Αχτσιόγλου στο Open: Προτείνω μία άλλη μεθοδολογία ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, για τις καταστροφικές φωτιές, λέγοντας πως «δεν υπάρχει σχέδιο». Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο Open και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος εξήγησε το πώς θέλει να ανασυνταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω διαφορετικής μεθοδολογίας ηγεσίας, ενώ τόνισε πως δεν θα μιμηθεί τον Αλέξη Τσίπρα.
Αρχικά, αναφερόμενη στο πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση και η πολιτική προστασία το ζήτημα με τις καταστροφικές φωτιές που από τη Δευτέρα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε Αττική και Βοιωτία, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι είναι το πέμπτο καλοκαίρι διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε θεατές στο ίδιο έργο: «Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να λέει για 5ο καλοκαίρι πως είμαστε έτοιμοι. Στις αρχές του Ιουλίου είπε πως είμαστε καθόλα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που ήταν προβλέψιμες, Δηλαδή γνωρίζαμε πως θα υπάρχει καύσωνας, γνωρίζαμε πως θα υπάρχουν δυνατοί άνεμοι, ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος και βρισκόμαστε πάλι στο να μην υπάρχει επαρκής ανταπόκριση. Δεν μπορεί το μόνο σχέδιο να είναι η εκκένωση. Προφανώς η εκκένωση είναι σημαντική. Το πρώτιστο είναι η ασφάλεια αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό. Να λείπουν χιλιάδες πυροσβέστες, να λείπουν τα εναέρια μέσα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των περιοχών. Δεν μπορεί να μένουν αβοήθητοι οι άνθρωποι. Να μην υπάρχει ένα σχέδιο. Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης πως ''συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές στο ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας''. Πού είναι; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας; Κάτι πρέπει να αλλάξει και στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης.
Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα εάν ήταν κυβέρνηση η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε: «Εγώ λέω πως ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα τα καταφέρει καλύτερα από όλους αλλά εδώ υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα. Δεν μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση πως παρέλαβε κάποιος χάος από προηγούμενη κυβέρνηση».
«Εγώ τις πορείες των συντρόφων μου τις τιμώ»
Στη συνέχεια η συζήτηση μεταφέρθηκε στην υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Αχτσιόγλου να σημειώνει ότι η δική της πρόταση αφορά ένα κόμμα δομών, που θα λειτουργεί μεθοδικά και τεχνοκρατικά και θα έχει συγκεκριμένους κανόνες που να είναι σεβαστοί από όλους. Σε ερώτηση για τους λόγους που θα πρέπει ο κόσμος να την επιλέξει έναντι των υποψηφίων της. Όπως είπε: «Ο καθένας από τους συνυποψηφίους μου έχει μια εξαιρετική διαδρομή και έχει συμβάλλει ο κάθε ένας από αυτούς στο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή πολιτική δύναμη και μια κυβερνητική δύναμη. Άρα εγώ τις πορείες των συντρόφων μου τις τιμώ και θα τις τιμώ. Σε ότι με αφορά αυτό που εισηγούμαι εγώ είναι μια νέα μεθοδολογία ηγεσίας. Αυτό αφορά και το περιεχόμενο της πολιτικής. Τι υποστηρίζεις για την ελληνική κοινωνία. Πώς μπορείς να είσαι πιο αποτελεσματικός. Ποιες είναι οι θέσεις που μπορούν να συνομιλήσουν με τα σύγχρονα προβλήματα. Πχ τα εργασιακά, τον πλούτο, την κλιματική κρίση».
Παράλληλα τόνισε πως «νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργήσει πιο μεθοδικά. Να είναι ένα κόμμα των δομών. Δηλαδή συγκεκριμένες δομές, συγκεκριμένοι κανόνες για να μπορεί να λειτουργεί διαχρονικά».
«Δεν θα μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα»
Σε ερώτηση για το εάν έχει σχέδια ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει άλλο μοντέλο από αυτό που είχε επί Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας μοναδικός ηγέτης, έχει τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά και ως προσωπικότητα. Κατάφερε να ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες συνθήκες και από το 3% να τον κάνει κυβέρνηση και να τον φέρει στο 32% πριν από λίγα χρόνια. Ούτε θα μπορούσα, ούτε θα ήταν σκόπιμο εγώ να μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον μάλλον σε καρικατούρα καταλήγει». Τόνισε πως θέλει ένα κόμμα που «θα έχει δομές, κανόνες, που χρησιμοποιεί την τεχνική γνώση, τον τεχνοκρατισμό για να μπορεί να έχει θέσεις και προτάσεις που είναι πιο βαθιές».
Τόνισε πως «οι κανόνες εντός του κόμματος πρέπει να είναι αυστηροί και να τηρούνται για όλους και απέναντι σε όλους. Εάν δεν είμαστε χρήσιμοι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουμε».
Γιατί έπεσε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ
Για το τι έφτιαξε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τόσο μεγάλο ποσοστό στις εκλογές, η κυρία Αχτσιόγλου εκτιμά: «Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω πως οι αυτές οι μετατοπίσεις δεν είναι μόνιμες., Προφανώς έφτιαξαν λάθη της τελευταίας περιόδου, της προεκλογικής. Από μόνοι μας ήδη δια του Αλέξη Τσίπρα επισημάνθηκαν κάποιες ελλείψεις, όπως σε ένα πλαίσιο απλής αναλογικής δεν καταφέραμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα. Οι πολίτες επιδίωκαν την πολιτική σταθερότητα γιατί τη συνδέουν στο μυαλό τους με μια εικόνα ηρεμίας, απέναντι σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να είναι επαρκής. Αυτό δεν εκλήφθηκε στο βάθος που θα έπρεπε. Μπορεί να είναι και πολλά άλλα θέμα. Για το πώς τοποθετείσαι σε σύγχρονα προβλήματα, με σύγχρονο τρόπο. Τι προτείνεις. Μπορεί επίσης να επενδύαμε πολύ στην περιγραφή των προβλημάτων αλλά ίσως θα είχε μεγαλύτερο νόημα να περιγράφεις βιώσιμες λύσεις. Θα γίνει συνέδριο που θα συζητήσουμε σε βάθος αυτά τα ζητήματα».
«Δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης»
Στη συνέχεια τόνισε πως: «Δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης. Όλοι έχουμε κοινή αγωνία να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να δυναμώσει, να απευθυνθεί στην κοινωνία, να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση στο σήμερα και να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά στο αύριο. Αυτό που είδα από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποχωρήσει ή να παραμερίσει, όπως το έθεσε ο ίδιος, είδα ότι λειτούργησαν όλα τα αντανακλαστικά σε μια κατεύθυνση ανασυγκρότησης. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, γιατί είχαμε μάθει να λειτουργούμε με τον Αλέξη Τσίπρα ως σημείο σταθεράς. Προχωρήσαμε, βάλαμε οδικό χάρτη». Επισήμανε πως «ένα πρώτο μήνυμα θα το λάβουμε στις ευρωεκλογές».
«Θετικός ο διάλογος από την Τουρκία αλλά θέλουμε ενημέρωση από τον κ. Μητσοτάκη»
Για τα ελληνοτουρκικά και τον διάλογο που επιχειρεί να ξεκινήσει η κυβέρνηση με την Τουρκία, η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Είναι θετικό πως ξεκινάει ένας διάλογος. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που διαμορφώθηκε δυστυχώς μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και υπάρχει ένα πλαίσιο που μπορεί να αναπτυχθεί ένας διάλογος, ο οποίος όμως πρέπει να είναι συγκροτημένος όχι μια ανταλλαγή επισκέψεων για εντυπώσεις. Συγκροτημένος διάλογος στη βάση κειμένων, στη βάση οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης. Γιατί η Τουρκία πολλές φορές όταν αρκείται σε τέτοιου τύπου επικοινωνιακές επισκέψεις δεν μπαίνει στην ουσία, κρατά την σκληρή ατζέντα και ταυτόχρονα το παίζει στην Ευρώπη και την Αμερική ‘’δείτε εγώ είμαι διαλλακτικός’’ αλλά στην ουσία δεν είναι. Πρέπει να υπάρχει διάλογος με στόχο τον δεδομένο στόχο που έχει η χώρα. Προσφυγή στη Χάγη, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ με σαφής κόκκινες γραμμές. Αυτή είναι η εθνική γραμμή. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε έντονους προβληματισμούς για τις διατυπώσεις του. Χρειαζόμαστε ενημέρωση για την ίδια την συνάντηση (με τον Τούρκο πρόεδρο). Δεύτερον, έκανε κάποιες δηλώσεις μετά που προκαλούν προβληματισμούς. Σε ποιες υποχωρήσεις αναφέρεται; Τι εννοεί;
Αναφέρθηκε και σε γεωπολιτικές διαφορές με την Τουρκία. Η διαφορά με την Τουρκία είναι νομική, για αυτό και μιλάμε για την προσφυγή στη Χάγη. Εάν μιλάς για γεωπολιτική διαφορά είσαι διαθέσιμος να μπεις σε μια διμερή διαπραγμάτευση; Και όχι προσφυγή στη Χάγη; Αυτά είναι άλλη εθνική γραμμή. Χρειάζεται πολύ σοβαρή συζήτηση».
Τέλος, η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε πως είναι υπέρ ενός debate με τους άλλους υποψήφιους, αλλά όχι αυτή την περίοδο με τις καταστροφικές φωτιές.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr