Διπλωματικό σπριντ της κυβέρνησης: Το μπαράζ τηλεφωνημάτων Μητσοτάκη, ο πόλεμος στο Ισραήλ και τα Ελληνοτουρκικά – Οι κινήσεις που δρομολογούνται
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε μια εποχή με πολλαπλές προκλήσεις- και ενώ τα βλέμματα της διεθνούς σκηνής είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή- η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μία σειρά πρωτοβουλιών, κοιτώντας προς τα κράτη της «γειτονιάς». Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφαλείας στην περιοχή και συγκεκριμένες κινήσεις δρομολογούνται στη διπλωματική σκακιέρα.
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό που υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως είναι ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τηλεφώνημα στον Τούρκο πρόεδρο έγινε με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την Αθηνά τονίζεται πως είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι βλέπουν τα θέματα με την ίδια ματιά. Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα έχει ένα νέο κύκλο επαφών και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ισραήλ.
Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα έχει ως θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται επίσης πως μέσα στο Σαββατοκύριακο είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ όσο και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα στην περιοχή, καθώς ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αντίκτυπος που θα υπάρχει από την κρίση στη Μέση Ανατολή σε μια σειρά θεμάτων. Αυξημένη εγρήγορση επικρατεί καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η οικονομία (ανάλογα βέβαια και με την διάρκεια της κρίσης).
Προσπάθεια για θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό στην ευρύτερη γειτονιά η Αθήνα και η Άγκυρα επέστρεψαν στο τραπέζι του διαλόγου, με την θετική ατζέντα να μπαίνει μπροστά. Το επόμενο διάστημα θα φανεί άλλωστε αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πορευθεί στο δρόμο του ρεαλισμού ή θα συντηρήσει - μετά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - μια ρητορική υψηλών τόνων κοιτώντας προς το εσωτερικό κοινό και τον μουσουλμανικό κόσμο.
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με τους Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακτσαπάρ να εξετάζουν τα περιθώρια συνεργασίας σε θέματα όπως το εμπόριο, η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία και το περιβάλλον. Σήμερα θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Μπουράκ Ακτσαπάρ και επί τάπητος θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Να σημειωθεί πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
Τα μηνύματα στην Αλβανία και η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Αδιαμφισβήτητα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μονοπωλούν σε αυτή τη συγκυρία το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο στην Αθήνα ξεδιπλώνουν μια σειρά πρωτοβουλιών και σε άλλα θέματα όπως φάνηκε από την χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα πως η επίλυση του θέματος Μπελέρη είναι προϋπόθεση για να συμφωνήσει η Ελλάδα στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «η θέση μας σχετικά με το θέμα αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη: δεν έχω καμία πρόθεση, ούτε είναι δουλειά μου, να παρέμβω στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αλβανικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Φρέντι Μπελέρης έχει το δικαίωμα να ορκιστεί, ακόμη και αν παραμένει προφυλακισμένος».
Όσον αφορά στην ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όπως τονίστηκε η Ελλάδα τη στηρίζει «σταθερά και αταλάντευτα», αναγνωρίζει όμως ταυτόχρονα ότι ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος δύσκολος καθώς απαιτεί σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει πως «μία αρχή η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την Ελλάδα, είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Ένας σεβασμός, ο οποίος πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».
Γιατί είναι συχνότεροι οι καύσωνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια: Ποιές περιοχές είναι πιο ευάλωτες στις πλημμύρες – Οι προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία
Μπλίνκεν: «Βέβαιος» για κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Σημαντική η θέση της Ουκρανίας στο Κουρσκ σε πιθανές διαπραγματεύσεις
Πέθανε η «The Viviene» από τη Βρετανία σε ηλικία μόλις 32 ετών, νικήτρια του «Ru Paul's Drag Race» - Άγνωστη η αιτία θανάτου
Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; Η γλωσσολογική διάσταση μιας θρησκευτικής εορτής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr