Κ. Κούνεβα: «Λιγότερο ασφαλής ο κόσμος μας στο όνομά της ασφάλειας»
Διήμερο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα - «Σήμερα η δυσλειτουργική ΕΕ έχει εγκαταλείψει τις ιδρυτικές της αξίες», τόνισε ο Κ. Δουζίνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Με το θέμα Αριστερά, ασφάλεια και κοινωνικό Κράτος: προκλήσεις και πολιτικές συνεχίστηκαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διεξάγεται στην Αθήνα.
«Ο τίτλος αυτής της συζήτησης είναι πολύ έξυπνος. Μας δίνει την ευκαιρία να ξαναχαράξουμε τη γραμμή που ξεχωρίζει την αριστερά από τη δεξιά γύρω από μια έννοια που εδώ και δυο δεκαετίες φωτίζεται εντελώς μονόπλευρα την ασφάλεια» δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα ξεκινώντας την τοποθέτηση της.
«Στο όνομά της ασφάλειας ο κόσμος μας έγινε λιγότερο ασφαλής. Έγινε πιο φοβισμένος, πιο καχύποπτος, πιο ταραγμένος. Μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, το 2001, έγινε μια τεράστια στροφή σε όλο τον δυτικό κόσμο στο όνομα της ασφάλειας. Έγιναν αιματηροί πόλεμοι, δαπανήθηκαν τεράστια ποσά σε όπλα και σε συστήματα αστυνόμευσης των πολιτών, θεσπίστηκαν νομοθεσίες που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και δίνουν τεράστιες εξουσίες σε ανεξέλεγκτους μηχανισμούς. Αναπτύχθηκε ένα ιδεολογικό μονοπώλιο της ασφάλειας, πάνω στο οποίο έγινε η πολύ επικίνδυνη συνάντηση του νεοφιλελευθερισμού με τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, ακόμη και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις» υπογράμμισε η κυρία Κούνεβα.
«Πότε νιώθει ένας άνθρωπος ασφαλής; Όταν έχει μια αξιοπρεπή και δίκαια αμειβόμενη δουλειά. Όταν μπορεί να σχεδιάσει το κοντινό μέλλον του ίδιου και των παιδιών του. Όταν ξέρει ότι ασφαλίζεται σωστά όσο δουλεύει, ώστε στα γεράματά του να έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη. Όταν τα παιδιά του έχουν πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Όταν ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν πρόσβαση σε ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας» είπε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόσθεσε «όταν ξέρει ότι η οικογένειά του δεν θα μείνει χωρίς στέγη επειδή δεν καταφέρνει να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο. Όταν γνωρίζει ότι δεν θα υποστεί διακρίσεις επειδή είναι γυναίκα, ομοφυλόφιλος, διεμφυλικός, μουσουλμάνος, μετανάστης, διαφορετικός».
Η κυρία Κούνεβα υπογράμμισε ότι «ο νεοφιλελευθερισμός και οι πολιτικές λιτότητας που προώθησε στην Ευρώπη κατεδάφισε και τα κοινωνικά δικαιώματα και το αίσθημα της ασφάλειας. Στη διάρκεια της κρίσης, από το 2008 και μετά, αυτό έγινε γενικός κανόνας. Η ανασφάλεια των εργαζομένων έγινε προϋπόθεση για την οικονομική ασφάλεια της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Αυτό ήταν το δόγμα με βάση το οποίο στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες επιβλήθηκαν τα σκληρά μνημόνια».
Η κυρία Κούνεβα εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη «στροφή» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.
Η κυρία Κούνεβα αναφερόμενη στο κείμενο που περιλαμβάνει είκοσι βασικές αρχές για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα κοινωνικά δικαιώματα και την προσπάθεια που καταβλήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ώστε να είναι ουσιαστικό και κυρίως δεσμευτικό για τα κράτη μέλη της ΕΕ είπε, «Διαμορφώθηκαν συμμαχίες γύρω από τις προτάσεις της Αριστεράς και γύρω από την ιδέα ο Πυλώνας να έχει ισχύ ανάλογη με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αλλά αυτό συνάντησε την αντίδραση των συντηρητικών ομάδων και των περισσότερων κρατών μελών, κι έτσι ο Πυλώνας είναι ένα ευχολόγιο».
Αναφορικά με το ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «υπήρξε μια προσπάθεια των συντηρητικών δυνάμεων και της Κομισιόν να κάνουν ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, τον λεγόμενο τρίτο Πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης, που τον προπαγανδίζει στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης. Αποκαλύψαμε και με τις παρεμβάσεις μας και με ερωτήσεις ότι πίσω από αυτό το προϊόν κρύβονται τεράστια συμφέροντα, όπως η Black Rock, που το εισηγήθηκε, και θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της δημόσιας ασφάλισης. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι υπήρξε καλή συνεργασία με τους σοσιαλιστές και τους Πράσινους, η Δεξιά, οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι πέτυχαν να περάσουν τη θέση τους» κατέληξε η κυρία Κούνεβα.
Επεσήμανε πάντως πως ακόμα και στο ευαίσθητο ζήτημα της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία «ευρωβουλευτές από τις ίδιες πολιτικές ομάδες, στο όνομα του κόστους για τις επιχειρήσεις, αποδυνάμωσαν την Οδηγία, απορρίπτοντας τις περισσότερες προτάσεις μας. Ακόμη και την πιο βασική, δηλαδή να περιληφθεί στην Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας το δομημένο περιβάλλον».
Η κυρία Κούνεβα εξέφρασε την ικανοποίησή της καθώς έγινε θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το κείμενο που αναγνωρίζει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια οικιακούς βοηθούς, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και μετανάστριες.
«Είναι θλιβερό ότι οι συντηρητικές πολιτικές ομάδες, η Δεξιά, οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι, αλλά και οι ακροδεξιοί, καταψήφισαν την έκθεση ή απείχαν από την ψηφοφορία. Δεν ήθελαν νομοθετικά μέτρα για να γίνουν ορατοί οι πιο «αόρατοι» εργαζόμενοι. Καταψήφισαν ακόμη και διατάξεις για την προστασία μεταναστών εργαζόμενων που έχουν υποστεί κακομεταχείριση από τους εργοδότες τους. Κι εδώ μπορεί να δει κανείς ότι οι αντεργατικές και ρατσιστικές αντιλήψεις πάνε μαζί» τόνισε η κ. Κούνεβα κλείνοντας την τοποθέτηση της και επεσήμανε την ανάγκη «να δουλέψουμε πάνω σε αυτό που ονομάζουμε νέο Κοινωνικό Πρωτόκολλο, μαζί με τα συνδικάτα και με τις προοδευτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο».
Ο Κώστας Δουζίνας
Από την πλευρά του ο βουλευτής Α´ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας είπε «το 2002, Γιούργκεν Χάμπερμας και ο Ούλριχ Μπεκ πανηγύρισαν τις επιτυχίες της ΕΕ. Παλαιοί εθνικισμοί είχαν εγκαταλειφθεί, παλαιοί εχθροί συνεργάζονταν με πνεύμα ειρηνικού ανταγωνισμού δημιουργώντας την πιο επιτυχημένη οικονομική περιφέρεια στον κόσμο. Η Ευρώπη ήταν το μοντέλο του μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Η πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετική σήμερα. Η ΕΕ δεν είναι πλέον ένα μοντέλο, αλλά ένας δυσλειτουργικός οργανισμός που έχει προδώσει τις ιδρυτικές αρχές του: οικονομική σταθερότητα και ευημερία βασισμένες στην κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμό στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη».
«Σήμερα η δυσλειτουργική ΕΕ έχει εγκαταλείψει τις ιδρυτικές της αξίες. Στις 25 Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες γιόρτασαν τα 60α γενέθλια της ΕΕ στην Ρώμη, τα γενέθλια επισκιάστηκαν από ένα διαζύγιο και μια κηδεία. Το Brexit αποτελεί πρωτοφανή υπαρξιακή πρόκληση. Η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί όχι την διεύρυνση, ως συνήθως, αλλά την σμίκρυνσή της» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πιστεύω ότι ζούμε μια συντακτική στιγμή» δήλωσε και πρόσθεσε « η Αριστερά ήταν η πρώτη που υποστήριξε οτι χρειάζεται επανασύσταση μιας άλλης Ευρώπης».
«Μόνο αν εξετάσουμε πως φτάσαμε σ' αυτή την υπαρξιακή κρίση, τις πολιτικές και θεσμικές τις εκφράσεις μπορούμε να αποφασίσουμε που να πάμε» υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Δουζίνας.
«Η κρίση της ευρωζώνης δείχνει ότι τα ισχυρά κράτη εγκαταλείπουν εύκολα την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, περιθωριοποιούν τα επίσημα θεσμικά όργανα και διαδικασίες υπέρ ενός ακραιφνούς διακυβερνητισμού. Το Eurogroup, ο ESM που δεν ρυθμίζεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα Συμβούλια κορυφής οδήγησαν στην εξασθένησης της πολιτικής ενοποίησης επιτρέποντας στα συμφέροντα των ισχυρών κρατών παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις» τόνισε.
Εστιάζοντας στο μέλλον της Ευρώπης ο κ. Δουζίνας είπε «η λύση δεν είναι η δημιουργία νέων ευρωπαϊκών θεσμών και η εκχώρηση περισσότερης εξουσίας από τα εθνικά κράτη, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να δομηθεί η νέα Ευρώπη, αλλά η έξυπνη σύνδεση ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών. Ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός, η κοινωνικοποίηση του χρέους, ο εξευρωπαϊσμός των κοινωνικών συστημάτων και ο ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός θα ήταν, κατά την Κραμπ-Κάρενμπαουερ, «η λάθος προσέγγιση» είπε.
«Η Ευρώπη έχει μπει σε μια νέα ιστορική φάση που χαρακτηρίζεται μάλλον από διαιρέσεις και κατακερματισμό» συμπλήρωσε ο κ. Δουζίνας και τόνισε πως «οι μόνες πολιτικές στις οποίες φαίνεται να συμφωνούν οι πολιτικές ελίτ αφορούν την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και ασφάλεια , την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, με περαιτέρω προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και δημιουργία αμφιλεγόμενων κέντρων υποδοχής στη Βόρεια Αφρική και, τέλος, το «ελεύθερο εμπόριο» με το οποίο διαπραγματεύονται για το Brexit και με τον Tραμπ».
«Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ένωση είναι αν το μέλλον της θα είναι μια υπερεθνική έννομη τάξη που θα διασφαλίζει τη ευημερία και την ειρήνη ή αν τα εθνικά κράτη ασκούν την κυριαρχία, μέσω κύκλων επιρροής και διαφορετικών ταχυτήτων» τόνισε ο κ. Δουζίνας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προέκρινε την ανάγκη η Ευρώπη να οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο για να εξασφαλίσει δίκαιη και διαρκή κοινωνική ανάπτυξη των πολιτών της. «Για να αποκαταστήσει την σχέση με τους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δουζίνας.
Εκτίμησε πως η μάχη για την καρδιά της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί σε τρία μέτωπα. Στην αντιστροφή της λιτότητας και των πολιτικών που προκαλούν ύφεση. Στη σημαντική αναβάθμιση της δημοκρατίας και της λογοδοσίας, την επαναπολιτικοποιήση της πολιτικής για να αποτρέψει την αιχμαλωσία της από αντι-κοινωνικές ιδεολογίες. Και τέλος στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, πρέπει δηλαδή πολλές εξουσίες και αρμοδιότητες να επιστρέψουν στις εθνικές πρωτεύουσες, περιφέρειες και τοπικές αρχές.
«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική και δημοκρατική ατζέντα. Είναι καιρός να μετατρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κοινωνική ένωση με ισχυρά δικαιώματα των εργαζομένων, ισότητα των φύλων, ασφαλείς θέσεις εργασίας και εισοδήματα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, της μισθολογικής ανισότητας και των τεράστιων διαφορών στο βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική ασφάλιση» κατέληξε ο κ. Δουζίνας.
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα αποτελέσματα στο 20% της ενσωμάτωσης – Προβάδισμα Φάμελλου, δεύτερος ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr