Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα, μέσω της συνάντησης με τον Σίσι: Μπαίνει η Αθήνα «σφήνα» στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την εμβάθυνση των ελληνοαιγπτυακών σχέσεων προωθεί η Αθήνα σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις Άγκυρας-Καΐρου έχουν ψυχρανθεί. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ακύρύρωσε την περασμένη εβδομάδα την επίσκεψη του στην Τουρκία, επικαλούμενος τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Ρωσίας με τις χώρες της Αφρικής.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν αναλυτές τους οποίους επικαλείται το OPEN, ο πραγματικός λόγος ήταν η έντονη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στο Κάιρο η εμπλοκή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παλαιστινιακό.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην πόλη Ελ Αλαμέιν ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου δεν ετεροκαθορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις σχέσεις που διατηρεί η Αίγυπτος με άλλες χώρες, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στην Άγκυρα.
«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον Πρόεδρο Σίσι, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερθείς στα ενεργειακά ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο έχει τη στήριξη της Ευρώπης, η οποία αναζητά ενεργειακές εναλλακτικές, προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στόχος του project είναι να τροφοδοτείται η Ελλάδα και η Ευρώπη με φθηνή πράσινη ενέργεια μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα ξεκινά από την ΕΛ Σαλούμ της Αιγύπτου και θα καταλήγει στην Αττική, και συγκεκριμένα στη Νέα Μάκρη. Το έργο που βρίσκεται σε στάδιο μελετών, αναμένεται να ωφελήσει τόσο τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, όσο και τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, μετατρέποντας παράλληλα τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσε στο ταξίδι του στην Αίγυπτο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. «Συναντήθηκα, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην ιστορική πόλη Ελ Αλαμέιν, με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, Στρατηγό Ζάκι. Η διμερής αμυντική συνεργασία μας έχει αποκτήσει μία αυξανόμενη δυναμική τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα λόγω της συχνής διεξαγωγής διακλαδικών ασκήσεων με τη συμμετοχή στελεχών των δύο χωρών», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του ταξιδιού του απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σίσι για τη βοήθεια που έστειλε η χώρα του για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr