Εν αναμονή των ψηφοφοριών συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη Βούτση στην Αχτσιόγλου και παραίτηση Σπίρτζη από την ΠΓ οι κύριες παρεμβάσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εν αναμονή των ψηφοφοριών για την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος των διαδικασιών εκλογής ηγεσίας και της διεξαγωγής Συνεδρίου συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χωρίς να έχει βρεθεί προσώρας κοινός τόπος.
Η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών.
Οι δύο προτάσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία ανατρέπουν και την αρχική εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας. Η πρώτη θέλει το Διαρκές Συνέδριο να γίνεται στις 3 Σεπτεμβρίου και η εκλογή Προέδρου την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος θα πάει στη ΔΕΘ μόνο για ομιλία την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.
Η δεύτερη πρόταση θέλει Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου έκτακτο Συνέδριο στις 24 Οκτωβρίου και εκλογή Προέδρου 26 Νοεμβρίου.
Η σημερινή συνεδρίαση άνοιξε με τον Χρήστο Σπίρτζη να ανακοινώνει την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος διαφωνώντας με την εισήγηση του οργάνου για εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος προτείνει την διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με προσυνεδριακές διαδικασίες συζήτησης την ανάλυση των αιτίων της στρατηγικής ήττας του προοδευτικού κόσμου και στη συνέχεια εκλογή Προέδρου. Στην ομιλία του είπε ότι «όποιος μετείχε σε κορυφαίο όργανο, ακόμη κι αν δεν αισθάνεται ότι έχει συμβάλλει στην ήττα, ακόμη κι αν οι περισσότεροι, ποτέ δεν ερωτήθηκαν ή δεν συμμετείχαν σε κρίσιμες αποφάσεις των πραγματικών οργάνων οφείλει να παραιτηθεί, για λόγους ευθιξίας».
Στην παρέμβασή του στην ΚΕ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι «προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων». Μάλιστα αιτιολόγησε τους λόγους για τους οποίους δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Τσακαλώτου λέγοντας: «Δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου».
Να σημειωθεί ότι κείμενο συμβολή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσαν τα στελέχη της «Ομπρέλας». Στο κείμενο γίνεται αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τονίζεται ότι το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών συνιστά νίκη του αστισμού. Γίνεται αναφορά στην έλλειψη κοινωνικής γείωσης και στην ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκήθηκε: «Επιλέξαμε να κάνουμε “μετεγγραφές” κορυφαίων στελεχών του κραταιού ΠΑΣΟΚ, όταν πρώην ψηφοφόροι ή μέλη του είχαν έρθει πρώτοι και χωρίς διαμεσολάβησή τους. Αντιμετωπίσαμε στην πράξη τα μέλη ως ψηφοφόρους και τις οργανώσεις ως άθροισμα βουλευτικών δικτύων» επισημαίνεται. Τονίζεται επίσης ότι ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε η στρατηγική επιλογή της απλής αναλογικής.
Να σημειωθεί ότι σε ψηφοφορία αναμένεται να τεθούν τρεις προτάσεις: Της Πολιτικής Γραμματείας για εκλογή Προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου, ενός τμήματος της Κίνησης Μελών για εκλογή ηγεσίας στα τέλη Σεπτεμβρίου και μία κοινή όπως φαίνεται πρόταση ανάμεσα στους Χρήστο Σπίρτζη, Παύλου Πολάκη και Χάρη Τσιόκα εκ μέρους της ΡΕΝΕ.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr