εθνική συζήτηση καταρχάς τουλάχιστο για δέκα μεγάλα θέματα στην οικονομία, στις υποδομές και για το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό μας. Εθνική συζήτηση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και των παραγωγικών τάξεων.
2. Χρειαζόμαστε άμεσα πρωτοβουλίες Εθνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς χαρακτήρα γιατί οι διεθνείς εξελίξεις είναι ήδη «εδώ» και οφείλουμε να τις διαμορφώσουμε, είναι στο διπλανό συνοικιακό super market με τα διασυνδεμένα καρτέλ και τα funds των πλειστηριασμών που δεν έχουν ούτε αυτά “Πατρίδα”.
Στο κομματικό πεδίο προέχει να παραμερισθούν οι παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ, τα οποία καθήλωναν την Αριστερά σε μειοψηφικές πολιτικές ήττας και συσπειρώσεων του 7-12 % εδώ και 50 χρόνια, σε αντίθεση με πολιτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις που πέτυχαν και εδραίωσαν την αρχή της Πολιτικής πλειοψηφίας.
Επιφυλάσσομαι στο διάλογο και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στην πορεία προς την ανάδειξη Προέδρου, εκτός από τις πολιτικές θέσεις μου, να καταθέσω και προτάσεις για αλλαγές στο Καταστατικό, που θα κατοχυρώνουν την εσωκομματική λειτουργία μας με αξίες, αρχές και σεβασμό στη δημοκρατική τάξη και τη δομή που θα επικυρώσει το συνέδριό μας.
Χρειαζόμαστε μεταξύ άλλων:
Ανοικτό, Πολιτικό κόμμα καθώς επίσης και Λαϊκό και Εκλογικό κόμμα. Με πολίτες και αγωνιστές σε ισοτιμία και συμπόρευση. Οι προοδευτικοί πολίτες προτιμούν την απόδοση της δικαιοσύνης και όχι τις εκδικήσεις. Φέτος έχουμε τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του 73. Κανείς μας δεν ήθελε εκδίκηση. Θέλαμε δίκαιη κρίση και για τους βασανιστές μας και για τους στρατοδίκες μας.
Συνδικαλιστικές παρατάξεις στους χώρους που δρουν οι πολίτες και οι νέοι. Οι Φεουδαλικές πρακτικές ανήκουν στη προκαπιταλιστική περίοδο.
Καταστατικές αλλαγές καθώς και τη θεσμοθέτηση της θέσης του Αντιπροέδρου στο κόμμα.
Τα μπορούμε με ανοιχτές συζητήσεις και κοινές αποφάσεις.
Οι ιδεολόγοι συμμετέχουν και δημιουργούν το Σήμερα και το Αύριο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λειτουργεί με αξίες και αρχές.
Και οι αξίες ασκούνται έμπρακτα.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
Στέφανος Τζουμάκας
Σημειώνεται ότι στην διήμερη συνεδρίαση θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος και θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την εκλογή αρχηγού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ανακοινώσει δημοσίως τις υποψηφιότητες τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ αναμένεται να υποβάλλει τη δική του ο Νίκος Παππάς.
Η συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται «ιστορική» θα είναι κλειστή για τα Μέσα Ενημέρωσης και αναμένεται να γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα αναμένεται να συζητηθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους περαιτέρω χειρισμούς και τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες για της περιφέρειες και τους δήμους. Στη συνεδρίαση δεν παραβρίσκεται ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.
Η κούρσα της διαδοχής αρχίζει και επισήμως
Η ώρα των οριστικών αποφάσεων για χρονοδιάγραμμα και υποψηφιότητες έφθασε για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία που θα αποφασίσει εντός του καυτού διήμερου που ξεκινά σήμερα για όλα τα φλέγοντα θέματα που συνδέονται με τις εσωτερικές του εξελίξεις. Από το πότε ακριβώς θα γίνει η εκλογή Προέδρου, με ποιον τρόπο και πότε θα διεξαχθεί το Διαρκές Συνέδριο που θα προηγηθεί. Θεωρητικώς κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής που συνέρχεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Καραϊσκάκη θα αποκαλυφθούν όλες οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, εκτός εάν το συλλογικό όργανο αποφασίσει να παρατείνει τον χρόνο κατάθεσης υποψηφιοτήτων.
Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως θα την παρουσιάσει η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου προτείνει την διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 25 Αυγούστου και ακολούθως τις Κυριακές 3 και 10 Σεπτεμβρίου τη διενέργεια της διαδικασίας ανάδειξης του νέου αρχηγού. Ως προς τον οδικό χάρτη είναι γνωστό ότι έχουν διατυπωθεί ενστάσεις με διαφορετικές από τους περισσότερους οπτικές, όπως από τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Παύλο Πολάκη που θέλουν την εκλογή ηγεσίας μετά την διενέργεια του έκτακτου συνεδρίου και ασφαλώς μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης, έχει υπάρξει και μία ενδιάμεση πρόταση εκ μέρους του Ν. Παππά απλώς για μετάθεση της εκλογής Προέδρου προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να επικοινωνηθεί καλύτερα η διαδικασία στους πολίτες και να καταστεί “πολιτικό γεγονός”. Σήμερα πάντως θα φανεί εάν οι διαφορετικές προτάσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή.
Ο Νίκος Παππάς πάντως έχει προαναγγείλει πως σήμερα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στο σώμα των μελών της ΚΕ και αργότερα θα κάνει δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Γίνεται σαφές ότι θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του για το άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο αφού ήδη έχει πει πως “δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να επιλέξουμε τη ζεστή και ασφαλή φωλιά της ριζοσπαστικής αριστεράς, η οποία πανευρωπαϊκά οδηγεί τα κόμματα στα όρια της εκλογικής επιβίωσης.
Στον αντίποδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ανακοίνωσε επισήμως χθες την υποψηφιότητά του έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της επιμονής στην Αριστερά σημειώνοντας ότι στη δική του συνείδηση και οπτική “ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς” και τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί Αριστερά που δεν θέλει να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερο χώρο”. Ομοίως και ο Ανδρέας Ξανθός που υποστηρίζει την κάθοδο του πρώην υπουργού είπε ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει περισσότερο για την Αριστερά απ’ ότι για το κέντρο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που στην αρχή της δήλωσής του έκανε λόγο και για “θολή ταυτότητα στις εκλογές” παρουσίασε επί τις ουσίας μία ολόκληρη πλατφόρμα για θέματα που απασχολούν την πολιτική και την διακυβέρνηση της χώρας, έκανε αναφορές στον κ. Μητσοτάκη με υψηλές δόσεις κριτικής και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τον ρόλο του στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της περιόδου 2015-2018 για να τονίσει ότι είχε την ικανότητα να συνθέτει ομάδες με αποτελεσματικότητα. Ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πλαισίωναν οι Ανδρέας Ξανθός, Χάρης Μαμουλάκης, Ειρήνη Αγαθοπούλου καθώς και ο Γιώργος Σταθάκης που επέλεξε να μην μιλήσει για να πάρει το λόγο ο κ. Μαμουλάκης ως βουλευτής που προέρχεται από τη διεύρυνση. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Συρμαλένιος, Αννέτα Καββαδία, Δημήτρης Βίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Βαγγέλης Αποστόλου.
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr