Κατερίνα Νοτοπούλου στο Έθνος: Χρειάζεται βούληση, όχι να είσαι Αϊνστάιν
Τις προτεραιότητές της για την πόλη αναπτύσσει η υποψήφια δήµαρχος, ενώ τονίζει ότι οι ανθυποψήφιοί της είναι άνθρωποι που είτε διοίκησαν σε εποχές µεγάλης υπεξαίρεσης είτε εγκατέλειψαν τη Θεσσαλονίκη σε κρίσιµες περιόδους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Έτοιμη να δώσει τη µάχη για τη Θεσσαλονίκη για να αποτραπεί ο κίνδυνος να επιστρέψει ο δήµος στην εποχή του… τίποτα, δηλώνει η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, επισηµαίνοντας πως στον συνδυασµό της δεν χωρούν «όσοι υπηρέτησαν το σκοτεινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης».
Από την «ασφάλεια» της θέσης της υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης βρεθήκατε να δίνετε µια δύσκολη, αµφίρροπη µάχη για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Τι ήταν αυτό που σας έσπρωξε σ’ αυτό το τολµηρό βήµα;
Επιτρέψατέ µου να πω ότι καµία θέση ευθύνης δεν προσφέρει θαλπωρή. Ειλικρινά δεν το έζησα έτσι. Αλλά θα συµφωνήσω µαζί σας ότι η υποψηφιότητα για τον δήµο είναι πολλαπλά απαιτητική αλλά και τολµηρή. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ακολουθώ αντίστροφη πορεία από τη συνηθισµένη. Συχνά κάποιος ξεκινά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να καταλήξει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το καλό εν προκειµένω είναι ότι τα τρία προηγούµενα χρόνια ως οµάδα αποκτήσαµε µια πλήρη γνώση των πραγµατικών προβληµάτων της πόλης. Και το σηµαντικό είναι ότι σήµερα διαθέτουµε αδιαµφισβήτητη εµπειρία στο πώς να λύνουµε χρόνια προβλήµατα. Ξέρετε τι κατάλαβα; Οτι βούληση χρειάζεται, όχι να είσαι Αϊνστάιν. Βασικός πολιτικός λόγος που πήρα την απόφαση είναι ο κίνδυνος να επιστρέψει ο δήµος στην εποχή του… τίποτα. Με την έννοια ότι οι ανθυποψήφιοί µου είναι άνθρωποι που είτε διοίκησαν σε εποχές µεγάλης υπεξαίρεσης στον δήµο είτε εγκατέλειψαν τη Θεσσαλονίκη σε κρίσιµες περιόδους για την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζετε για τη Θεσσαλονίκη;
Μαζί µε τους συµπολίτες µας θα προστατέψουµε ό,τι καλό έγινε τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουµε την προσπάθεια να µεταµορφώσουµε τη Θεσσαλονίκη σε µια ανοιχτή, φωτεινή πόλη, όπου ο σεβασµός του δηµόσιου χώρου και η αστική υπερηφάνεια θα είναι εφεξής για τους κατοίκους της το «µέλλον που θα διαρκέσει πολύ»! Θέλουµε να ζούµε σ’ ένα ποιοτικό και ασφαλές αστικό περιβάλλον, όπου η αρχιτεκτονική κληρονοµιά συνυπάρχει µε τις σύγχρονες υποδοµές και υπηρεσίες, όπου οι γειτονιές έχουν ταυτότητα, οι ελεύθεροι χώροι είναι ελκυστικοί και λειτουργικοί, η προσβασιµότητα και η βιώσιµη κινητικότητα αποτελούν γνώµονα για κάθε παρέµβαση, η καθαριότητα και το πράσινο είναι καθηµερινή φροντίδα και προτεραιότητα. Προτεραιότητά µας είναι η άµεση καλυτέρευση της καθηµερινότητας των πολιτών.
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η πόλη να είναι υποδειγµατικά καθαρή, και εδώ έχουµε σχέδιο για άµεση εφαρµογή, µε έµφαση στην ανακύκλωση και την ενίσχυση όλων των µορφών κυκλικής οικονοµίας. Οι λύσεις για το κυκλοφοριακό υπάρχουν και θα εφαρµοστούν σε συνδυασµό µε την ολοκλήρωση και λειτουργία του µετρό και την αναβάθµιση των αστικών συγκοινωνιών µέσα σ’ ένα ολοκληρωµένο σχέδιο βιώσιµης κινητικότητας. Γεννήθηκα, µεγάλωσα εδώ και απέκτησα πολιτική και αστική συνείδηση αλλά και περηφάνια για αυτή την πόλη. Γνωρίζω καλά τα πραγµατικά της προβλήµατα. Πολλές γειτονιές στη Θεσσαλονίκη παραµελήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν από υπερφιλόδοξους και δεσποτικούς «δηµοτικούς άρχοντες» του -οριστικού πιστεύωπαρελθόντος της πόλης. Εχουµε ένα επεξεργασµένο σχέδιο για την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέµατος της πόλης και µπορούµε να διασφαλίσουµε τους πόρους που θα χρειαστούν γι’ αυτό.
Για εµάς έχει σηµασία να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος πάνω σε θέσεις, επιχειρήµατα και προγράµµατα για τον χαρακτήρα του δηµόσιου χώρου, τις αντινοµίες του και τις δυνατές χρήσεις του, καθώς και για τις µεγάλες µητροπολιτικού χαρακτήρα παρεµβάσεις που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, όπως η ανάπλαση και αναβάθµιση της ∆ΕΘ, το παραλιακό µέτωπο, η αξιοποίηση των στρατοπέδων και η ανάπλαση των υποβαθµισµένων περιοχών. Σε όλα αυτά χρειάζεται ο πολίτης να έχει ουσιαστική συµµετοχή, να γίνει και αυτός µέρος της δράσης. Οι δηµοτικές εκλογές δεν είναι απλά µια ανάθεση έργου σε κάποιους. Είναι επιλογή των συµπολιτών µας µε ποιους θα συνεργαστούν για το καλό της πόλης και για όφελος δικό τους. Η συµµετοχή και οι συνεργασίες είναι κινητήριος δύναµη.
Από ποιον πολιτικό, αυτοδιοικητικό ή κοινωνικό χώρο θα προέρχονται οι υποψήφιοι που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό σας;
Συνοδοιπόροι στη µάχη είναι άνθρωποι από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ανθρωποι που έχουν ασχοληθεί µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο παρελθόν και διαθέτουν σηµαντική εµπειρία. Ανθρωποι µε όραµα για την πόλη. Και µε όρεξη για δουλειά ώστε να το υλοποιήσουµε. Που βασικό στόχο έχουν την αναβάθµιση της ζωής όλων µας. Σε αυτήν τη µάχη καλώ όλους τους προοδευτικούς και δηµοκρατικούς πολίτες. Η «κόκκινη γραµµή» µου είναι όσοι υπηρέτησαν το σκοτεινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Οσοι ταυτίζονται µε ακραίες φωνές. Με ξενοφοβία και µισαλλοδοξία. Οσοι υποστήριξαν το µαύρο ή το γκρι γι’ αυτή την πόλη. Και αυτό πρέπει να προβληµατίζει κάθε δηµοκρατικό πολίτη.
∆εδοµένου ότι προέρχεστε από συγκεκριµένο πολιτικό χώρο κι έχετε χρηµατίσει υφυπουργός, τι θα κάνετε αν χρειαστεί ως δήµαρχος να βρεθείτε σε αντιπαράθεση µε κάποιον υπουργό της κυβέρνησης;
Αυτό ήδη χρειάστηκε να το κάνω από τη θέση µου στο Γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αρκετές φορές έπρεπε να είµαι η «κακιά» της υπόθεσης για να προχωρήσουν αµεσότερα κάποια ζητήµατα. Και τότε εκτίµησα την αξία που είχε η απόφαση να έχει ο πρωθυπουργός της χώρας θεσµική εκπροσώπηση στη Μακεδονία - Θράκη.
Το κλίµα πόλωσης που τείνει να διαµορφωθεί στο προεκλογικό τοπίο πώς θα επηρεάσει τις εκλογές; Τελικά θα είναι µια µάχη Ν∆ - ΣΥΡΙΖΑ;
Συνεχώς θυµίζω ότι οι εκλογές είναι αυτοδιοικητικές. Μπορεί ο υποψήφιος της Ν∆ για να συσπειρώσει τους νεοδηµοκράτες να ισχυρίζεται ότι είναι µάχη Ν∆ - ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εµείς κοµίζουµε άλλη λογική. Για εµάς είναι αγώνας για το καλό της πόλης και όχι των κοµµάτων. Πέραν αυτού, µε θάρρος και περηφάνια θα πω ότι οι κυβερνητικές πολιτικές που υλοποιήσαµε, και εγώ ως υφυπουργός Εσωτερικών, είναι αυτές που κράτησαν ζωντανούς τους ΟΤΑ. Ειδικά τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Φέραµε πόρους, προσωπικό και νέο θεσµικό πλαίσιο. Οι νεοδηµοκράτες υποψήφιοι είναι µέρος του συστήµατος που διέλυσε τους ΟΤΑ. Καθένας µε δικά του βαρίδια. Ας συγκρίνουµε πολιτικές και πεπραγµένα εποµένως.
Τι έφταιξε και τα «σπάσατε» µε τον Γιάννη Μπουτάρη, ενώ στην αρχή είχε διαφανεί πως θα προχωρούσατε µαζί, σε ένα ενιαίο µέτωπο, στη µάχη των δηµοτικών εκλογών;
Υπερβάλλετε. ∆εν είχαµε κάποιο κοινό σερβίτσιο µε τον Γιάννη Μπουτάρη που το κάναµε κοµµάτια σε οικογενειακό καβγά. Εξακολουθούµε να έχουµε µια καλή και πολιτισµένη σχέση. Συνεργαστήκαµε στενά και τον στηρίξαµε σε κάθε προσπάθεια να φέρει την πόλη στο φως. Πάνω στη δουλειά συµφωνήσαµε και διαφωνήσαµε και είναι λογικό αυτό. Νοµίζω ότι υπάρχει αµοιβαία εκτίµηση. Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει γνώση και άποψη και τη δική του θέση στο προοδευτικό µέτωπο.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr