Μαρινάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει ζούγκλα - Η κυβέρνηση στηρίζει τον Κικίλια»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, για το πότε θα συζητηθεί στη Βουλή και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών το θέμα των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το φετινό καλοκαίρι. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, χαρακτηρίζοντας τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο ως πολύ δύσκολη, αναφορικά με τις κλιματικές συνθήκες και τις πυρκαγιές, το χειρότερο καλοκαίρι από τότε που κρατούνται μετεωρολογικά δεδομένα.
Αναφερόμενος στο θέμα της «σύλληψης» και κράτησης μεταναστών μέσα σε όχημα από πολίτες στον Έβρο, σημείωσε ότι «η αστυνομία κάνει τη δουλειά της, όπως και η Δικαιοσύνη και έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Για όποιον δε σέβεται το νόμο και τους θεσμούς, θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, χωρίς καμία διάθεση για εκπτώσεις».
Παράλληλα, επιτέθηκε και σε πολιτικά κόμματα, τα οποία με τη ρητορική τους στήριξαν την πράξη του πολίτη στον Έβρο, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες σε μεγάλες κρίσεις προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερα μικροπολιτικά οφέλη, είτε ξεσηκώνοντας πολίτες είτε με fake news. Η Δημοκρατία δε φοβάται αυτές τις δυνάμεις. Δε θα επιτρέψουμε η Ελλάδα δε θα γίνει ζούγκλα».
Η κυβέρνηση στηρίζει τον Κικίλια
Ερωτηθείς για το αν τίθεται θέμα παραμονής ή όχι του Βασίλη Κικίλια στη θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «η ηγεσία του υπουργείου ανέλαβε λίγες μέρες πριν το πρώτο κύμα των πυρκαγιών. Δίνει τη μάχη και έχει τη στήριξη της κυβέρνησης τόσο η ηγεσία όσο και οι γυναίκες και οι άντρες των σωμάτων ασφαλείας».
Παράλληλα, σε ερώτηση του ethnos.gr για το ενδεχόμενο να υπάρχει έλλειμμα σωστής επιτήρησης στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλες πυρκαγιές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι στον Έβρο «υπάρχει πλήρης θωράκιση των στρατοπέδων και των άλλων υποδομών. Κάθε φορά που ξεσπούν σε μία περιοχή πολλές φωτιές σε σύγκριση με παλαιότερα, δημιουργείται ένα θέμα που πρέπει να το δούμε. Πρέπει να δούμε, ποιο ρόλο έχει σ’ αυτό ο ανθρώπινος παράγοντας. Θα μας το δείξουν τα πορίσματα και θα υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά».
Σε μία εβδομάδα 516 νέες πυρκαγιές
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα στη χώρα ξέσπασαν 516 νέες πυρκαγιές. «Μόνο στην περιοχή του Αυλώνα ξέσπασαν 13 φωτιές, ενώ τα εναέρια μέσα έφτασαν εντός 4-5 λεπτών, δηλαδή στη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο και αντιμετωπίσαμε μια νέα πραγματικότητα. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι ανθρώπινες ζωές και βέβαια οι περιουσίες των ανθρώπων αλλά και το περιβάλλον. Δυστυχώς, υπάρχει θλίψη για τους 19 νεκρούς στον Έβρο».
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι κάθε χρόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυξάνει το προσωπικό και τα μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Όπως είπε, σήμερα η χώρα διαθέτει 16.580 πυροσβέστες, περισσότερους απ’ ό,τι παλαιότερα, ενώ σε σχέση με το 2022 είναι διπλάσιος ο αριθμός των εθελοντών. Τα πυροσβεστικά οχήματα από 3.410 το 2022 αυξήθηκαν σε 3.654, ενώ τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αυξήθηκαν από 61 το 2019 σε 89 σήμερα. Επίσης, σημείωσε ότι έγιναν συνολικά 163 συλλήψεις για εκούσιο ή ακούσιο εμπρησμό.
«Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε κάθε μάχη αυτό που θα θέλαμε. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εγκληματεί σε βάρος ζωών και περιουσίες ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος. Θα οδηγείται στη Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης όλες οι καμένες περιοχές ανακηρύσσονται αναδασωτέες, όπως προβλέπει ο νόμος και η διαδικασία των αποζημιώσεων προχωράει με το μέγιστο δυνατό τρόπο. Η κυβέρνηση έδειξε διάθεση αυτοκριτικής και αυτή συνοδεύεται από πράξεις», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στη χώρα μας, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δείχνει την πρόθεση της Ελάδας να αναβαθμίσει τη συνεργασία με την πέμπτη οικονομία του πλανήτη και να γίνει η πύλη της για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν συνεργασίες στο θέμα της άμυνας και του πολιτισμού και μπορούν να δημιουργηθούν και σε άλλους τομείς. Ως παράδειγμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφερε το χώρο της οικονομίας, τονίζοντας ότι το 2022 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας αυξήθηκαν το 2022 σε 1,32 δις. ευρώ.
Για τη «Διακήρυξη Αθηνών» μετά τη συνάντηση των ηγετών των βαλκανικών χωρών, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και στο μέλλον των δυτικών Βαλκανίων.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ισχύει, ό,τι ανακοινώθηκε μετά το Βίλνιους, με την προϋπόθεση της καθημερινής παρακολούθησης των εξελίξεων. «Η χώρα μας έχει πίστη στην ειρήνη και στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε αφελείς. Δεν υποχωρούμε από τις εθνικές μας θέσεις και αξιολογούμε ξεχωριστά την κάθε περίπτωση», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
«Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω στην ακρίβεια»
Αναφερόμενος στο «τέρας» της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών, χωρίς, όμως, να υποθηκευτούν οι επόμενες γενιές.
«Δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν πίσω. Προτεραιότητά μας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Σημαντικός άξονας είναι και ο έλεγχος στην αγορά από κρατικές υπηρεσίες. Γίνονται πολλοί έλεγχοι και να περιμένετε πολλούς περισσότερους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη με σημαντικά έργα, όπως το μετρό που ολοκληρώνεται «έργο που δεν αποτελεί πλέον μακέτα ή εγκαίνια μουσαμάδων», το fly over, την επέκταση των λιμενικών υποδομών, τα 100 νέα αστικά λεωφορεία και τα συνολικά 300 στην πενταετία αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιφέρεια.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr