Μητσοτάκης: Επίθεση στους πολιτικούς αρχηγούς - «Νησάφι με τα fake news για ανεμογεννήτριες και θεωρίες συνωμοσίας»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Επίθεση στους πολιτικούς αρχηγούς εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή
Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη υπογράμμισε ότι έκανε μια γενική τοποθέτηση και δεν μίλησε ειδικά για το θέμα που μας απασχολεί. «Είπατε κ. Ανδρουλάκη ότι στην Πάρνηθα κάηκαν περισσότερα στρέμματα από ότι το 2007. Έρχεστε εδώ και διαβάζετε μια ομιλία χωρίς να ακούτε τι έχει πει ο συνομιλητή σας πριν. Χάσαμε το μισό ελατοδάσος της Πάρνηθας το 2007 ενδεχομένως για πάντα. Αντίθετα, το κομμάτι του πευκόδασους αναγεννήθηκε. Μας λέτε ότι κάηκαν περισσότερα στρέμματα παραγνωρίζοντας την ουσία που μόλις σας είπα. Η συζήτηση που κάνουμε δεν πρέπει να είναι επιπέδου ατάκας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας, δε, και στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που νωρίτερα είχε κατηγορήσει ανώτατος στέλεχος της πυροσβεστικής πως σταμάτησε τον συνωστισμό στο Μάτι μέσω του ελικοπτέρου είπε: «Καλό είναι κυρία Κωνσταντοπούλου να μην συγχέετε τον ρόλο σας ως δικηγόρος και τον ρόλο σας ως πρόεδρος ΚΟ. Τους αξιωματικούς που κατηγορείτε για το Μάτι μπορεί σήμερα να δίνουν μάχη στη Δαδιά. Υπάρχει κυρία Κωνσταντοπούλου το τεκμήριο αθωότητας και η αξιολόγηση. Είναι άδικο και ανέντιμο την ώρα που παλεύουν αυτοί οι άνθρωποι να δολοφονείτε χαρακτήρες. Κυρία Κωνσταντοπούλου μεταφέρατε στο κοινοβούλιο μια υπόθεση που μπορεί να αξιολογήσει μόνο η Δικαιοσύνη».
«Κυκλικότητα στο φαινόμενο»
Την ίδια ώρα, αναφορά έκανε και στα στοιχεία που διάβασαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τα καμένα στρέμματα. «Αν δείτε τα γραφήματα – δεν θα μπω στην λεπτομέρεια των στοιχείων – θα διαπιστώσετε ότι στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει κυκλικότητα στο φαινόμενο.
Έχουμε κάποιες καλές χρονιές ως προς την έκταση των καμένων και κάποιες κακές χρονιές. Και πράγματι η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είχε 3 πολύ κακές χρονιές. Το 2007, το 2021 και το 2023», είπε και παρουσίασε τα συγκριτικά στοιχεία με την Πορτογαλία. Και βέβαια σχολίασε πως «το 2018 χάσαμε λίγα στρέμματα αλλά χάσαμε 108 ανθρώπους στο Μάτι».
Τέλος, ο πρωθυπουργός σε έντονο ύφος απάντησε στον Κυριάκο Βελόπουλο κυρίως για τα fake news με τις ανεμογεννήτριες. Κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για διακίνηση fake news και θεωριών συνωμοσίας. Λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε βγάζετε και γλώσσα. Νισάφι πια. Δεν θα είστε στο απυρόβλητο. Μας είπατε το εξής αμίμητο: Έσβησαν οι φωτιές στην Πάρνηθα όταν ρίξαμε επιβραδυντικό. Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες; Ποια αεροπλάνα ρίχνουν επιβραδυντικό; Να σας το εξηγήσω για να αντιληφθείτε τι μέγεθος της σαχλαμάρας. Επιβραδυντικό χρησιμοποιούν μόνο τα Πετζεντελ και το χρησιμοποιούμε ελάχιστα και έχει ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», είπε.
Μεγάλο κομμάτι των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση-Προτεραιότητα τα περιαστικά δάση
«Κατ' αρχάς, ουδέποτε απέρριψα συλλήβδην αυτά τα οποία άκουσα διότι αποσπασματικά, κάποια από τα πράγματα τα οποία αναφέρατε είναι πράγματα τα οποία θεωρώ ότι είναι σωστά και εντάσσονται σε μία συνολική πολιτική, την οποία έχουμε εκπονήσει και την οποία προσπαθούμε να υλοποιήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας για τρίτη φορά στο βήμα της Ολομέλειας κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Επικαλέστηκε συγκεκριμένα την αναφορά του κ. Φάμελου στην προστασία των οικισμών, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δάση. «Είναι χαρτογραφημένοι αυτοί οι οικισμοί για πρώτη φορά από την Πολιτική Προστασία κι έχουμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακριβώς για να μην επιτρέπουμε σε περίπτωση που φθάσει μια φωτιά μέχρι τον οικισμό, να μπαίνει εύκολα στον οικισμό. Και πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουμε και κάτι: πέραν της μεγάλης έκτασης της φυσικής καταστροφής, κάτι που δεν το έκρυψα και είπα ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη καταστροφή, ουσιαστικά οι περιουσίες των πολιτών προστατεύτηκαν. Τα χωριά προστατεύτηκαν γιατί ακριβώς μπορέσαμε Πυροσβεστική και εθελοντές και συχνά και κάτοικοι να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Δεν είχαμε κανένα χωριό το οποίο κάηκε παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε ακραίες συνθήκες και στον Έβρο χθες. Δύο χωριά προστατεύτηκαν αποτελεσματικά από την Πυροσβεστική και από τους κατοίκους. Όμως το τι γίνεται πέριξ ενός χωριού το οποίο είναι χτισμένο μέσα στα πεύκα, ποιες είναι οι οδοί διαφυγής, ξέρουμε αυτή τη στιγμή και πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι 50 - 100 οικισμοί στη χώρα οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά όπως το Μάτι. Το γνωρίζουμε ήδη και πρέπει εκεί να προτεραιοποιήσουμε τις ενέργειές μας. Είναι σωστή αυτή η παρατήρησή σας».
«Διαθέσαμε κ. Ανδρουλάκη 250 εκατομμύρια σε δράσεις πρόληψης από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι και στη μερική αναδιάρθρωση δίνεται ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα σε δράσεις πρόληψης. Και επανέλαβε: «Αν πιστεύει κάποιος ότι μπορούμε ως διά μαγείας να καθαρίσουμε το σύνολο των ελληνικών δασών από τη βιομάζα είναι βαθιά νυχτωμένος. Είναι κάτι που είναι πρακτικά ανέφικτο. Εξ ου και η προτεραιοποίηση έχει τόσο μεγάλη σημασία. Ποιες είναι οι προτεραιότητες θα το ξαναπώ, τα περιαστικά δάση, γι αυτό και πονάει η απώλεια οποιουδήποτε πνεύμονα πρασίνου της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Γι αυτό και έγιναν δράσεις στο Σέιχ Σου, αλλά και στα περιαστικά δάση της Αττικής. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας κι αυτό είναι κάτι στο οποίο νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι όπως και στην ενίσχυση της δασικής μας υπηρεσίας».
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει τη δική της αυτοκριτική κι έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα διορισμοί. Είπε όμως: «Ελάτε κάποια στιγμή στο Συντονιστικό, η πρόσκληση είναι ανοιχτή για να δείτε τι σημαίνει συντονισμός πυρκαγιάς, σε real time. Τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται όλοι οι φορείς πια, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δασολόγοι και οι δασικοί. Δεν υπήρξε πυρκαγιά στην οποία ο δασικός να μη βρίσκεται στο πεδίο». Εξήγησε ότι χαράσσονται από πριν κάποιες αντιπυρικές ζώνες, αλλά η φωτιά δεν κινείται πάντα με τον τρόπο που μπορούμε να προβλέψουμε και γι αυτό απαιτείται επί τόπου να χαραχτούν κάποιες άλλες κι αυτή είναι μια δουλειά που δεν την κάνει μόνος του ο πυροσβέστης, αλλά σε συνεργασία με το δασάρχη.
Τόνισε επίσης ότι σε όλες τις συσκέψεις οι δασικές υπηρεσίες και ο γενικός διευθυντής δασών συμμετέχει γιατί πολύ απλά απέκτησε πολιτικό προϊστάμενο.
Διάβασε ακολούθως απόσπασμα παλιότερων δηλώσεων του κ. Φάμελου στις οποίες ανέφερε ότι «είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής, είτε λόγω της φυσικής ωρίμανσης δασικών οικοσυστημάτων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου κάποιες πυρκαγιές αποτελούν μία διαδικασία φυσικής ανανέωσης των δασικών οικοσυστημάτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μη γίνονται mega πυρκαγιές, δηλαδή να μην έχουν μεγαλύτερη έκταση και να μη γίνονται πυρκαγιές επί περιοχών που έχουν ήδη ξεκινήσει την αναγέννηση του δασικού οικοσυστήματος, γιατί τότε διακόπτεται οποιαδήποτε διαδικασία φυσικής αναγέννησης». Και σχολίασε: «Εσείς τα λέγατε και είναι σωστά. Τα λέγατε όταν ήσασταν υπουργός γιατί τώρα πρέπει να λέμε άλλα;».
Ολοκληρώνοντας επεσήμανε ότι «για οργανωμένους εμπρησμούς κανείς δε μίλησε, αλλά είναι βέβαιο και αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής ότι ένα μεγάλο κομμάτι των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση. Υπάρχουν όντως και κάποιες που προέρχονται από το ΔΕΔΔΗΕ. Είναι σωστό, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι προέρχεται από ανθρώπινο χέρι».
Τόνισε ότι καταθέτει στα πρακτικά πίνακα που δείχνει ότι 25 φωτιές ξεκίνησαν την 21η Αυγούστου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι στην Αλεξανδρούπολη είχαμε δύο φωτιές. «Η δεύτερη φωτιά που ξεκίνησε στη μέση του πουθενά, εκεί που δεν υπήρχε στύλος της ΔΕΗ. Είναι κατά πάσα πιθανότητα φωτιά που ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι. Αν ξεκίνησε από αμέλεια ή από δόλο δεν το γνωρίζουμε και δεν ξέρω αν θα το μάθουμε. Αυτή ήταν η καταστροφική φωτιά, που ξεκίνησε στο κέντρο της Δαδιάς σε μια στιγμή που όλα τα μέσα ήταν απασχολημένα στο νότιο κομμάτι και λόγω του γεγονότος ότι υπήρχε πάρα πολύ καύσιμη ύλη επεκτάθηκε μέσα σε πέντε ώρες κι έγινε mega fire».
Υπογράμμισε ότι γνωρίζουμε συγκεκριμένα πράγματα όπως ότι η Δαδιά αποτελεί πέρασμα παράνομων μεταναστών, αλλά ότι δεν στοχοποίησε κανέναν. Ακόμη πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέει κανείς την παράνομη μετανάστευση με την πολιτική που ακολουθείται για τη μειονότητα στη Θράκη. «Είναι λάθος, είναι τελείως άστοχη αυτή η σύγκριση. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι Έλληνες πολίτες και κάποιες από τις φωτιές επηρέασαν μειονοτικά χωριά και οι άνθρωποι ήταν εκεί κι έβαλαν πλάτη μαζί με την Πυροσβεστική. Είναι δυνατόν να αφήνονται τέτοια υποννοούμενα; Μακριά από μας οποιαδήποτε τέτοια θεωρία και είναι λάθος να ακούγονται αυτά στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Προτιμάτε να έχετε κακό μέσο όρο ή μια κακή χρονιά ανέφερε για τη σύγκριση με την Πορτογαλία που την τελευταία δεκαετία έχει υψηλότερο μέσο όρο όσον αφορά στις πυρκαγιές. «Το καλύτερο θα ήταν να μην έχουμε καμία κακή χρονιά. Η διαφορά είναι ότι ήταν άλλες οι πραγματικότητες πριν από δέκα χρόνια και άλλες σήμερα. Εκεί υπεισέρχεται η κλιματική κρίση». Υπογράμμισε δηλαδή ότι οι mega φωτιές που γίνονται όλοι και συχνότερες απαιτούν μία διαφορετική αντιμετώπιση.
«Προφανώς και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό το οποίο έγινε», τόνισε επισημαίνοντας ότι ήρθε στο κοινοβούλιο να εξηγήσει τι έγινε και να σταθεί σε αυτό τουλάχιστον απευθυνόμενος στο τόξο του πολιτικού ορθολογισμού.
«Μπορούμε να διαφωνούμε, μπορεί να έχουμε άλλες προσεγγίσεις αν και δεν καταλαβαίνω ποια είναι η πρόοδος και η συντήρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα χρέος τα τρία κόμματα, να απομονώσουμε τις φωνές του απόλυτου ανορθολογισμού που το μόνο το οποίο κάνουν είναι να ψεκάζουν την κοινή γνώμη με θεωρίες συνωμοσίας και όχι απλά να μην αναβαθμίζουν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, αλλά δυστυχώς ολοένα και περισσότερο να γκρεμίζουν την εμπιστοσύνη προς την πολιτική. Εγώ θα απαντώ σε αυτά πάντα», τόνισε κλείνοντας.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr