Φωτιές: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως το φετινό καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά δύσκολο στα πύρινα μέτωπα, ενώ στον Έβρο η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες είναι σε εξέλιξη επί 14 ημέρες. Το θέμα των πυρκαγιών συζητήθηκε χθες στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, σε μια ομιλία που ήταν εστιασμένη σε τρεις συν μία βασικές ενότητες:
-Πρώτον ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση, η οποία όπως επεσήμανε «είναι εδώ και είναι εδώ ολοένα πιο απειλητική για όλους μας». Μίλησε για τις λεγόμενες mega fires αλλά και για τις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή του Έβρου και έκανε αναφορά στο «πυρονέφος της νύχτας».
-Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων που είχε η κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής προστασίας. «Προετοιμαστήκαμε, ναι, καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά» σημείωσε λέγοντας ωστόσο πως «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν συνδυασμό γεγονότων χωρίς προηγούμενο». Ειδική αναφορά έκανε στο 112, ενώ υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του «πως αναντίστρεπτη ζημιά είναι μόνο μια, η απώλεια ανθρώπινης ζωής. Η μόνη ζημιά που δεν μπορούμε να επανορθώσουμε».
-Και τρίτον αναγνώρισε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, σημειώνοντας πως «έχουμε επίγνωση των απωλειών και οφείλουμε να διδαχτούμε από τα λάθη μας». Μεταξύ άλλων είπε πως «έγιναν όλα τέλεια; Προφανώς και όχι. Και παρά τις τεράστιες προσπάθειες οι οποίες καταβλήθηκαν είμαστε ακόμα πίσω από τις ανάγκες». Για να προσθέσει πως ένα πεδίο «όπου ακόμα δεν κερδίσαμε αυτή τη μάχη, είναι εκείνο το πεδίο των τεχνολογικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και παρέμβασης σε μια πυρκαγιά».
Το τέταρτο και σημαντικότερο σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν εστιασμένο στις κινήσεις που θα δρομολογηθούν την επόμενη ημέρα, εστιάζοντας τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στην περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Με ειδική ενότητα να είναι αφιερωμένη στον Έβρο και στα μέτρα που θα ληφθούν στην περιοχή, όπου ηδίνεται σκληρή μάχη με τις φλόγες.
Ποια μέτρα έρχονται
Ένα πακέτο μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή παρουσίασε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα σημείωσε πως :
-Αξιοποίηση παραπάνω από 100 drones που θα μπορούν να παρακολουθούν ευαίσθητα σημεία και θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για μια εστία φωτιάς όταν εκδηλωθεί.
-Χρήση αισθητήρων μέτρησης θερμοκρασίας και καμερών σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα δάση υψηλού κινδύνου.
-Νέες προσλήψεις πυροσβεστών, δασολόγων, αλλά και συνοριοφυλάκων. Στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των δασοκομάντος (οι οποίοι παρεμβαίνουν μέσα στα δάση) αλλά και μεγαλύτερος ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιτήρηση (κυρίως των ακριτικών περιοχών) για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.
-Παραλαβή νέων Canadair 515 το 2026 ή το 2027 όταν αρχίσουν να παράγονται αεροπλάνα
-Αναδιάταξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παραπάνω από 200 εκατομμύρια θα στραφούν σε δράσεις πρόληψης και προστασίας.
-Δημιουργία Ψηφιακής πλατφόρμας στο Κτηματολόγιο, που θα εντοπίζει ακαθάριστα οικόπεδα και θα καταλογίζει και αυτόματα πρόστιμα στον ιδιοκτήτη και στο Δήμο που αδιαφορεί.
-Ενίσχυση των πολιτικών των αναδασώσεων και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.
-Όσο το δυνατόν ταχύτερη αξιοποίηση των πληγέντων
Παράλληλα ο πρωθυπουργός μίλησε για «ένα νέο μοντέλο παραγωγικής εκμετάλλευσης των δασών, με επιδότηση, ενδεχομένως, της βιομάζας, με μεγάλους σύγχρονους δασικούς συνεταιρισμούς που μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες ασφάλειας και πρόληψης». Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι αναφορές στον Έβρο
Ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων θα μπει σε εφαρμογή στον Έβρο, όπου θα ακολουθηθεί το παράδειγμα της Βόρειας Εύβοιας και θα δημιουργηθεί ένα «Evros Pass» με σκοπό περισσότερη τουριστική κίνηση. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως θα χρειαστεί σίγουρα μια μεσοπρόθεσμη πολιτική ανασυγκρότησης της περιοχής και θα παρουσιαστεί ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο.
Επίσης ανακοίνωσε πως θα ζητηθεί από ευρωπαίους ειδικούς να μελετήσουν την πυρκαγιά στη Δαδιά, να ετοιμάσουν ένα αντικειμενικό πόρισμα για τα αίτιά της αλλά και να καταθέσουν προτάσεις για την προστασία του μοναδικού αυτού δάσους.
Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς είπε πως ερευνώνται και επεσήμανε πως «είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής. Και είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας». Ανέφερε πως «εφόσον υπάρχουν ένοχοι, θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε» , υπογραμμίζοντας πως «αυτή είναι η δουλειά των αρχών και μόνο των αρχών» και προσθέτοντας πως «Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι «σερίφηδες» δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση».
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό
Το θέμα των πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά στο θέμα και στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα εστιάσει σε ένα γενικότερο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα τρέξει την επόμενη τετραετία. Το απόγευμα θα μεταβεί στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr