Τι περιμένει η κυβέρνηση από την σημερινή επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού: Η οικονομική ατζέντα στο προσκήνιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα και δίνεται η ευκαιρία να διευρυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και να εδραιωθεί η οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο. Να σημειωθεί εδώ πως είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια (από το 1983 όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι).
«Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να ξεκινήσουν μια αμοιβαίως επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις τους και επενδύοντας στη διασυνδεσιμότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Wion.
«Για το σκοπό αυτό, οι θαλάσσιες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, δύνανται να καταστούν η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη» υπογράμμισε.
Στόχος είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού. Παράλληλα μπορεί να ενισχυθεί η παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.
Μετά το Brexit η Ινδία αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη και η Ελλάδα λόγω της θέσης μπορεί να αποτελέσει γέφυρα προς την Ευρώπη αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές είναι πως οι δύο χώρες συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, ενώ σημειώνεται πως η συνεργασία τους έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού
Γεύμα με οικονομικό «μενού»
Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Ινδό πρωθυπουργό, με την συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες. Για παράδειγμα, από την ινδική πλευρά θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της GMR (αεροδρόμιο στο Καστέλλι), του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων στον κόσμο, αλλά και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII). Από την ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και η Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.
Οι φορείς και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αναμένεται να διερευνήσουν τα περιθώρια για περαιτέρω συνεργασίες και τις ευκαιρίες για επενδύσεις.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr